Persberichten

Deze herfst spelen de Franse bergen verlengingen!

29/07/2021FrankrijkMeest recent

Landschappen in kleuren die je mond doen openvallen, evenementen naar ieders smaak en allerhande sportieve activiteiten wachten je op in de Franse bergen deze herfst, om het zomerseizoen nog wat te verlengen. France Montagnes stelt voor om een agenda gevuld met sportieve, culturele en gastronomische activiteiten te verkennen om ten volle te genieten van de nazomer in de Franse bergmassieven.

De grote afspraken in de herfst


Evenements automne France Montagnes

© Simon Garnier 

De herfst zal bol staan van evenementen aller genres in de Franse massieven. In Savoie-Mont-Blanc kun je jezelf bijvoorbeeld trakteren op een wellnessbubbel door deel te nemen aan Be Fit in Aix Les Bains, la Riviera des Alpes. Dit evenement, dat op 11 en 12 september plaatsvindt, stelt twee dagen van rustige en toegankelijke sportactiviteiten met water voor, gebaseerd op de waarden van het welzijn en de gezondheid eigen aan het gebied van Aix Les Bains Riviera des Alpes.

Nog in dit gebied kunnen liefhebbers van gastronomie terecht in Megève voor Toquicimes, een evenement open voor iedereen en volledig toegewijd aan de keuken van de Alpen. Deze vierde editie van het festival dat de keuken uit de bergen centraal zet, vindt plaats van 22 tot 25 oktober 2021. Aan het festival doen enkele grote namen uit de gastronomie mee, met sterrenchef Anne-Sophie Pic die onlangs een nieuw restaurant opende in Megève, La Dame de Pic – Le 1920, en de oprichter en voorzitter van het festival Emmanuel Renault, Meilleur Ouvrier de France en chef van Flocons de Sel, een driesterrenrestaurant in Megève. 

We reizen door naar de Hautes-Alpes en meer specifiek naar Mont-Dauphin, een door Vauban versterkt dorp dat ingeschreven is op de UNESCO Werelderfgoedlijst en waarvan de architectuur meteen opvalt. Het dorp heeft de eer om gedurende 10 jaar de gastheer te zijn van de expositie ‘La Bataille de Little Bighorn’ van de academicus Ousmane Sow, waardoor het berggebied het hele jaar door speciale en uitzonderlijke bezoeken mag ontvangen.

En als je eerder van het type ‘hoofd in de wolken’ bent, moet je zeker naar Pays des Ecrins gaan voor een avondje sterrenkijken. Iedere avond, na reservatie, kom je samen om 19u in de refuge en astronomisch observatorium Le Pas du Loup (Saint-Martin-de-Queyrières). Na een diner gemaakt van lokale en biologische producten trek je naar het observatorium voor een begeleide en becommentarieerde observatie door de telescoop. Ontdek de schoonheid van de hemel! Deze herfst in de bergen is er werkelijk voor iedereen iets!

De bergen per fiets ontdekken


Velo automne France Montagnes

© Office de Tourisme Sisteron Buëch

Fiets door de vele faciliteiten van de Franse massieven om volledig te genieten van de prachtige kleuren van de bergen in de herfst. In La Clusaz blijven de mechanische liften open tot september, zodat je ook na de zomer nog kan genieten. Je zal er ook het spektakel van de Derby des Alpages kunnen bewonderen, waar mountainbikekampioen Kilian Bron het startschot zal geven voor een vurige afdaling, achtervolgd door 200 fietsers die hem proberen in te halen en die jouw steun zeker kunnen gebruiken.  

Als je een persoonlijke uitdaging verkiest, ga dan voor de fameuze Gorges de la Méouge, gelegen op het kruispunt van de Hautes Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Drôme. Het parcours is 83,3 km lang en kent een moeilijkheidsgraad van hoog niveau, maar laat je wel de vele natuurlijke en historische parels ontdekken op deze sportieve heldentocht. Ontdek de details van het circuit hier.

Terug naar Savoie-Mont-Blanc nu voor een buitengewone tocht die twee zaken die de bergen typeren, combineert: fietsen en … kaas! De tocht van Tour du Colombier, ‘Vélo et Fromages’ genaamd, neemt je mee op excursie naar het hart van het Massif des Bauges en nodigt je uit om de kaasspecialiteiten te degusteren langs de route, en de knowhow te ontdekken tijdens een bezoek aan de zuivelproducenten. Vanuit Chambéry is de beklimming van de Col des Prés lastig, maar je wordt beloond met een duik in het hart van het Géoparc des Bauges en waar je uitkomt op de Col du Frêne, met zicht op de Mont Blanc. De terugweg gaat door de Combe de Savoie, dwars door de wijngaarden. En anders kan je fietsen en kajakken combineren aan het meer van Aiguebelette, door ’s ochtends op fietstocht te vertrekken rond het meer en vervolgens in de kajak te stappen om je over het prachtige water van het meer van Aiguebelette te begeven, sinds 2015 geklasseerd als regionaal natuurreservaat.   

Voor onze laatste etappe in deze ronde van de Franse bergen trekken we richting het Massif des Hautes Vosges, die een fietstocht langs tien ‘stations vertes’ voorstelt. Deze verbindt 10 dorpjes, de ‘stations vertes’, van de departementen Vosges en Haute Saône via een route die de goudklompjes van het gebied promoten en de reizigers in het gebied uitnodigen om nieuwsgierige, natuurlijke of gastronomische pauzes te nemen. Het parcours van 246 km met 3461 hoogtemeters is doenbaar in één geheel of in stukken, met de mogelijkheid om een of meerdere etappes per dag te doen, afhankelijk van het niveau van de fietser. De route kan zowel voor gezinnen als voor sportievelingen dienen en is af te leggen per mountainbike, sportieve fiets of elektrische fiets.

De Franse bergen, jouw speelterrein


activités automne France Montagnes

Golf Gap Bayard @ Rémi Fabrègue

De sportieve activiteiten in de bergen beperken zich niet tot de tweewielers, je zal zelfs een brede waaier aan keuzes hebben om te sporten terwijl je van de prachtige omgeving kan genieten. Plan in je herfstvakantie een berghutwandeling met je gezin in de Hautes-Alpes, waarbij je een lus volgt die je de refuges, rivieren en meren van La Clarée laat ontdekken. Ze start met een landelijke wandeling langs de rivier naar Fontcouverte, kronkelend door bossen en alpengehuchten. Eerste halte aan de refuge van Chardonet, een oase van rust in het hart van het Cerces-massief. Ga verder naar de bergpas om de koning van deze bergen te ontmoeten: de steenbok. Vervolgens biedt de berghut van Ricou een vreedzaam uitzicht over de Haute Clarée. De laatste dagen kan je genieten van twee panoramische meren in het gebeid, Laramon en Serpent. De berghutten kun je hier reserveren.

We reizen door naar een van de mooiste golfterreinen van Europa, aan de Col Bayard, langs de mythische Route Napoléon. Deze golfbaan met 18 holes in volle natuur biedt je adembenemende uitzichten over de vallei van de Durance, de Ecrins en de massieven van de Zuidelijke Alpen. Het gebied Gap-Bayard biedt nog vele andere activiteiten in de volle natuur zoals hiking, nordic walking, trailrunning of zelfs hondenwandelingen. En als je graag wat hoogte neemt, kan je terecht bij het vliegveldje Gap Tallard. Vanop dit allereerste Europese centrum voor activiteiten in de lucht kun je parachutespringen of een ballonvaart, helikoptervlucht of vrijevalsimulatie beleven. Sensatie en adrenaline gegarandeerd!

Voor de liefhebbers van wandelen: afspraak aan de rand van het Meer van Genève, voor een GR-route van 93 km. Ze laat je het meer vanop zijn oevers ontdekken, de voeten haast in het water en met een grote variatie aan uitzichten. Grote bosgebieden, ruisende beekjes, oude dorpen, de Kastelen van Ripaille en Allinges en de open panorama’s over de Jura, de Valais en de Berner Alpen wisselen mekaar af op deze uitdagende, maar zeer knappe route.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg