Persberichten

Een bamboebos verkennen in één van de mooiste tuinen van het zuiden

31/03/2015Occitanie - Sud de FranceNatuur en gezin

Op 60 km ten noorden van Montpellier bevindt zich de ‘Bambouseraie de Prafrance’, een unieke plek in Europa, die elk jaar meer dan 250.000 bezoekers ontvangt. Een Feng Shui tuin, serres uit de 19e eeuw, een Laotiaans dorp en zelfs een labyrint, vormen het decor voor 150 soorten bamboe, zeldzame planten en bijzondere bomen. Een ode aan de overvloed van de natuur…

Met zijn immens rijke verzameling is La Bambouseraie het 4e grootste arboretum van Frankrijk, geklasseerd als ‘Conservatoire européen’ voor de verzameling Phyllostachys (soort hoge bamboe) en ook als ‘historisch monument’. Het is de grootste natuursite van de Gard en samen met Villandry de meest bezochte tuin van Frankrijk. Overigens fungeerde hij ook als decor voor tal van films. Een van de meest bekende werd opgenomen in 1953: ‘Le Salaire de la Peur’ met Yves Montand en Charles Vanel.

Een extravagante plantenwereld

De Bambouseraie van Prafrance ligt aan de voet van de Cévennes en strekt zich uit over een domein van 40 hectare, waarvan er 15 toegankelijk zijn voor het publiek. Bamboe is uiteraard de plaatselijke vedette en sommige exemplaren kunnen tot 20 meter hoog reiken. Het ‘bambusarium’ biedt op een kleine oppervlakte een selectie van de verschillende soorten bamboe die men vindt op de site. Maar het park bevat ook eeuwenoude sequoia’s, verschillende soorten Ginkgo biloba (Japanse notenboom), bananenbomen, palmbomen, Japanse esdoorns, camelia’s, magnolia’s en tal van zeldzame planten. Ieder jaar nodigt La Bambouseraie kunstenaars uit voor tijdelijke tentoonstellingen in harmonie met de natuur.

Vervreemding, meditatie, exploratie: tuinen voor alle smaken

Het parcoursbrengt de bezoeker van de ene naar de andere verrassing:in het Laotiaans dorp ontdekt men constructies in bamboe en voorwerpen die het veelzijdig gebruik van bamboe aantonen, terwijl de opmerkelijke serres met een architectuur uit de tijd van Koningin Victoria en Napoleon III, een indrukwekkende verzameling zeldzame planten laten zien.

Voor een maximale ontspanning moet u naar de Vallei van de Draak. Deze zen-tuin, aangelegd volgens de Feng Shui principes, is gewijd aan de kunst van de Japanse tuinen, aan bonsai en aan ikebana.
Naast de water- en de bloementuin, kan men zich ook wagen in het plantaardige labyrint.

Activiteiten voor toekomstige avonturiers

Alles is voorzien om een ontspannende dag met het gezin door te brengen.
Voor kinderen van 7 tot 11 jaar is een spelboekje (in het Frans) te koop voor € 2, om de landschappen uit andere landen te ontdekken (Laos, Japan...).
De kleintjes zullen ook blij zijn met het contact met de dieren: de kippen en varkens van het Laotiaans dorp, de koi karpers in de bassins en de eenden in de Vallei van de Draak.

Arriveren in La Bambouseraie met de stoomtrein van de Cévennes maakt de reis nog magischer. De trein met historische voertuigen volgt de bochtige en steile lijn die Anduze verbindt met Saint-Jean-du-Gard. De reis van 45 minuten maakt heel wat emoties los en biedt uitzonderlijke panorama’s van het landschap van de Cévennes.

>>La Bambouseraie is open van 28 februari tot 15 november 2015.

>>Voor meer informatie:

>> Montpellier bereikt u vanuit Brussel:

  • Op 1.40 u met het vliegtuig
  • Op 5.45 u met de TGV
  • Op 10.30 u met de auto.

Nota voor de redactie

La Bambouseraie bevindt zich in het departement van de Gard, waarvan hier de belangrijkste interessepunten:

  • Belangrijkste steden: Nîmes, Uzès
  • Jachthaven: Aigues-Mortes
  • Niet te missen: de Pont du Gard, de arena van Nîmes Sportieve activiteiten: parapente, roeien, MTB, paardrijden, valschermspringen, canyoning, golf.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg