Persberichten

Een mooie uitstap in het Juragebergte

17/11/2021Montagnes du JuraMeest recent

Op 500 km van België ontvouwen de uitgestrekte natuurgebieden van het Juragebergte zich, met mogelijkheden voor alle vier seizoenen. Deze toegankelijke bergketen strekt zich uit van Montbéliard in het noorden tot Culoz in het zuiden. De knowhow, gastronomie, het rijke erfgoed en de warme ontvangst van haar inwoners – de ‘Montagnons’ – maken er een authentieke bestemming van. We werpen een blik op de nieuwigheden, de must-sees en de activiteiten die van het Juragebergte het hele jaar door een uitgelezen bestemming maken. 

Eersteklas accommodatie


hotels montagnes du jura

© NM - La Mainaz

Neem een luxueuze break in een van de vele premium accommodaties in het Juragebergte. Ontdek bijvoorbeeld in de Haut-Jura het hotel-restaurant La Mainaz. Dit vijfsterrenhotel is gelegen op 1250 meter hoogte, op de hoogvlaktes van het Pays de Gex, niet ver van Genève. Het biedt het mooiste panoramische uitzicht over de Mont Blanc en het Meer van Genève. Zijn 21 kamers voelen warm en verfijnd aan, waardoor je steevast in een gezellige atmosfeer vertoeft. Maar ook het restaurant van La Mainaz verdient waardering, want de verfijnde kookkunsten van Chef Julien Thomasson leverden hem een ster op in de Michelingids van 2021: een onvergetelijke smaakervaring gegarandeerd! Het is ook het ideale vertrekpunt om verschillende activiteiten uit te oefenen: skiën, (sneeuwschoen)wandelen of hondensleeën.

Ontdek voor een buitengewone ervaring ook Le Tillau, een viersterrenhotel gelegen in de vallei aan de voet van de Grande Traversée du Jura, een traject van 180 km aan skipistes die je doorheen het Juragebergte loodsen. Ook hier een warme en intieme sfeer in de 11 van hout gemaakte kamers, in deze heringerichte Comté-boerderij. Je proeft er van een heerlijke keuken die ook de lokale tradities terugbrengt en die een uitgebreide wijnkaart aanbiedt, met zowel lokale schatten als bekendere grand cru’s. Een niet te missen restaurant dat in 2020 toetrad tot de Michelingids. Als je tot slot liever kiest voor een complete accommodatie, ontdek dan Le Moulin des Scies Neuves, een chalet gelegen in de badplaats Les Rousses, in het hart van het natuurpark van de Haut-Jura. Deze chalet, die van Gîte de France 4 ‘épis’ kreeg, kan 12 personen ontvangen en zal je verrassen met zijn tegelijk authentieke en moderne sfeer. De gîte ligt enigszins geïsoleerd van het centrum van Bois d'Amont, in een rustige en stille omgeving en is omgeven door een groot terrein dat grenst aan de rivier Orbe, die van het Lac des Rousses naar het Lac de Joux in het naburige Zwitserland stroomt.  

Tussen nieuwigheden en vaste waardes: volg de gids


comté montagnes du jura

© Alain Doire BFC Tourisme

We beginnen onze ronde door het Juragebergte met een nieuwigheidje dat alle kaasliefhebbers zal doen watertanden. Na de opening van het Maison du Comté in Poligny eerder dit jaar, is het nu de beurt aan de Fruitière à Comté van Valromey om hun kaas in de kijker te zetten. Maar wat is een Fruitière juist? Het is de naam die gegeven wordt aan een coöperatieve waarin verschillende producenten hun melk gezamenlijk gebruiken om er kaas van te maken. Zo kwamen 14 fokkers bijeen in Arvière-en-Valromey, aan de voet van de mythische Grand Colombier. Maar er zijn ook nog de vaste waardes die de rijkdom van het Juragebergte zo typeren: de top van de Mont-d’Or, het kasteel van Joux, het Lac des Rousses, de bron van Lison, de prachtige afgelegen ligging van Baume-les-Messieurs, de Koninklijke Zoutziederij van Arc-et-Senans (UNESCO), Ornans, de Route de l’Absinthe of de Route du Comté, de zijden stoffen van Bonnet of de wijngaarden die de befaamde ‘vin jaune’ produceren. De lijst is lang en het makkelijkste is om het Juragebergte zelf te gaan verkennen!

Een vleugje Scandinavië 


activités scandinavie francaise montagnes du Jura

© BFC Tourisme

Zij die op zoek zijn naar de pleziertjes van de bergen zonder grote menigtes en ver weg van de grote skidorpen, zullen het idyllische kader van het Juragebergte weten te appreciëren. Zeker onder de sneeuw nemen de landschappen en de ongerepte natuur een Scandinavisch aandoend uiterlijk aan, en er bestaan veel manieren om hiervan te genieten. Je hebt zelfs geen skilatten nodig om je te amuseren in de sneeuw of om te sporten. We kunnen de schoonheid ontdekken aan de hand van wandelingen, al dan niet met sneeuwschoenen, dankzij de zachte helling die van de vlakte naar de bergen leidt. Er is ook de Espace nordique Jurassien, een veelheid aan langlaufpistes en domeinen, een waar eldorado voor liefhebbers van langlaufen. We profiteren ervan om ons te wagen aan de biatlon, nu we ons op het terrein begeven van biatlonkampioenen Quentin Fillon Mailley, Vincent Defrasne en Anaïs Bescond. Hierbij combineer je de precisie van schieten met de techniek van langlaufen.

En om in een volledig noordelijke sfeer te komen, kun je ook een tocht met hondensleeën maken, een absolute must-do om de prachtige besneeuwde landschappen van het Juragebergte te bewonderen. Er bestaan verschillende mogelijkheden als het gaat om hondensleeën, waarvan de Scandinavische pulka er een is: een kleine slede aangespannen bij een sledehond, de ideale activiteit voor een eerste benadering van het hondensleeën vanaf jonge leeftijd. En om af te ronden met een absoluut feeëriek moment, vinden we in het Juragebergte natuurlijke ijsbanen terug die iedere winter ontstaan als de temperaturen laag genoeg zijn. Dan bevriezen de meren en veranderen ze in een gigantische natuurlijke schaatsbaan. Magisch!  

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg