Persberichten

Met de fiets rond de vijver van Thau, in de nabijheid van Montpellier

07/05/2015Occitanie - Sud de FranceNatuur en gezin

Kent u het bassin van Thau? Het ligt aan de rand van de Middellandse Zee en het is de grootste vijver van de regio Languedoc-Roussillon. Men vindt er eindeloze oesterparken zoals kleine verzorgde perkjes en dat gaf aanleiding tot de bijnaam ‘tuin van de zee’.

Het uitgestrekte bassin van Thau (7.500 hectare), afgescheiden van de zee door een landstrook, strekt zich uit langs de kust van de Languedoc. Het gebied is 19 km lang en 5 km breed. Het telt weinig stranden, maar het kan andere toeristische troeven uit de mouw schudden:

  • Het is een gebied waar al sinds de oudheid schelpdieren en oesters worden geteeld. Deze laatste worden gecommercialiseerd onder de naam ‘huîtres de Bouzigues’, naar de naam van het eerste dorp dat de oestercultuur invoerde in de vijver. Het is mogelijk om de kwekerijen te bezoeken per boot en te genieten van een proeverij bij de producenten.
  • Zeilen, kajakken op zee, windsurfen, kitesurfen en zelfs duiken kan in het bassin, met respect voor het uitzonderlijk zeemilieu.
  • De wijngaarden langs de vijver dragen ook bij tot de lokale rijkdom. Men kan er meer bepaald de Picpoul de Pinet proeven, een witte wijn die zeer goed samengaat met de producten uit de zee.

De 5 parels van de vijver per fiets

De vijver is omringd door 5 niet te missen bestemmingen die men met de fiets kan ontdekken: Sète, Balaruc-les-Bains, Bouzigues, Mèze en Marseillan. Er is een doorlopende fietsroute gepland van ongeveer 60 km rond de vijver (Le tour de l’étang de Thau) maar het parcours is nu al mogelijk dankzij 2 trajecten met ‘voies vertes’ die met elkaar verbonden zijn door stukjes weg: van Mèze naar Balaruc-le-vieux (12 km) en de Voie Verte du Lido, van Sète naar Marseillan plage (12 km).

1) Sète, het Venetië van de Languedoc

Sète, de geboortestad van Georges Brassens, charmeert zijn bezoekers met zijn vele kanalen, zijn schilderachtige vissershaven en zijn 12 km beschermde stranden. Om te genieten van een aangrijpend panorama van de stad, zijn er 2 uitzichtpunten: de Mont Saint Clair die een overzicht van de stad toont op een hoogte van 183 meter en het Domaine des Pierres Blanches, waar men de Pyreneeën en de Mont Canigoukan kan ontdekken, als het weer een beetje meezit. Andere bezienswaardigheden in Sète: de Espace George Brassens en de feesten van Saint-Louis, met de typische watersteekspelen die er plaatsvinden eind augustus.

2) Balaruc-les-Bains, grootste kuuroord van Frankrijk

Balaruc-les-Bains is gespecialiseerd in reumatologie enflebologie en ontvangt jaarlijks meer dan 46.000 medische kuurgasten. Een nieuw etablissement, de ‘Thermes de Balaruc-les-Bains’, heeft zijn deuren geopend op 2 maart 2015. Op een oppervlakte van 16.000 m² biedt het centrum 5 bassins voor collectieve behandelingen en 7 sectoren voor aparte hydrotherapie. 4 zijn gewijd aan behandelingen met thermale modder, het visitekaartje van de instelling, met gebruik van een nieuw applicatiebed dat speciaal ontwikkeld (en gebrevetteerd) werd door de thermen.

3) Bouzigues en zijn oester- en mosselteelt

Dit charmant vissersdorpje is een echt schelpdierencentrum. Het bezoek aan het Museum van de vijver van Thau onthult alles over het beroep van de ‘zeeboeren’ en de activiteiten in het bassin van Thau. Een originele museale opstelling van de voorwerpen, evoqueert de sfeer van de activiteiten: aquariums, video, maquettes…

4) Het ecologische Mèze

Mèze is het oudste stadje aan het bassin van Thau. De ‘Ecosite du Pays de Thau’ is een researchcentrum gewijd aan de bescherming van het milieu en de aquacultuur. Men vertelt er bezoekers hoe ‘de natuur het water zuivert’ met planten en microscopische diertjes.

5) Marseillan en zijn wijnerfgoed

De geklasseerde haven van Marseillan getuigt fier over zijn verleden dat verbonden was met de wijnbouw. Oude gebouwen van wijnhandelaren en opslagplaatsen kijken uit op de zee. Iets verder bevindt zich de vuurtoren van de Pointe des Onglous, die aangeeft waar het Canal du Midi uitmondt in de vijver van Thau. Men heeft er een subliem uitzicht op Sète en de hele lagune.
Het bezoek aan de opslagplaatsen van Noilly Prat laat u de technieken voor het maken van de Vermouth ontdekken, een aperitief op basis van witte wijn.

>> Meer informatie over:
>> De vijver van Thau is bereikbaar:
  • Op 10 u met de auto vanuit Brussel
  • Op 5.45 u met de TGV van Brussel Zuid naar Montpellier
  • Op 1.40 u met het vliegtuig van Charleroi naar Montpellier
Nota voor de redactie

De vijver van Thau bevindt zich in het departement van de Hérault, waarvan u hierna enkele interessepunten vindt:

  • Belangrijkste steden: Montpellier, Sète, Pézenas
  • Kuuroorden: Balaruc-les-Bains, Lamalou-les-Bains, Avène
  • Niet te missen: de straatjes van oud Pézenas, Cap d’Agde, de abdij van Valmagne, de Katharenroute, Saint-Guilhem-le-Désert

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg