Persberichten

De beste sites van de Maginot-linie in de Elzas

22/05/2014AlsaceCultuur

Hebt u al gehoord van de Maginot-linie? Ze rijgt een reeks versterkingen aan elkaar die een defensieve lijn vormen van Noord-Frankrijk (nabij Duinkerke) tot de Middellandse Zee (Corsica). Ze werd aangelegd in het interbellum en draagt de naam van de toenmalige Minister van Oorlog, André Maginot. Ontdek de meest interessante herdenkingssites rond Straatsburg.

Na het einde van de oorlog 14-18 wilde de Franse overheid te allen prijze vermijden dat een nieuwe invasie kon plaatsvinden. Vanaf 1930 werd een vijfjarenprogramma gelanceerd voor de verdediging van de grenzen. Zo kwam de Maginot-linie tot leven. Zij telde tientallen verdedigingswerken met artillerie (met garnizoenen van 500 tot meer dan 1000 militairen) en infanterie (van 100 tot 200 soldaten), honderden onafhankelijk opererende kazematten (van 20 tot 30 personen), schuilplaatsen, observatieposten en duizenden kleine bunkers.

Momenteel kunnen een twintigtal versterkingen van verschillende types bezocht worden in het noordoosten en ook nog enkele in de Alpen. In de Elzas vindt men enkele van de belangrijkste herdenkingssites. Hierna volgt een klein overzicht:

Het Herdenkingsmonument van de Alsace-Moselle in Schirmeck

50 km ten westen van Straatsburg neemt dit memoriaal u mee voor een historisch en interactief parcours door de meanders van de geschiedenis van Alsace-Moselle, van 1870 tot op vandaag. U ontdekt het leven in een fort van de Maginot-linie en wordt ondergedompeld in de bedrukte sfeer van de nazificatie, de evacuaties van 1939 en de deportaties tijdens de oorlog. De positieve noot wordt aangebracht door de Frans-Duitse verzoening en de constructie van Europa.

De ‘Four à Chaux’ van Lembach

De versterking, genoemd naar een kalkoven die vlakbij lag, bevindt zich op een hoogte boven het dorp Lembach, 50 km ten noorden van Straatsburg. Vanaf 14 juni 1940 werd het fort hevig gebombardeerd en het garnizoen gaf zich over op 1 juli. De site is toegankelijk voor het publiek sinds 1983. Men ontdekt er installaties zoals uitschuifbare artillerietorens, een uitgestrekt ondergronds gangenstelsel met gevechtsblokken, een elektrische centrale, een munitiemagazijn, een operatieblok… En er worden ook voorwerpen uit de oorlog tentoongesteld.

Het Herdenkingsmuseum van de Maginot-linie langs de Rijn

Dit museum en memoriaal, 50 km ten zuiden van Straatsburg, herinnert aan de hevige gevechten van 15 tot 17 juni 1940, toen 80% van de stad Marckolsheim verwoest werd. Hitler in eigen persoon bezocht het fort na de slag. De originaliteit van dit historisch museum schuilt in het feit dat een kazemat uit 1940 perfect gereconstrueerd werd, met de geschutskamers, de slaapzaal en de commandopost.

Het Fort Schoenenbourg in Hunspach

Het Fort Schoenenbourg, niet ver van de site van de Four à Chaux, is het grootste verdedigingswerk van de Maginot-linie in de Elzas dat toegankelijk is voor het publiek. Ieder jaar ontdekken meer dan 40.000 bezoekers de installaties. Het fort is geklasseerd als historisch monument en heeft nog steeds zijn originele voorzieningen. Schoenenbourg, dat het noorden van de Elzas moest verdedigen, is het fort van de Maginot-linie dat het langst gevochten heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Van 1 mei tot 3 oktober 2014 wordt er een artistieke tentoonstelling gehouden met de naam ‘Underground’, ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

De kazemat Esch

Op 8 km van het fort van Schoenenbourg, evoqueert het museum van de Kazemat Esh zowel haar rol in de Maginot-linie, gekoppeld aan de campagne van 1939-1940, als haar rol tijdens de verschrikkelijke slag van Hatten-Rittershoffen in januari 1945 – het laatste grote tankoffensief van de Tweede Wereldoorlog, waarbij de kazemat achtereenvolgens door de Duitsers en de Amerikanen werd aangevallen. Er zijn nog altijd veel sporen van de gevechten te zien op het gebouw.

>> Meer informatie op www.tourisme67.com

>> Bereikbaar:

  • Met de auto: Straatsburg ligt op 4.45 u rijden van Brussel.
  • Met de trein: van Brussel-Zuid naar Parijs-Charles de Gaulle en van Parijs-Charles de Gaulle naar Straatsburg (4.45 u).
  • Met het vliegtuig: vluchten Brussel-Straatsburg in 1 u.
Nota voor de redactie

De hierboven vermelde versterkingen bevinden zich in het departement Bas-Rhin, in de Elzas. Hieronder volgt een kleine beschrijving.

  • Belangrijkste stad: Straatsburg
  • Toeristische routes: de Route van de Elzasser wijnen, de Route van het Bier, de Route van de Zuurkool
  • Sportieve activiteiten: wandeltochten, bergbeklimming, fietsen en mountainbiken, paardrijden
  • Kuurwezen en fitness: Niederbronn-les-Bains (reumatologie en traumatische nawerking)

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg