Persberichten

5 niet-alledaagse activiteiten om te ontdekken in de Allier deze zomer

5 niet-alledaagse activiteiten om te ontdekken in de Allier deze zomer

22/03/2021AllierMeest recent

Ken je de rijkdom en het kostbare natuurlijke erfgoed van de Allier al? Bossen, natuurreservaten en kloven vormen samen de Allier Bourbonnais en bieden een veelzijdigheid aan landschappen. Om deze te verkennen, stellen wij 5 originele activiteiten voor die je de regio op een geheel nieuwe manier laten zien: hondensleeën, tokkelbanen, via ferrata … Het wordt een sportieve zomer in de Allier!

Met de hondenkar door het Bos van Tronçais


cani-kart en allier

© OT Vallée coeur de France 

Ontdek het bos van Tronçais, een van de mooiste bosmassieven van Frankrijk en sinds 2018 gelabeld als Fôret d’Exception® vanwege van zijn opmerkelijk natuurlijk erfgoed. Het domein van 11.000 hectaren bezit een rijke geschiedenis. Doorheen de jaren was het bos eigendom van de Hertogen van Bourbon, later gerenoveerd en heraangelegd door Colbert – eerste minister onder Louis XIV – om uiteindelijk tijdens de eerste Industriële Revolutie grotendeels gekapt te worden voor zijn hout. Vandaag staat het gelukkig wel bekend als bos met grote ecologische rijkdom en met duurzaam beheermodel. Zijn opmerkelijke natuur kan je ontdekken aan de hand van een even opmerkelijke activiteit: een ritje in de cani-kart of hondenkar. Speel eerst even met deze schattige viervoeters en zet je daarna in een karretje en laat je voorttrekken door de speelse honden. Ze nemen je voor anderhalf uur mee op tocht door het bos van Tronçais!

Vissen en kanoën in de Gorges de la Sioule


canoë gorges de la sioule

© Aqua Canoe

De prachtige steile Gorges de la Sioule werpen zich op vanaf de stuwdam van Queuille (in Puy-de-Dôme) en lopen door tot in Ebreuil (Allier). In de Allier komen we boven op de hoge oever het Kasteel van Chouvigny tegen, een oud fort uit de 13de eeuw dat lijkt te waken over de kloven. Wandelaars die de rivierbedding beklimmen, brengen hier graag een bezoekje. De Gorges de la Sioule zelf zijn inmiddels gelabeld als ZNIEFF (Zone Naturelle d’Intérêt Ecologique, Floristique et Faunistique) en zijn een ideaal speelterrein voor families. Vaar bijvoorbeeld in de zomer in een halve dag, een hele dag of zelfs twee dagen de Sioule af in een kano of kajak. Ga zeker eens kijken bij Aqua Canoë in Ebreuil om verschillende andere activiteiten te bekijken om de Gorges de la Sioule rechtstreeks vanop het water te ontdekken, zowel zelfstandig als onder begeleiding. De visliefhebbers komen hier ook aan hun trekken, want in de Sioule heb je een grote kans om beekforel of vlagzalm te vangen, een vis die wel 50 cm lang wordt en steeds vaker voorkomt in de rivier.

Hoogte pakken in de Gorges du Cher


accrobranche gorges du cher

© Sylvain CLAIRE

Het ontbreekt de Allier allerminst aan natuurgebieden om te ontdekken. Wanneer je de regio doorkruist, vergeet dan zeker niet om ook de Gorges du Cher te bezoeken. Het is de thuishaven van enorm veelzijdige fauna en flora zoals reptielen, roofvogels en vlinders, maar evenzeer van zeldzamere soorten zoals de geelbuikvuurpad. Deze landschappen bewonder je het best vanop een hoogte, zoals vanop de drie loopbruggen die de oevers van de Cher verbinden tussen Lignerolles en St-Genest. Voor de meer doorwinterde wandelaars en durvers, is er de mogelijkheid om de Gorges du Cher te ontdekken aan de hand van een via ferrata. Landry Alleaume, een instructeur in klimmen, via ferrata en canyoning zal je hierbij vergezellen. Voor wie graag nog een adrenalinestoot wil, zijn er nog enkele hoogteparcours van verschillende niveaus alsook twee gigantische tokkelbanen die je een adembenemend zicht op de landschappen van de omgevende Combraille geven.

Het Kanaal van Berry in vintagemodus


canal de berry baboteurs vélo vintage

© Luc OLIVIER - CDT Allier 

Het Kanaal van Berry leent zich perfect voor fiets- of wandeltochten in de volle natuur. Huur bijvoorbeeld bij Aux Baboteurs in Vallon-en-Sully een geweldige vintage fiets, tandem of driewieler en rijd het kanaal af, of ga op wandeling in het platteland langs de oevers van het kanaal. In 1955 werd het kanaal buiten gebruik gesteld, maar daarvoor speelde het een grote rol in het economische landschap van de 19de eeuw. Tussen St-Victor en Vallon-en-Sully werden 12 informatiepanelen geplaatst die de geschiedenis van het kanaal op een ludieke manier voor de hele familie kenbaar maken. Langs het kanaal loopt een ‘voie verte’ – een autovrij pad – van 22 km waar je in alle kalmte culturele ontdekkingen kan doen: sluizen, sluiswachtershuisjes, de kanaalbrug van Vaux, de ophaalbrug van Davoue of het museum van het kanaal van Berry. Sluit je dag af met een welverdiend drankje in de Guinguette de l’allée des soupirs, een gezellige openluchtbar in Vallon-en-Sully!

Wandelingen in de wildernis van Val d’Allier


Val d'Allier randonnées

© Philippe BUSSER - CDT Allier

De Val d’Allier is een natuurreservaat waar het wilde leven nog vrij spel krijgt en dus ongelooflijk floreert. De rivier Allier ontspringt er en is een van de laatste grote ‘rivières sauvages’ – een rivier die beschermd is om haar uitgebreide ecosystemen – van Europa. Het is een stukje paradijs voor mensen die op zoek zijn naar ruimte in volle natuur en een reservaat waar bijzonder veel te ontdekken en te wandelen valt. De Val d’Allier is na de Camargue het grootste ornithologische reservaat van Frankrijk en dus een droomlocatie om vogels in hun natuurlijke habitat te spotten: ijsvogel, kleine zilverreiger, dwergstern of klapekster. Een waar vogelparadijs! Het reservaat van 1450 hectaren strekt zich zo’n 21 km uit langs de rivier Allier en herbergt verschillende landschappen zoals stranden, prairies, venen en bossen. Aangelegde paden en themaborden begeleiden je doorheen het uitgestrekte park en tonen je de belangrijkste plaatsen en toegangspunten van het reservaat. Er worden ook ontdekkingsweekends en natuurwandelingen onder begeleiding van een gids georganiseerd om de wereld van de vogels te verkennen.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg