Persberichten

De Vélodyssée, 1400 km gezonde en jodiumhoudende lucht

05/05/2014BretagneNatuur en gezin

Wist u dat de Vélodyssée de langste fietsroute van Frankrijk is? Na een Engels traject van 159 km door het graafschap Devon, doorkruist ze Bretagne en loopt verder langs de Atlantische Oceaan tot de Baskische kust. 80% van de route verloopt langs een ‘voie verte’ (autovrij). Ze doorkruist in totaal 4 regio’s en 10 departementen. Deze stimulerende fietsroute nodigt u uit om de charmes te ontdekken van de Atlantische kust, terwijl u onderweg geniet van het stuifwater.

Van Bretagne tot het estuarium van de Loire en van de moerassen van de Vendée tot de kusten van Aquitaine garandeert de Vélodyssée u magische en gevarieerde landschappen: kanalen, heide, moerassen, duinen, pijnboombossen, heggenlandschappen, vijvers…

Aanbevolen etappes

 • Roscoff – Morlaix (30,8 km) : langs dit Bretons traject, dat de velden met de emblematische primeurs van het Pays léonard passeert, wordt u een brede waaier uitzichtpunten aangeboden.
 • Mûr-de-Bretagne – Pontivy (23,1 km) : een eigen wegbedding en een duizelingwekkende afdaling naar de stuwdam van Guerlédan in de richting van Pontivy, dat alles tussen een weelderige plantengroei. Ontdek de oude stad Pontivy met zijn mooie vakwerkhuizen, maar ook enkele parels van de Bretonse gastronomie: de hartige pannenkoeken, de ‘far breton’ (pruimentaart), de producten uit de zee en de ‘chouchen’ (traditionele drank).
 • Rohan – Josselin (24 km) : mis de abdij van Timadeuc niet waar een gemeenschap leeft van cisterciënzers-trappisten, en de indrukwekkende burcht van Josselin, die verrijst op een rotsplateau.
 • Saint-Brévin-les-Pins – Pornic (25,7 km) : het parcours gaat verder langs de Côte de Jade, die nu eens grote stranden met fijn zand vertoont en dan weer kreken, zoals in Pornic. Profiteer ervan om het oude dorp, de vissershaven, het kasteel en de Belle Epoque villa’s van deze charmante badplaats te bewonderen.
 • Les Sables d’Olonne – Jard-sur-Mer (27,7km) : dit is de etappe van de Vélodyssée die het dichtst aansluit bij de zee, de stranden en de rotsige kreken. Houd even halt op het strand van Le Veillon, in de gemeente Talmont-Saint-Hilaire. Het heeft een zuidelijke ligging en is omringd door een bos met pijnbomen en groene eiken. Men kan er baden in overwegend zout of zoet water, afhankelijk van de kant van de duinen waar u uw badhanddoek legt.
 • La Palmyre – Royan (15 km) : een fietspad met doorlopend zicht op zee, dat kringelt langs kustbossen en zeer mooie stranden (zoals dat van Saint-Palais) om te eindigen in Royan, stad van kunst en geschiedenis. Hij staat bekend voor zijn architectuur van de jaren 1950, met grote namen zoals Le Corbusier en Niemeyer.
 • Royan – Soulac-sur-Mer (8,6 km) : het estuarium van de Gironde is ontstaan uit de samenvloeiing van twee rivieren: de Garonne en de Dordogne. Het paalt aan de prestigieuze wijndomeinen van de Médoc en de wijngaarden van Blaye en Bourg. Onderweg ontmoet u een reus van 68 m: de vuurtoren van Cordouan, een historisch monument dat men ‘het Versailles van de zee’ noemt.
 • Arcachon – Biscarosse-Plage (25,7 km) : na een niet te missen escapade op de Duin van Pilat, de hoogste van Europa, begint u aan de doortocht van het woud van de Landes. Om u op te monteren, gaat niets boven een proeverij van streekproducten: foie gras, eendenfilet en gekonfijte eendenbouten, Chalosse-rund, kip van de Landes, zalm, asperges... En vergeet vooral de armagnac niet!

De niet te missen sites van de Vélodyssée

 • In Bretagne: het Regionaal park van l’Armorique, Morlaix, het meer van Guerlédan, het kasteel van de hertogen van Bretagne.
 • In het Pays de la Loire (streek van Nantes): het estuarium van de Loire, van Nantes tot Saint-Nazaire.
 • Poitou-Charentes (streek van Poitiers): de Marais Poitevin (moerasgebied), Fort Boyard, het estuarium van de Seudre, de oesterbassins.
 • Aquitaine (streek van Bordeaux): het woud van de Landes, de Duin van Pilat, de vuurtoren van Cordouan, Bayonne.

Kant-en-klaar fietsvakanties

Er bestaan tal van praktische formules voor uw fietsvakanties. ‘France Vélo Tourisme’ bijvoorbeeld, biedt u verblijven zonder zorgen. Men zorgt voor de reserveringen en het logies, de huur van uw fietsen en het nabrengen van de bagage.

>> Voor alle informatie over de Vélodyssée: www.lavelodyssee.com

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg