Persberichten

Geniet van een heerlijke nazomer in Frankrijk met deze evenementen

01/09/2021FrankrijkCultuur

Wie een verlengstuk wil breien aan de zomer en wil genieten van een heerlijk najaar, is zoals steeds welkom in Frankrijk om er te proeven van de activiteiten en evenementen die de herfst dit jaar nog wat meer kleur geven. Wijnliefhebbers kunnen de druivenoogst van dichtbij meemaken, in de Franse Ardennen herleeft het poppentheater en in Parijs wordt de Arc de Triomphe in een nieuw jasje gestoken. Dat en nog veel meer in een veelbelovend najaar in Frankrijk!

Dompel je onder in de fantasywereld op het Festival Européen du Film Fantastique de Strasbourg – Grand Est

Van 10 tot 19 september 2021

visuels_francenews_7.png

Het Europese Festival voor Fantasyfilms van Straatsburg moest een editie overslaan vanwege de coronapandemie, maar wil die gemiste editie dubbel en dik goedmaken dit jaar. Het gerenommeerde filmfestival, dat voornamelijk de focus legt op fantasyfilms in de brede zin van het woord – dus ook sciencefiction, thrillers, animatiefilms … – vindt dit jaar van 10 tot 19 september plaats in verschillende zalen van Straatsburg.

Wat staat er op het programma? Eerst en vooral gaat er aandacht uit naar de nieuwe langspeelfilms in het genre, dan volgt er een terugblik op enkele films die een betekenende rol hebben gespeeld, zijn er nevenactiviteiten als VR-cinema, VR-gaming en zelfs ‘zombiewandelingen’ met wel 3500 deelnemers. Ook niet te missen: The Village op Place Saint-Thomas met muziek, liveshows, workshops … en de outdoor cinema aan de imposante kathedraal op Place du Château.

De poppen aan het dansen op het Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes - Ardennes

Van 17 tot 26 september 2021 

 

3._vendangeur.png

Al 60 jaar lang is Charleville-Mézières in de Franse Ardennen het kloppende hart van de kunsten van het poppentheater. Dat heeft de stad te danken aan de aanwezigheid van het Internationale Festival van het Poppentheater, dat dit jaar haar 60ste verjaardag viert. Ter ere van dit jubileum, en om te vieren dat we stilaan het coronajuk van ons af kunnen werpen, nodigde de organisatie maar liefst 104 spektakels uit 16 verschillende landen uit. Laat je fantasie de vrije loop en duik mee in de illusies van de talrijke producties op dit kleurrijke, magische poppenfestival!

De Arc de Triomphe in een nieuw jasje – Île-de-France

Van 18 september tot en met 3 oktober 2021

2._arc_de_triomphe.png

25.000 m² aan recycleerbaar zilverblauw polypropyleen stof, 3000 m aan afbreekbaar rood touw, 1000 medewerkers en 16 dagen aan tentoonstelling. De ‘Arc de Triomphe, empaqueté’ vormt de kroon op het werk van het betreurde kunstenaarsduo Christo en Jeanne-Claude. De plannen voor de ingepakte Arc de Triomphe lagen reeds in 1961 op tafel en nu, 60 jaar na datum en een jaar na het overlijden van Christo, wordt het plan dan toch werkelijkheid. Het project ging al in 2017 van start en wordt nu verder uitgevoerd op Christo’s verzoek door het Centre des Monuments Nationaux, de stad Parijs en de instanties die bevoegd zijn voor het beheer van de Arc de Triomphe. Zestien dagen lang, van 18 september tot en met 3 oktober, kan je het laatste wapenfeit van de meester van de inpakkunst bewonderen in de Franse hoofdstad. 

De grootste bijeenkomst van rivierboten in Europa op het Festival de la Loire in Orléans – Centre-Val de Loire

Van 22 tot 26 september 2021

8._festival_de_loire.png

Eind september worden de kades van Orléans bemand door 700 zeilers, 500 artiesten, 150 exposanten en vinden er een 300-tal evenementen plaats in het teken van het Festival de Loire. Dat festival tovert de kades om tot de legendarische rivierhaven van weleer, die door haar strategische ligging van Orléans een welvarend handelscentrum maakte. Gedurende de vijfdaagse vinden talloze nautische en traditionele activiteiten plaats, zoals een stoet van boten, regatta’s, steekspelen, het werpen van visnetten en roeiwedstrijden. Voor de jongsten worden ook pedagogische activiteiten voorzien met betrekking tot navigatie en het leven op het water. Het festival brengt jou dus helemaal terug naar het bloeiende Orléans van de 19de eeuw, en leert je alles kennen over de cultuur en de knowhow van de riviermatrozen.  

Wijnboer voor een dag in de Elzas – Grand Est 

Periode eind september - begin oktober 

3._vendangeur.png

Wie in de periode september-oktober afzakt naar de wijnregio’s van de Elzas, krijgt de kans om de druivenoogst van zeer dichtbij mee te maken. Het concept ‘Vendangeur d’un jour’ laat je namelijk toe om mee met de wijnboer druiven te gaan plukken, te leren welke processen voorafgaan aan de uiteindelijke productie van wijn en om – hoe kan het ook anders – een wijndegustatie op het domein af te werken. Een actieve en interactieve manier om mee te helpen met de druivenoogst, en zo een unieke mogelijkheid om aan het begin van het productieproces te staan! Via deze website kan je zien welke wijnbouwers deelnemen aan het concept, en bij wie je dus mee kan helpen op het terrein. Wie buiten het seizoen van de druivenoogst komt, kan nog steeds langs bij de verschillende wijnmakers voor het concept ‘Vigneron d’un jour’. De premisse blijft dezelfde, alleen zal de hulp die je aanbiedt afhankelijk zijn van het seizoen. 

Mulhouse in bloei tijdens Folie’Flore – Grand Est

Van 7 tot 17 oktober 2021

7._folieflore.png

Van 7 tot 17 oktober komen de beste bloemisten van de streek samen in Mulhouse, voor de 21ste editie van Folie’Flore. Dat is een unieke bloemenshow die jaarlijks plaatsvindt in het stadje in de Elzas, en waar tot 10.000 m² aan tuinen wordt opgemaakt met indrukwekkende bloemenconstructies. Hoofdingrediënt van het festival dit jaar? Snijbloemen. De beste bloemisten van de streek en ambachtslieden van heel Frankrijk komen samen om er een zo mooi mogelijk spektakel van te maken, en de snijbloem te gebruiken als attribuut om de concepten en fantasieën te verwezenlijken. Het textielverleden van de stad Mulhouse, een vuurwerk of een tornado, op Folie’Flore laten bloemisten hun creativiteit welig tieren en kunnen ze werkelijk alles creëren met bloemen.

Kunst en wijn, een gouden duo bij Art in Situ – Bourgogne-Franche-Comté

Van 10 oktober 2021 tot oktober 2022

1._art_in_situ.png

Vanaf 10 oktober gaat in Bourgogne-Franche-Comté ‘Art in Situ’ van start, een kunstproject dat de imminente verwevenheid tussen kunst en wijn een ode wil brengen. Dat doet ze door hedendaagse kunstwerken te plaatsen op verschillende wijndomeinen van de Bourgogne, langs de Route des Grand Crus. Op die manier wil ze bezoekers laten kennismaken met het rijke wijnerfgoed van de streek, en meteen een nieuw licht werpen op de natuurlijke schatten van het grondgebied. Of om het in de woorden van de organisatie zelf te zeggen: “Sinds het begin der tijden zijn kunst en wijn verwikkeld in een boeiend liefdesverhaal. Dit parcours brengt er nu hulde aan.”

Een bezoek aan de modernistische Villa Cavrois, dicht bij Lille – Hauts-de-France

6._villa_cavrois.png

De Villa Cavrois in Croix, op een boogscheut van Lille en Roubaix, is een monumentale villa die in 1929 gebouwd werd door de modernistische architect Robert Mallet-Stevens, op aanvraag van textielindustrieel Paul Cavrois. De woning werd gebouwd volgens een bepaald programma met de meest technologische snufjes van haar tijd en zorgde voor een esthetische schok waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn. De afwerking van het interieur bestaat uit luxueuze materialen als marmer, exotisch hout en gepolijst aluminium, terwijl de meubels én het aanliggende park ook ontworpen zijn door Mallet-Stevens. Een sterk staaltje ‘totaalwerk’ dus van de befaamde modernistische architect. De villa werd in 1990 erkend als historisch monument en in 2001 overgekocht door de staat. Onder het toeziend oog van het Centre des Monuments Nationaux kreeg de villa de nodige restauraties om haar grandeur van weleer terug te brengen.

Copyright

  • Festival de Strasbourg
  • Rima Maroun - Collectif Kahraba
  • 2019 Christo and Jeanne-Claude Foundation -  Wolfgang Volz
  • F. Delong - CRT Centre-Val de Loire
  • FLORENCE-ConseilVinsAlsace
  • Art in Situ - Dijon
  • OTC Mulhouse et sa région
  • CMN Paris - Jean-Luc Paillé

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg