Persberichten

Hand in hand ‘trabouleren’ in het hart van het oude Lyon

30/10/2014LyonCultuur

‘Traboule’ is een typisch woord uit Lyon en verwijst naar een symbolisch bouwkundig fenomeen. Het is namelijk een smalle doorgang of passage door een gebouwenblok, die verschillende straten met elkaar verbindt. Deze ‘geheime’ straatjes zijn perfect voor een intieme wandeling, op zoek naar de minder bekende schatten van Lyon, zoals de Tour Rose.

Lyon, of de ‘poort naar het zuiden’, die gehaaste toeristen vaak links laten liggen, is een dynamische Europese metropool, die bekend staat om haar zijde-industrie en opmerkelijk gebouwenerfgoed. Dankzij de gele, okerkleurige of roze gevels, een typisch zuiderse traditie, heerst er een warme en hartelijke sfeer in de stad.

De stad kenmerkt zich ook door twee heuvels, langs weerszijden van de Saône: Fourvière, de ‘biddende heuvel’ en Croix-Rousse, de ‘werkende heuvel’. De eerste kijkt neer op de historische wijk ‘Vieux Lyon’ met zijn mooie renaissancegebouwen en kronkelende straatjes. De grote witte basiliek op deze heuvel is ongetwijfeld het bekendste religieuze monument van de stad. De tweede heuvel, waarvan de steile hellingen zijn opgenomen door Unesco als Werelderfgoed, is het ‘werkkwartier’ van de stad

Lyon staat ook bekend voor zijn ‘bouchons’. Het zijn schilderachtige restaurants waar een gezellige sfeer heerst en waar men lokale specialiteiten eet zoals ‘le tablier de sapeur’ (pens), quenelles (visballetjes), cochonnaille (varkensvlees), salade lyonnaise, ‘la cervelle de canut’ (kwark & kruidendipsaus) of de ‘tarte à la praline’. De maaltijd gaat doorgaans vergezeld van een glas Beaujolais of Côtes-du-Rhône.

Drie sleutelbezoeken voor een romantische escapade

  • La Tour Rose : dit bijzonder gebouw uit de 16e eeuw ligt in het oude gedeelte van Lyon, in de rue du Boeuf 16, en dankt zijn naam aan de toren op de binnenplaats. Het was eigendom van architect Serlio uit Bologna. Ook de doorsteek van de langste traboule van de wijk mag u niet missen: de traboule doorkruist drie binnenpleinen en 4 gebouwen om te eindigen in de rue Saint Jean nr. 54.
  • De coulissen van de Opera:  voor mensen die nieuwsgierig zijn naar wat er achter het gordijn schuilt, organiseert de Opera bezoeken aan de publieke plaatsen, de locaties achter de coulissen en de repeteerstudio’s. Men kan tegelijk het werk van architect Jean Nouvel bewonderen: om het gebouw uit de 18e eeuw te renoveren, behield hij de gevels en de foyer, maar voegde een glazen dak toe in half-cilindrische vorm en ondergrondse niveaus. Het restaurant Les Muses de l’Opéra op de 7e verdieping, is een aanrader voor een diner bij kaarslicht met uitzicht op de stad.
  • De Villa Lumière : dit is het huis van de familie Lumière, dat tussen 1899 en 1902 gebouwd werd in art-nouveaustijl. Vandaag biedt het onderdak aan het Lumière Museum, gewijd aan de uitvinding van de film. De bezoeker kan een esthetisch, wetenschappelijk en historisch parcours volgen rond de uitvinding van de ‘cinematograaf’ door Louis Lumière in 1895. De allereerste camera’s, de eerste kleuren- en reliëffoto’s en ook ongewone uitvindingen staan er tentoon. Het pronkstuk is uiteraard de ‘Cinématographe n°1’. Naast de Villa, is de ‘Hangar du Premier-Film’, geklasseerd als historisch monument, het laatste overblijfsel van de Usines Lumière. De hangar komt voor in La Sortie de l’usine Lumière, de eerste film van de pionier.

>> Verblijfsidee in het 4-sterrenhotel La Tour Rose: het hotel heeft 12 kamers die ingericht zijn door de meest prestigieuze zijdehuizen van Lyon. Eén van de 3 zalen van het restaurant biedt een spectaculair zicht op de Tour Rose. Met het arrangement Tour Rose in love, wordt de overnachting met ontbijt aangevuld met champagne en lekkere patisserie van de chef-banketbakker.
www.latourrose.fr

>> Voor meer informatie over Lyon: www.lyon-france.com

>> Lyon bereikt u vanuit Brussel:

  • Op 7u40 met de auto
  • Op 3u41 met de TGV
  • Op 1u30 met het vliegtuig.
Nota voor de redactie:

Lyon bevindt zich in het departement van de Rhône. Hierna volgen enkele interessepunten:

  • Niet te missen: de streek van de Beaujolais, het Lac des Sapins, het Museum van de Stoffen en de Sierkunsten, het Fête des Lumières (lichtfeest in december)
  • Riviertoerisme: cruise op de Rhône met vertrek in Lyon
  • Toeristische routes: de Route van de Beaujolais, de Route van de Rhônewijnen.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg