Persberichten

De Maas met de fiets in 5 zinnenprikkelende etappes

15/04/2019NoordoostenFietsen & sport

Ze ontspringt in Nederland, daalt af naar België en reist verder naar het noordoosten van Frankrijk. Ontdek de Maas per fiets aan de “cocorico”-kant van de rivier, over groene paden en kleine veldwegen! Vanaf Pouilly-en-Bassigny via de Vogezen, Verdun, van de Franse Ardennen tot Charleville-Mézières of het authentieke Givet, de 11 Franse etappes nemen je mee op een reis naar de natuur, de gastronomie en de geschiedenis. Hier zijn de meest zinnenprikkelende routes ...

Etappe 2/ De veldfiets: van Montigny Le Roi naar Beaumont

bourmont_crrdit_photo_marjolein_van_rotterdam-_coll.jpg

Na de eerste etappe, met de start vanaf de regio van de Langres tot aan de poorten van de Champagne en de Bourgogne, bevind je je nu in het midden van de weilanden. En wat een uitzicht! Het karaktervolle stadje Bourmont, genesteld tegen de rotsen, met zijn graanvelden, zijn bossen en zijn mooie koeien, ontvangt je met open armen. Eenmaal boven (en na veel wind in de kuiten) geniet je van het prachtige panorama over de vallei, de typische “renaissancehuizen” en de tweehonderdjarige lindebomen. En vergeet niet bij de afdaling naar de Promenade du Côna de sublieme rotsentuin in Bourmont te bezoeken. Deze werd erkend als “Jardin remarquable”. 

Etappe 3/ Fietsen in de Vogezen: van Bourmont naar Neufchâteau

circourt-sur-mouzon_cr-baille.jpg

Naar het westen van de Vogezen, waar de natuur koning is. Getuige hiervan is het kalkstenen grasland langs de route van Circourt-sur-Mouzon. Onmogelijk om niet verbaasd te zijn over de uitzonderlijke fauna en flora. Orchideeën zo ver het oog reikt, verschillende soorten vlinders, muurhagedissen, krekels, sprinkhanen ...: onderweg ben je geen moment alleen! Neem tussen twee (ruwe) beklimmingen door even pauze in het stadje Goncourt, de geboortestreek van schrijver Edmond de Goncourt. Hij werd postuum erkend als de oprichter van de beroemde academie die zijn naam draagt. Om de dag in schoonheid af te sluiten, is een rondleiding door het historisch centrum van Neufchâteau aan te raden. Er wordt gezegd dat de rijke gevels en de mooie trap, die zijn heropgebouwd in de 16e eeuw, de pareltjes van deze regio zijn.   

Etappe 6/ Fietsen in de geschiedenis: van Saint-Mihiel naar Verdun

1310_halte_017_guillaume_ramon.jpg

Nu we weer op weg zijn op de veldwegen is het tijd om terug te gaan in de tijd. Begin tussen Dugny-sur-Meuse en Belleray bij de verdedigingswerken van Falouse. Dit versterkt verdedigingswerk werd gebouwd in 1906 en is tijdens WOI nooit gebombardeerd geweest. Verderop kun je dan het immense slagveld oversteken, op 10 km van Verdun, met een prachtig uitzicht over de stad. Als je het bos weer uit bent, nodigen le Fort de Vaux, le Mémorial en l’Ossuaire de Douaumont je uit om je fiets en je helm aan de kant te zetten en deze historische plaatsen een voor een te bezoeken. Maak ‘s avonds een wandeling door de stad. Laat je benen eens rusten op de quai de Londres, aan de oevers van de Maas en proef als beloning de beroemde “dragées Braquier”. Het bekende suikergoed van Verdun!

Etappe 9/ De culturele fiets: van Mouzon naar Charleville-Mézières 

chateau-fort-de-sedan-credit-c.jpg

Verandering van omgeving. En deze keer zetten we koers op de groene route van Trans’Ardennes. Maak kennis met het leven als kasteelheer. En vergeet niet om na 14 km Remilly te bewonderen. Een zeer mooi kasteel in Lodewijk XVe-stijl, gebouwd door een fabriekseigenaar uit Sedan in 1774. Kijk een paar kilometer verderop met verbazing naar het grootste kasteel van Europa. Sedan, in al zijn pracht en praal. Het kasteel werd zes eeuwen geleden gebouwd en onderscheidt zich door zijn formidabele fortificaties (35.000 m²) en zijn hoger gelegen prinselijke residentie. Aan het einde van de dag en na een korte koninginnenrit van 30 km kun je Arthur Rimbaud begroeten. In Charleville-Mézières, zijn geboortestad in de Ardennen. Ben je een rusteloze ziel, dan zal la Place Ducale je zeker plezieren. Van oker tot baksteenrood en leisteenblauw van de Ardennen: de kleuren zijn sowieso flamboyant. Op het vlak van de gastronomie zal het Label Ardennes de France en zijn vele hartige specialiteiten, zoals rode kalkoen, witte pensen uit Rethel of ‘cacasse à cul nu’ (aardappelen, uien en spek) je zeker smaken.

Etappe 11/ Fietsen in het hart van de Maas: van Revin tot Givet

Laatste rechte lijn naar de finish. Eindzege in zicht! De reis eindigt op het lange jaagpad, in het hart van de Maasvallei. We houden even halt bij de stad Fumay. Hier zijn de Ardense leien weer alomtegenwoordig, met als bonus een bezoekje aan het zeer mooie Karmelietenklooster. Dit gebouw werd in 1630 opgericht door de prinses van Chimay. Verderop wachten de middeleeuwse stad Hierges, de blauwstenen huizen en het imposante kasteel op jou. Als de rondleiding door de eigenaar beëindigd is, ga je verder naar je eindbestemming: de sprankelende stad Givet.

charlemont_givet_credit_d_truillard.jpg

De citadel is een van de “mooiste omwegen van Frankrijk” en behoudt zijn uitzonderlijke erfgoed, zoals het fort van Charmont (het fort van Vauban), La Tour Grégoire (voormalige wachttoren uit de 11e eeuw) en bovenal het zeer sympathieke bericht van Victor Hugo: "Het is een mooie stad, Givet, schoon, sierlijk, gastvrij, gelegen aan beide oevers van de Maas, aan de voet van een mooie rotswand waarvan de geometrische lijnen van het fort van Charlemont knipogen naar de top.” Nu hoef je dat alleen nog maar te vieren met de heerlijke Ardense suikertaart.

Meer informatie over alle 11 etappes lees je in het onderstaande complete persdossier. Voor de organisatie van je reis kun je terecht op de officiële website van de route waar het volledige fietstraject op staat.

© Credits foto's

  • Header - Marjolein Van Rotterdam - Coll. Agence Régionale du Tourisme Grand Est
  • Bourmont - Marjolein Van Rotterdam - Coll. Agence Régionale du Tourisme Grand Est
  • Circourt-sur-Mouzon - R. Baille
  • Guillaume Ramon
  • D. Truillard

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg