Persberichten

Met of zonder sneeuw: een winter in de Vogezen

28/10/2021Massif des VosgesMeest recent

Geniet deze winter van de natuurlijke en artisanale schoonheden van het Vogezenmassief. Het is er magisch in de winter – met of zonder een sneeuwtapijt – en is gekend om zijn veelzijdige natuur, ambachten en de vele activiteiten. Hier volgt een bloemlezing van de nieuwigheden, ideeën voor activiteiten en belevenissen!

De nieuwigheden van de winter

Een cocon in volle natuur


nutchel massif des vosges

© Nutchel

Deze winter stelt Massif des Vosges nieuwe, resoluut moderne en trendy verblijfplaatsen voor, zoals de 37 hutten van Nutchel die ingewijd werden in de beschermde bossen van de Vallei van de Bruche in het Vogezenmassief. Als de naam je een belletje doet rinkelen, is dat misschien doordat Nutchel het levenslicht zag in de Belgische Ardennen en nu zijn comfortabele tiny houses exporteert naar het oosten van Frankrijk. Deze houten hutten combineren soberheid en comfort en bieden een uitstekende break in volle natuur. Verdergaand op deze vakantie in alle rust en kalmte, stellen we de Cabane du Routcha voor. Dat is de nieuwe gezellige accommodatie van het dorp Auxelle-Haut, aan de voet van de Ballon d’Alsace. Dit rustieke en groene logement biedt een adembenemend zicht op de bergtoppen in de omgeving, te bewonderen vanuit de veranda met uitzicht op de tuin. Een andere nieuwigheid is het Hôtel de la Poste in het hart van het Regionale Natuurpark van de Ballons des Vosges, een ecologisch spahotel ingehuldigd in december 2020. Er is een buitenzwembad voor balneotherapie gemaakt van rood cederhout, een sauna van boomstammen, een biologisch mineraal zwembad en een ontspanningsruimte met een kruidentheesalon. Reden te meer om te zwichten voor de charme van dit driesterrenhotel, dat eveneens een authentiek restaurant heeft.

Volop genieten van de natuur


escape game Planche des Belles Filles massif des vosges

© Massif des Vosges

Met enkele originele en buitengewone activiteiten wil Massif des Vosges je deze winter volledig onderdompelen in de fantastische natuur van de Vogezen. We gaan richting de Planche des Belles Filles – mythische aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk – die we nu onder een dikke laag sneeuw gaan verkennen. Het familiale skidomein wordt deze winter namelijk ook het speelterrein van Woka Loisirs, een organisatie die er een avontuurlijke escape game organiseert. Eveneens op de Planche des Belles Filles kunnen artiesten en avonturiers zich uitleven op een thematische wandeling rond land art. Deze kunstvorm is minder gangbaar in de winter en focust zich op het spelen met natuurlijke elementen als blaadjes, aarde, stenen en sneeuw en het creëren van kortstondige, natuurlijke kunstwerken. 

Met of zonder sneeuw: het beste van het Vogezenmassief

Let it snow


Massif des Vosges Balade avec rennes Lac Blanc(c) OT Kaysersberg

© OT Kaysersberg

Het Vogezenmassief is even goed met als zonder sneeuw te bezoeken, niet alleen dankzij een weelderige natuur maar ook dankzij de vele ambachten die er het hele jaar door te ontdekken zijn. Met de besneeuwde toppen en bergen is het vanzelfsprekend een goed idee om de 26 skistations of 16 andere wintersportdomeinen te bezoeken. Deze winter kan je zelfs bij aankoop van een skipas van 6 dagen in een van de 21 partnerstations, voor een dag een ander skistation van het Vogezenmassief ontdekken of gebruik maken van een dagpas in een van de 8 wintersportgebieden waar je kan langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Er bestaan natuurlijk ook andere manieren om van de sneeuw te genieten, waarvan er eentje uniek is in Frankrijk: de ‘Chemins du Nord’, af te leggen met rendieren! De trouwe kompanen van de Kerstman trekken je koets voort doorheen de prachtige landschappen van het Vogezenmassief: kerstmagie gegarandeerd! Noteer ook 5 en 6 maart in je agenda, want dan vindt de Nuit des Refuges Nordique plaats. Dit evenement biedt zes tweedaagse winterverblijven aan in zes berghutten in het Vogezengebergte. Sleeën en sneeuwschoenwandelen, overnachting in een iglo op de Crêtes, initiatie in de biatlon … een onmisbaar evenement dus om ten volle van de bergen te genieten!

Oh dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon


massif des vosges sapins

© Massif des Vosges

In de Vogezen staat de dennenboom het hele jaar in de schijnwerpers! En de plaatselijke ambachtslieden weten ook wel raad met de smaken die de conifeer te bieden heeft. We kunnen ze proeven in de chocolade van Rémi Arnould in Val d’Ajol, maar ook in kaas, zoals de Tomme met den uit de Vogezen. Deze kaas met rauwe melk combineert de delicatesse van melk met de kracht van de spar, en zal iedereen verbazen bij je volgende fondue-avondje! Vergeet ook zeker niet om ze het heerlijke, iconische aperitief van Les Cuvées Vosgiennes op basis van dennenknoppen voor te schotelen. Deze ‘petit cru’, een soort witte wijn gemaakt van een afkooksel van de dennenknoppen, is een ideaal aperitiefje en brengt je weer helemaal terug naar de Vogezen. Vergeet ook niet om de heerlijke op dennenhout gerookte charcuterie van Charcuterie Pierrat te proberen. Een waar instituut dat al in 1892 het levenslicht zag en dat nog steeds de recepten hanteert die al meerdere generaties meegaan.

Voor ieder wat wils in de Vogezen


massif des vosges meisenthal noel

© Guy Rebmeister

Met de bossen steevast op de achtergrond, stelt het Massif des Vosges verschillende unieke ervaringen voor. Voor een wellnessvakantie is de spa van het Domaine de Hirtz een echte topper en een ware ode aan het welzijn. Dit wellnessdorp van 3300 m² dat openging in de winter van 2020/2021, zal ongetwijfeld al jouw zintuigen aanspreken. Volgens de wetten van ontspanning wisselen we af tussen 15 minuten warmte, 1 minuut koude en 20 minuten rust in de balneobaden, de nordic cave, de bossauna, het zintuiglijke observatorium of de hoogte-ervaring.

Voor een eerder ongewoon verblijf zullen onder meer de fans van The Lord of the Rings zich kunnen verheugen met deze hobbithuisjes! Vincent Kern, een echte liefhebber van de wereld van Tolkien, bouwde onlangs zelf een hobbithuis na. Een comfortabele hut die je meeneemt op een magische reis door de tijd!

Als je eerder verkiest om een weekendje in de huid te kruipen van een local, kies dan voor de ‘séjour musher’: een verblijf als menner van Karpediem Emotion. Daar leef je 48 uur samen met een roedel husky's en met het gezelschap van Marielle en Jean-Louis verzorg je mee de honden, voeder je ze en doe je activiteiten als wandelen, karten of zelfs steppen met de honden. Overnachten doe je in een comfortabele bed & breakfast, volledig afgesloten van de buitenwereld en op slechts enkele meters van de roedel.

We ronden af met een ervaring waarmee je de karakteristieke kerstmagie van de Vogezen kan ruiken. Om de knowhow van de ambachtslieden van de Vogezen in de wereld van Kerstmis van dichtbij te bekijken, nemen we je mee naar het Centre International d’Art Verrier de Meisenthal, gekend voor zijn hoge kwaliteit van glas en zijn lijn van hedendaagse kerstballen. Ieder jaar werkt een designer samen met de glasblazers om een ongeziene collectie uit te brengen om aan je kerstboom te hangen. We zetten de kerstervaring verder met Etienne Brandt, een grote liefhebber van de regio die je met plezier allerlei mooie kerstverhalen vertelt tijdens een sneeuwschoenwandeling in het bos of bij de chocoladefondue achteraf. We vertrekken uiteraard niet uit het Vogezengebergte zonder enkele cadeautjes voor onder de kerstboom mee te brengen, zoals het prachtige houten speelgoed van het atelier van Bernard Aubry: hobbelpaarden, wiegjes, poppen, dierenpuzzels … allerlei mooie en kwalitatieve speeltjes voor de jongsten.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg