Persberichten

Centre Historique Minier de Lewarde

Het Historisch Mijncentrum van Lewarde wint EDEN-prijs 2017

18/01/2018Hauts-de-FranceCultuur

De EDEN-wedstrijd (European Destinations of ExcelleNce) werd in 2006 door de Europese Commissie opgestart. Dit jaar draaide de Europese wedstrijd rond het thema “Cultureel
Toerisme”. De doelstelling? Een bestemming belonen die een toeristische strategie heeft uitgewerkt rond het lokale culturele aanbod en het culturele erfgoed in de verf zet.

Eind 2017 sleepte het Historisch Mijncentrum van Lewarde in Hauts-de-France de EDEN-prijs in de wacht. Het centrum legt de geschiedenis van de mijn uit en is een belangrijke culturele speler in het gebied.

2.jpgHet Mijncentrum bevindt zich in het mijnbassin van Nord-Pas de Calais, in de oude mijn van Delloye. Het centrum staat sinds 2009 geklasseerd als Historisch Monument en vormt één van de belangrijkste sites van het mijnbassin, dat sinds 2012 ook erkend is als Unesco-Werelderfgoed.

Ook interessant: het Historisch Mijncentrum is het belangrijkste mijnmuseum in Frankrijk en het meest bezochte in situ museum van de regio Hauts-de-France.

Drie andere bestemmingen hebben bij de EDEN-wedstrijd van 2017 ook een eervolle vermelding gekregen:

comme_un_rocher_rouge_sur_un_oc-an_de_vert.jpgDe bestemming Combrailles met de vulkaan Lemptégy (Puy-de-Dôme), die je binnenin kan bezoeken. Een industrieel natuurgebied, dat ten dienste staat van het toerisme en de wetenschappelijke cultuur.

rustrel_colorado_provencal_20160504_113020_13.jpgDe okergroeves van de Luberon (Vaucluse), met verschillende interessante plekken: de “Sentier des Ocres” in de gemeente Roussillon, de “Colorado Provençal” en de mijnen van Bruoux – okermijnen waar het industriële verleden voor een schilderachtig landschap heeft gezorgd dat nu wereldwijd bekend is.

triptyque.jpgDe stad Moulins (Allier), die met een rijk en gevarieerd cultuuraanbod het toerisme wil stimuleren.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg