Persberichten

950e verjaardag van de slag bij Hastings Middeleeuwse verjaardag in Normandië

27/04/2016NormandieCultuur

In 2016 viert Normandië de 950e verjaardag van de slag bij Hastings, een moment van nationale trots voor onze Franse buren, want Willem de Veroveraar, hertog van Normandië, werd er Koning van Engeland. Tot eind 2016 vinden er allerlei feestelijkheden plaats om het middeleeuwse Normandië van de Vikings te vieren.

Enkele events uit het aanbod gelicht :

Middeleeuwse feesten - van 26 juni tot 3 juli - 30e editie - Bayeux, Calvados

fetes_medievales_bayeux_c_andrea_solter.jpgDe fameuze middeleeuwse feesten in Bayeux vinden gewoonlijk het eerste weekend van juli plaats, maar naar aanleiding van de 30e editie vieren we dit jaar een week lang. Narren, jongleurs, ridders en ambachtslui vrolijken de stad op. Bezoekers proeven er middeleeuws lekkers op de historische markt, ontdekken bouwtechnieken op een middeleeuwse werf en schateren het uit bij de opvoeringen en de straatparade. Middeleeuwse tavernes en lokale restaurantjes serveren gerechten, die nu en dan op middeleeuwse wijze bereid zijn. En daarna lekker dansen op het middeleeuwse bal. Het hoogtepunt van de week is de gekostumeerde parade met zo'n 500 deelnemers en allerlei artiesten (muzikanten, steltlopers, clowns enz.) op vrijdag 1 juli. Na de parade komen een 150-tal ambachtslui samen op de nachtmarkt aan de kathedraal.

Middeleeuwse happening in Domfront - 6 en 7 augustus 2016

In 1052 belegerde Willem het kasteel van Domfront om zijn gezag op te leggen aan de hertog van Anjou en de Normandische baronnen die naar de troon dongen. Je beleeft het nu allemaal opnieuw. Re-enactment-groep Histoire Normande met zijn 120 deelnemers, de kaarsenmakerij van Mormal en de Belgische muziekgroep Maisnie Hellequin zijn van de partij. 's Avonds wordt het kasteel verlicht door 950 kaarsen.

“Hertog Willem roept zijn leger op in Falaise” - In en rond het kasteel van Willem de Veroveraar – 13 en 14 augustus 2016

statue_de_guillaume_le_conquerant_a_falaise_c_calvados_tourisme.jpgOp 13 en 14 augustus slaan zo'n 250 soldaten, ambachtslui, boogschutters, ruiters en Normandische baronnen hun kamp op rond het kasteel om de aanloop naar de Engelse campagne opnieuw te beleven. Net zoals lang geleden komt het “Ost de Normandie” - het leger van Willem de Veroveraar - samen in Falaise! Onder het oog van hun hertog demonstreren ze hun heldhaftigheid en re-enacten ze het strijdverloop. De krijgers tonen wat ze waard zijn op het slagveld. En toeschouwers maken mee hoe een middeleeuws leger op oorlogspad gaat.

Twee events om niet te missen :

Het XXL-panorama ten tijde van Jeanne d’Arc

Vanaf 28 mei 2016 toont het panorama Gotisch Rouen de stad zoals ze was ten tijde van Jeanne d’Arc. Het panorama dompelt bezoekers onder in de XVe eeuw om het stadsleven op een unieke, meeslepende manier te ontdekken. Ook de grote scènes uit het leven van Jeanne d’Arc komen opnieuw tot leven. Op het 15 meter hoge platform, bovenaan de kathedraal van Rouen, krijg je als bezoeker een uniek uitzicht vanop de "Botertoren". Heel Rouen, het stadsleven en het leven van de bewoners in die tijd ontvouwt zich aan je voeten. Vanop de toren van de kathedraal zie je scènes uit mei 1431, zoals Jeanne d’Arc die vlakbij de brandstapel wacht op het vonnis dat haar lot zal bezegelen.

>> Meer info op www.panoramaxxl.com

Striptentoonstelling in het museum van het tapijt van Bayeux - Van 1 juni tot 30 december

tapisserie_de_bayeux_c_ville_de_bayeux.jpgVan juni tot december 2016 zet het Tapijtmuseum van Bayeux het epos van Willem de Veroveraar in scène, in de vorm van een stripverhaal. De tentoonstelling is opgebouwd rond tekeningen uit het stripverhaal “Guillaume”, uitgebracht in 2014, en vertelt op originele en ludieke wijze het unieke, epische verhaal van de jonge bastaard die, voordat hij faam verwierf als de Veroveraar, moest vechten om te overleven en voor de erkenning van zijn afkomst.

>> Meer info op www.bayeuxmuseum.com
>> Meer info op www.normandie-tourisme.fr

>> Fotocredits:
  • Fêtes médiévales de Bayeux © Andrea Solter
  • Statue de Guillaume le Conquérant à Falaise © Calvados Tourisme
  • Tapisserie de Bayeux © Ville de Bayeux

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg