Persberichten

Herontdek dit voorjaar de kleine geneugten des levens in Toulouse en de Haute-Garonne

28/01/2021Occitanie - Sud de FranceMeest recent

Zoek deze lente de rust op in Toulouse en de Haute-Garonne en geniet weer volop van alle kleine dingen die we dit jaar zo hebben gemist. Als de gezondheidssituatie het toelaat, is dit de ideale bestemming om op adem te komen in de natuur, extreme sporten uit te proberen, je gemiste restaurantbezoeken in te halen en cultuur op te snuiven. Hier is een voorsmaakje van wat je in de Haute-Garonne en Toulouse te wachten staat, te voet, met de fiets of zelfs met het vliegtuig!

Fietsen door de Haute-Garonne


Haute-Garonne à vélo

© Arnaud Späni

Voor de eerste etappe van onze reis springen we in de pedalen. Met de fiets kan je de mooiste bezienswaardigheden van dit gebied ontdekken, zoals het Canal du Midi dat werd benoemd tot Unesco-werelderfgoed. Ook al kan je dit kanaal per boot afvaren, toch blijft de fiets onze eerste keuze. Het kanaal loopt van Sète tot in Toulouse, langs een fietsroute van 40 kilometer die Haute-Garonne doorkruist tot in Avignonet-Lauragais. In de schaduw van de eeuwenoude platanen kan je rustig genieten van alle monumenten (sluizen, bruggen, aquaducten) langs de jachtpaden en de opmerkelijke klokkengevels in de bakstenen dorpjes. Nog zo’n aanrader is het Canal des Deux Mers, een fietsroute die van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan loopt. Zo kan je naar de bronnen van het Canal du Midi fietsen of langs het Canal de Garonne en onvergetelijke plekken en landschappen ontdekken, zoals Revel en het nabijgelegen meer van Saint-Ferréol. Elektrische mountainbikers zullen ook hun hart kunnen ophalen aan de Trans-Garona, een fietspad langs de Garonne. François Gillaizeau organiseert hier fietstochten waarmee je een halve dag tot twee dagen zoet bent! Onderweg zal je verliefd worden op de buurt rond Saint-Bertrand-de-Comminges/Valcabrère, de place to be voor zachte mobiliteit dankzij de Via Garona. De site staat bekend om zijn archeologische en monumentale erfgoed.

De Pyreneeën in vogelperspectief


parapente dans les Pyrénées

© Arnaud Späni

In de Haute-Garonne vind je de hoogste toppen van de Franse Pyreneeën dicht bij elkaar. Tussen deze stenen reuzen ligt Luchon, het bergdorp bij uitstek dat elk seizoen wandelaars, kuurgasten, skiërs, liefhebbers van wildwatersport en mountainbikers aantrekt. Maar wist je dat je de Pyreneeën ook kunt verkennen vanuit een ander uniek perspectief? Stijg op in een toeristenvliegtuig op het vliegveld van Luchon en vlieg 30 minuten over alle bezienswaardigheden: het Lac d’Oô, het keteldal van Les Crabioules, Lac Vert, Lac Bleu en Lac Célinda, de Port de Vénasque en Hospice de France! En wie wat meer spanning zoekt, kan de Pyrenese lucht opsnuiven aan boord van een parapente vanuit het skiresort Superbagnères. Op het programma: een vlucht over de vallei van Luchon, een ongelofelijk uitzicht op de top van de Aneto en een gevoel van vrijheid waar alleen vale gieren, wouwen en buizerds van kunnen meespreken.

Met het hele gezin naar Toulouse en de Haute-Garonne


toulouse et haute-garonne en famille

© Arnaud Späni

De Haute-Garonne en haar hoofdstad Toulouse zijn de ideale bestemmingen voor gezinsvakanties. Er zijn tal van activiteiten die je kinderen leuk zullen vinden. Trek het platteland op en verblijf bijvoorbeeld in de Ferme d’Oulan Bât. Overnacht in een joert en trek de volgende ochtend het Arbas-massief in met een ezeltje. Céline, Nicolas, Anhoura en Gabin, de eigenaars van de boerderij, proberen het ras van de Pyrenese ezel in stand te houden. De allerkleinsten mogen de wandeling meemaken op de rug van een ezel! Iets verderop kan je midden in de natuur een gereconstrueerd Gallisch dorp bezoeken om alles te weten te komen over het dagelijkse leven van onze voorouders. En voor plezier voor de hele familie kan je verstoppertje spelen in het Merville-labyrint of door de bomen klauteren in Tépacap of Pyrénées Ho... Adrenaline gegarandeerd!

Avonturiers en ruimteverkenners in spe moeten dan weer in Toulouse zijn, de wereldhoofdstad van de luchtvaart en de Europese ruimtehoofdstad. Bezoek eerst de Cité de l’espace om de ruimteavonturen van gisteren te ontdekken en die van vandaag te beleven. In het kader van de actualiteit kunnen groot en klein genieten van IMAX-films en planetariumshows en tijdelijke diepgaande tentoonstellingen over de maan en Mars (nieuw in 2021). Vanaf het voorjaar van 2021 kan je er ook Mission Alpha volgen (vlucht naar het ISS met onder andere Thomas Pesquet). Daarna keren we terug naar de aarde, waar luchtvaartliefhebbers aan boord kunnen klimmen van beroemde vliegtuigen in het Aeroscopia-museum (dat in 2020 dubbel zo groot is geworden): de Concorde, de Caravelle, de Super Guppy, een A400M ... en sinds kort heeft het museum ook een A380! Toulouse heeft nog veel meer te bieden voor het hele gezin: maak kennis met legendarische piloten zoals Antoine de Saint-Exupéry in L’Envol des Pionniers, word zelf onderzoeker in Quai des Savoirs (nieuwe tentoonstelling over liefde), leer meer over wetenschap in het Museum van Toulouse (nieuwe tentoonstelling over heksen en tovenaars), of overmeester ongelofelijke uitvindingen in de Halle de La Machine. Ook de stadszoektochten, Toulouse Plages en de wateractiviteiten leveren altijd mooie familieherinneringen op!

Flaneren door Toulouse


ma biche sur le toit rooftop toulouse

© Arnaud Späni

Opnieuw genieten van de kleine dingen in het leven en slenteren door de kleurrijke steegjes van deze roze stad waar het altijd lekker weer is ... Het lijkt wel de ultieme vrijheid na zo’n moeilijk jaar. Dankzij het zuidelijke temperament en de inrichting op mensenmaat is Toulouse de ideale bestemming om terug wat terrasjes mee te pikken. De stad biedt een grote keuze uit 1.600 restaurants, waarvan er tien bekroond zijn met Michelinsterren. Of je nu een gastronomisch restaurant, een tearoom of een wijnbar verkiest, hier kan je alle culinaire specialiteiten van de regio proeven. Bezoek alternatieve adresjes zoals de 5 Wine Bar, al drie jaar op rij verkozen tot beste wijnbar ter wereld; Chapristea, een kattencafé; of Des Roses et des Orties, een hybride concept in het teken van de gastronomie. In Toulouse kan je het rustig aan doen van ’s ochtends tot ’s avonds. Begin je dag in de Japanse Tuin of op de drijvende yogastudio Moving Yoga, waar je veganistisch kunt eten op het Canal du Midi of zelfs yoga- en pilateslessen kunt volgen. Flaneer daarna verder door de smalle steegjes, langs verborgen pleintjes en koeren, en ontdek het onverwacht grote spirituele erfgoed (cryptes, de basilieken Saint-Sernin en Notre-Dame de la Daurade, de Chapelle des Carmélites, kloosters en nonnenscholen ...). ’s Avonds kan je de zon zien ondergaan vanuit de rooftopbar Ma Biche sur le Toit. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht over de stad zodat je 2.000 jaar aan kunst en geschiedenis kunt overzien met een glas in je hand!

Toulouse doorheen de geschiedenis


pont neuf toulouse

© Arnaud Späni

Reis terug in de tijd langs historische hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad en ontrafel de geheimen van Toulouse ...

  1. De vergane glorie van de oudheid

In de eerste eeuw werd Toulouse opgetrokken uit geoxideerd leem. Vandaar draagt de stad nu de bijnaam ‘de roze stad’. Om te zien hoe ze er vroeger uitzag, moet je diep tot in het binnenste van de stad doorlopen. Daar ontdek je nog overblijfselen uit de oudheid. Must-see: kostbare kunstwerken die ontdekt werden en nu te zien zijn in het Musée Saint-Raymond.

  1. De renaissance in pracht en praal

Tijdens de renaissance werden tal van majestueuze herenhuizen opgetrokken dankzij het succes van de pastelhandel in Toulouse. In 1544 werd ook de bouw van de beroemde Pont Neuf aangevat. De pilaren van deze indrukwekkende brug gaan tot diep in de bodem van de Garonne. De stand van de rivier was echter zo onvoorspelbaar dat de bouw bijna honderd jaar heeft geduurd. Vandaag is het de oudste brug van de stad. Must-see: de Pont Neuf, het symbool van het doorzettingsvermogen en het geduld van deze stad!

  1. Begin 20e eeuw: een groene stad met een modern hart

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde Pierre George Latécoère de grondvesten van de luchtvaarttraditie van Toulouse en van zijn toekomstige bedrijf Aéropostale. In de loop der jaren nam hij legendarische piloten aan, zoals Antoine de Saint-Exupéry en Didier Daurat. Must-see: L’Envol des Pionniers. Hier kan je piloten en mecaniciens ontmoeten of inchecken op de vlucht Toulouse-Barcelona zoals het er in 1918 aan toeging!

Meer informatie vind je op de perswebsite van Toulouse en op de perswebsite van Haute-Garonne.

Aangezien de gezondheidssituatie snel evolueert, is het aanbevolen om de huidige reisadviezen na te lezen op de website van de Belgische Federale Overheidsdienst voor Buitenlandse Zaken.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg