Persberichten

Geniet deze zomer van ecovriendelijke festivals in Frankrijk

09/05/2023FrankrijkMeest recent

De zomer komt stilletjes aan dichterbij en dat betekent ook dat we weer kunnen uitkijken naar de zomerfestivals. Daarbij denk je misschien ook weleens aan stapels plastic bekers, eetstandjes met wegwerpbestek en Dixie-toiletten. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: meer en meer festivalorganisatoren vinden het belangrijk om de ecologische voetafdruk van hun festival zo klein mogelijk te houden.

Gratis kraantjeswater, pintjes uit herbruikbare bekers en lokale snacks

Al heel wat festivals vervangen het bovenstaande door herbruikbare bekers, ecologische foodtrucks en composttoiletten, en bewijzen zo dat het perfect mogelijk is om een festival te organiseren dat zowel de mens als het milieu blij maakt. Ook in Frankrijk is er heel wat aanbod: wij zetten de beste duurzame festivals in Frankrijk van deze zomer voor jou op een rijtje:

  • 2 tot 4 juni 2023 - We Love Green - Parijs (Île de France)
  • 7 tot 9 juli 2023 - Terres du son - Monts (Centre-Val de Loire)
  • 17 tot 20 augustus 2023 - Cabaret Vert - Charleville-Mézières (Grand Est)
  • 23 tot 27 augustus 2023 - Woodstower - Lyon (Rhône-Alpes)
  • 23 tot 27 augustus 2023 - Delta Festival - Marseille (Provence-Alpes-Côte-d'Azur)

2 tot 4 juni 2023 – We Love Green – Parijs (Île de France)




© Mahdi Aridj

Op We Love Green kan je genieten van indie muziek, electro en hip-hop in – de naam zegt het zelf al – een prachtige groene omgeving, tussen de bomen van het Bois de Vincennes in Parijs. Het driedaagse muziekfestival is een pionier als het aankomt op duurzame festivals en in 2025 wil het zelfs volledig circulair zijn. Van herbruikbare bekers en kraantjeswater tot 100% hernieuwbare energie tot composttoiletten: de organisatie van We Love Green gaat ver in haar duurzaamheidsfilosofie. Die filosofie wil ze maar al te graag delen met het publiek, dus daarom vind je op het festival ook een ‘Think Tank’, een podium waar kan je luisteren naar sprekers met innovatieve ideeën over milieu en duurzaamheid. Nog een leuk weetje: ze slagen er zelfs in om de urine van de festivalgangers te verwerken tot mest ! Ook hun artiestenkeuze doet niet onder voor hun duurzaamheidsinspanningen: zo staan dit jaar onder andere Lomepal, Phoenix, NxWorries (Anderson .Paak & Knxwledge), Skrillex & Bon Iver op de affiche.

En misschien nog wel het beste nieuws: je hoeft niet meer lang te wachten om je dansbenen los te gooien, want over een kleine maand is het al zover!

7 tot 9 juli 2023 – Terres du son – Monts (Centre-Val de Loire)




© Fabien Garou 

Als je op zoek bent naar een sociaal én ecologisch verantwoord festival op een uitzonderlijke locatie, dan ben je bij Terres du son aan het juiste adres! Het festival gaat door in het midden van het Domaine de Candé, een prachtig natuurdomein in het departement Indre-de-Loire. Een paar van de headliners dit jaar zijn Orelsan, Petit Biscuit, Biga*Ranx, Shaka Ponk, Bob Sinclar en Lomepal. Een ding is zeker, je zal hier niet naar huis gaan zonder stil te staan bij je eigen consumptiegedrag. Alle eetstandjes bieden lokale en seizoensgebonden maaltijden aan en, nog straffer, 75% van de producten wordt op minder dan 150 km afstand van het festival geproduceerd. Sinds een paar jaar kan je met de « Bon pour le climat »-calculator zelfs berekenen wat de ecologische voetafdruk is van je maaltijd.

Terres du son zet zich niet alleen in voor het ecologische aspect, maar ook voor het sociale. Dankzij vloerplaten op het terrein kunnen mensen met een beperkte mobiliteit zich bijvoorbeeld gemakkelijk verplaatsen en alle concerten bijwonen. En er valt echt niemand uit de boot, want zelfs doven en slechthorenden kunnen meegenieten van de muziek via vibrerende vesten die trillen op het ritme van de muziek!

17 tot 20 augustus 2023 – Cabaret Vert - Charleville-Mézières (Grand Est)




© G. Morisset

Voor de organisatoren van het festival Cabaret Vert is duurzaamheid niet zomaar een modewoord. Hun wil om bewustzijn te creëren rond duurzaamheid is zelfs de reden dat het festival ontstaan is. Alle deelnemers, dienstverleners, partners en vrijwilligers van het festival moesten dit jaar een verbintenis ondertekenen met engagementen die ze moeten bereiken en doelstellingen op lange termijn. Je kan dus wel zeggen dat ze hun ecologische missie serieus nemen, al is er op Cabaret Vert ook meer dan genoeg ruimte voor een goed concert, een lekker (Belgisch) biertje en een gezonde portie onbezonnenheid. Dit jaar op het programma: Calvin Harris, The Chemical Brothers, Cypress Hill, Christine and the Queens, Selah Sue – en dat allemaal op een heerlijke locatie midden in het groen!

23 tot 27 augustus 2023 – Woodstower – Lyon (Rhône-Alpes)

Een laatste onvergetelijk festivalweekend voor het schooljaar weer begint op een idyllische locatie aan het water, dat is wat Woodstower je belooft! Sinds 2005 al gaat Woodstower door in het Grand Parc Miribel-Jonage, een gigantisch natuurreservaat op 20 minuutjes van het centrum van Lyon. Het festival staat in de top 5 van ecologische festivals in Frankrijk doordat ze al jaren een voortrekkersrol spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling. Breng een bezoekje aan het eco-dorp Woodstown om er zelf gedachten uit te wisselen over zinvolle en eco-verantwoorde acties.

Qua optredens kan je vooral rap- en electromuziek verwachten, met deze editie Angèle, Damso, Zola, Worakls Orchestra, Biga*Ranx en Ben Klock op het podium. Naast hun muziekaanbod staan je ook heel wat andere animaties en spektakels te wachten, en ook voor kinderen is er heel wat te beleven. Aan diversiteit dus geen gebrek op dit festival!

23 tot 27 augustus 2023 – Delta Festival – Marseille (Provence-Alpes-Côte-d’Azur)




© Joffrey Wingrove

Feesten met je voeten in het zand en een prachtig zicht op zee en de calanques? Check! Op het Delta Festival in Marseille sluit je de zomer af in stijl. Mooi meegenomen: de affiche is nogal Belgisch getint met Amelie Lens, Angèle, Charlotte De Witte en Damso als headliners.

Festivalgangers kunnen – naast van de muziek – het hele weekend genieten van sportieve activiteiten op de Plages du Prado, zoals pedellen, kajakken of windsurfen. Je kan ook een bezoek brengen aan een milieudorp waar je workshops kan volgen over milieukwesties. En de organisatie practices what they preach: Zo wordt het materiaal binnen het festival vervoerd met bakfietsen en met de actie ‘Clean my Delta’ proberen ze de stranden van het Prado en het festivalterrein schoner te maken dan ze aanvankelijk waren. Chique!

Hebben deze evenementen je zin gegeven om naar Frankrijk te reizen? Bezoek onze website France.fr om nog meer te ontdekken:

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg