Persberichten

Kerstsfeer in Frankrijk: de niet te missen kerstfestiviteiten op een rij

17/11/2021FrankrijkMeest recent

De rijkdom van de Franse kersttradities zit grotendeels in de diversiteit ervan. Over het gehele gebied van het Franse vasteland kunnen de kersttradities immers nogal van elkaar verschillen. In de Elzas en het Juragebergte zien we kerstmarkten die doorspekt zijn met Germaanse tradities, in de Provence treffen we schattige, geboetseerde figuurtjes en in Occitanië maken we kennis met de Chinese cultuur. De rode draad die wel overal terug te vinden is: een familiale en uitermate gezellige sfeer, in het teken van vreedzaam samenzijn. En die gezelligheid willen we graag met iedereen delen! In dit artikel vind je alvast enkele van de talrijke niet te missen kerstvieringen in Frankrijk.

Straatsburg, Hoofdstad van Kerstmis – Grand Est (Alsace)

Van 26 november tot 26 december 2021


1._strasbourg_.png

© Lois Moreno - ADT Alsace

Het is met grote trots en evenveel recht dat Straatsburg de titel van Hoofdstad van Kerstmis draagt, een titel die al eeuwen teruggaat en die ze niet zonder reden kreeg. Al in 1570 vond hier namelijk de eerste Kerstmarkt plaats en die bracht volgens de overlevering een ongekende sfeer naar de straten van Straatsburg. Ook in 2021 doet ze dat nog, met meer dan 300 marktkramers die er hun artisanale producten tentoonstellen en verkopen in alle straatjes van het Grande Île.

Lichtgevende sterren – het thema van dit jaar – verlichten de binnenstad en haar prachtige façades, en leiden je van het ene hoogtepunt naar het andere. Voorzien van een uitgebreid klank- en lichtspel beleef je de Kerstmarkt van Straatsburg op een bijzonder dynamische en ruimtelijke manier. 

De lichtjes van Kerst in Montbéliard in het Juragebergte

Van 27 november tot 28 december 2021


2._montbeliard.png

© Alain Doire - BFC Tourisme

Ook Montbéliard is een stad in het oosten van Frankrijk die ter gelegenheid van de kerstmarkt haar Germaanse verleden weer aanspreekt. In de geest van de oude Christkindlesmarkten – zoals ze in het Duits heten – staat ook hier feeërieke authenticiteit centraal, die de dag van vandaag gekruid wordt met originaliteit en onverwachte ideeën.

Bij het vallen van de nacht in de Cité des Princes schiet het lichtspektakel in gang en verjaagt het de duisternis met een schitterend lichtspel. Aan de 130 kraampjes en hutjes vind je de meest originele cadeaus, allemaal handgemaakt: juwelen, siervoorwerpen, hoeden, schilderijen, sjaals, glaswerk, noem maar op. Aan originele cadeaus dus geen gebrek, om nog maar te zwijgen van de unieke culinaire delicatesse: op de kerstmarkt van Montbéliard vind je namelijk verschillende bereidingen van de ‘escargot de Bourgogne’ of de wijngaardslak! Ga langs bij het Maison Jacot Billey voor deze delicatesse, de laatste producent die nog uitsluitend met 100% Franse slakken werkt. Wat maakt Kerst in Montbéliard dan nog zo speciaal? De aanwezigheid van Tante Airie, oftewel de Kerstvrouw! Zij staat de Kerstman steevast bij en ze ligt zowat iedere inwoner van het Pays de Montbéliard na aan het hart!

De groene kerstmarkten van Parijs

4-5, 11-12 en 18-19 december 2021


3._la_recyclerie.png

© Simon Lemarchand

Op de plaats waar zich vroeger het Gare Ornans bevond, een station langs de Kleine Ring van Parijs, vinden we nu La REcyclerie terug, een organisatie die haar naam alle eer aandoet door in te zetten op sensibilisatie rond ecologische verantwoordelijkheid. Dat doet ze aan de hand van ateliers, podcasts, een stedelijke boerderij en andere projecten, en dit jaar dus ook met geheel eigenwijze kerstmarktjes. Ze vinden plaats in drie weekends in december, en worden telkens door een andere gast georganiseerd.

Wat staat er zoal op de planning? Het eerste weekend van december gaat uit van Ta Mère Nature, een YouTube-kanaal rond ecologie, dat 25 ambachtslieden uitnodigt en hen de kans geeft hun handgemaakte, ethisch verantwoorde en bovenal betaalbare cadeaus aan te bieden! Het weekend van 11-12 december kan je in La REcyclerie terecht voor een Japanse kerstmarkt, waarbij onze kerstradities verweven worden met die van Japan, resulterend in een droomachtig samenspel van verschillende invloeden. Tot slot is er 18 en 19 december nog GreenWitch, een kerstmarkt vanuit een eco-feministische insteek. Naast de 25 kraampjes van merken met geëngageerde waarden als zero waste en lokale productie, is er ruimte voor debat en dialoog over verschillende maatschappelijke thema’s.

Traditionele santons en keramiek in de Provence – Aubagne – Provence-Alpes-Côte d'Azur

Van 20 november tot 31 december


4._pays_daubagne.png

© Provence-Alpes-Côte d'Azur Tourisme

Voor een unieke kerstmarkt aan de Franse zuidkust moet je in Aubagne zijn! Dit provinciale stadje – tevens de geboorteplaats van schrijver Marcel Pagnol – ligt op een steenworp afstand van Marseille en is gekend vanwege een specifiek kerstattribuut: de santons d’Aubagne. Santons zijn traditionele, kleien kerstfiguurtjes uit de Provence die dienen om je kerststal op te smukken. De ‘santouns’, kleine heiligen, zijn er in alle vormen: Maria en Jozef, de os en de ezel, een herder met zijn schapen, een visvrouw. Er zitten Bijbelse personen tussen, maar ook figuren uit het Provençaalse dorps- en boerenleven en bedenksels als Boufarèu, een engel die de weg wijst naar de stal van Bethlehem. Ze zijn allen terug te vinden op deze feeërieke Provençaalse kerstmarkt, de ‘Marché aux santons et à la céramique’, die een unieke sfeer en uitstraling met zich meebrengt!

De Vlaamse omkadering op de Kerstmarkt van Arras – Hauts-de-France

Van 3 december 2021 tot 2 januari 2022


5._arras.png

© FLAMENT Anne Sophie

Alleen al voor de prachtige setting op de Grand Place van Arras verdient deze kerstmarkt een bezoekje. Omringd door de puntige Vlaamse barokhuizen staan 140 ambachtslieden en marktkramers vanuit heel Frankrijk klaar om je te voorzien van een driedubbele portie gezelligheid. Proef er hete kastanjes, rozijnenbrood, marshmallows of heerlijke oesters met een glaasje champagne, witte wijn of glühwein. De laatste jaren is deze kerstmarkt uitgegroeid tot een vaste waarde, en met haar meer dan 500.000 bezoekers is ze een van de grootste van Noord-Frankrijk. Ze werd de laatste jaren zelfs uitgebreid met onder meer een reuzenrad, draaimolens en een schaatsbaan. Voor ieder wat wils dus op deze onmisbare kerstmarkt!

Het grootste niet-Chinese lantaarnfestival ter wereld in Blagnac – Occitanie

Van 1 december 2021 tot 1 februari 2022


6._festival_des_lanternes.png

© Festival des Lanternes

De lantaarnkunst en lantaarnfestivals zijn de parel in de kroon van de Chinese cultuur, maar vinden nu ook in de agglomeratie van Toulouse een bijzonder snelgroeiend publiek. Op slechts enkele jaren tijd is het Festival des Lanternes van Blagnac namelijk uitgegroeid tot het grootste lantaarnfestival ter wereld dat niet in China plaatsvindt. Iedere avond van 18u tot 23u mag Blagnac zich de titel van Lichtstad even toe-eigenen, wanneer de meer dan 2.500 gigantische lantaarns en lichtsculpturen oplichten en het Parc du Ritouret in een toverachtige wereld veranderen.

Mythische dieren, een pandabos, de bekendste monumenten van China en zelfs de dinosauriërs van Jurassic Parc: werkelijk alles komt aan bod tijdens dit lantaarnfestival, waarvoor 80 Chinese ambachtslieden en kunstenaars uit Zigong – de bakermat van de lantaarnfestivals – de handen uit de mouwen hebben gestoken om dit spektakel te voltrekken. Zak tussen 1 december ’21 en 1 februari ’22 dus af naar Blagnac, net buiten Toulouse, en geniet van het spectaculairste lantaarnfestival van Europa!

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg