Persberichten

Ontdek de gouden driehoek van de hedendaagse kunst aan de Côte d’Azur

27/02/2014Côte d’AzurCultuur

Wist u dat de Côte d’Azur in de 20e eeuw een mythische plaats werd voor de moderne kunst? De grootste kunstenaars kwamen van overal inspiratie zoeken in de heldere lucht van de Middellandse Zee en de zuidelijke levenskunst: Renoir, Bonnard, Matisse, Picasso, Chagall… De bekendste plaatsen uit deze periode vinden we aan de Riviera: Nice, Vence en Saint-Paul. Samen vormen zij een gouden driehoek.

Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste musea en galerijen:

In Nice :

  • Het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain -In het museum voor moderne en hedendaagse kunst vindt men alle trends uit de hedendaagse kunst terug: de nieuwe realisten (César, Arman, Martial…), de Pop Art (Warhol, Indiana, Wesselman), de Amerikaanse abstractie, Fluxus... Een volledige zaal is gewijd aan het werk van Yves Klein.
  • De Villa Arson - Een centrum voor onderzoek en artistieke innovatie. De Villa Arson is tegelijk een centrum voor hedendaagse kunst, een kunstenaarsresidentie en een nationale kunstschool.

In Vence en Saint-Paul:

  • De Fondation Maeght - Een niet te missen centrum met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Schilders en beeldhouwers werden gekoppeld aan architectuur met werken die intiem verbonden zijn met gebouwen en tuinen: mozaïeken van Chagall, gebrandschilderde ramen van Braque, beelden van Giacometti, een labyrint van Miró, een mobiel van Calder... De Fondation Marguerite & Aimé Maeght is een uniek voorbeeld van een privéstichting in Europa.
  • Galerij Beaubourg (Kasteel Notre-Dame-des-Fleurs) -De grootste hedendaagse kunstenaars zijn verzameld op deze plaats die gewijd is aan actuele kunstvormen door Pierre en Marianne Nahon. In deze uitzonderlijke galerij ontdekt men werk van Arman, Tinguely, César, Niki de Saint Phalle, Warhol…

Mis ook dit niet:

  • Het Centre International d’Art Contemporain (Kasteel van Carros) - In het hart van het dorp Carros nodigt dit centrum alle kunstliefhebbers uit voor een bezoek aan tentoonstellingen die vaak als ongewoon bestempeld mogen worden. Het centrum beschikt over een verzameling van meer dan 1700 stukken die representatief zijn voor de artistieke creatie aan de Côte d’Azur tijdens de laatste decennia.
  • Roquebrune-Cap-Martin - Wanneer men langs de Middellandse Zee wandelt op het pad ‘Le Corbusier’, biedt de gemeente Roquebrune weelderige landschappen en panorama’s. Het pad vertrekt aan de punt van de kaap, slingert zich langs mooie woningen, brengt u langs typische kreken en biedt mooie uitzichtpunten op het nabijgelegen Prinsdom Monaco.

>> Meer informatie over de Côte d’Azur: www.cotedazur-tourisme.com

Nota voor de redactie: korte voorstelling van de Riviera Côte d’Azur
  • Grote steden: Nice, Cannes, Antibes, Monaco
  • Niet te missen: De Promenade des Anglais in Nice De Croisette in Cannes en het Palais des festivals De rots van Monaco en het Paleis van de Prins Het Oceanografisch museum van Monaco De stadsmuren van Antibes en het Jazzfestival De Lérins eilanden Het schiereiland van Saint Jean Cap Ferrat Het Nationaal park van le Mercantour en de vallei van de Roya De heuveldorpen: Saint-Paul de Vence, Eze, Mougins Grasse en zijn parfums.
  • Toeristische routes: de Parfumroute, de Napoleonroute, de Mimosaroute.
  • Sportieve activiteiten: wandelen, fietsen, mountainbiken, golf, parapente, canyoning, watersporten, paardrijden, speleologie, vissen.
  • Grote evenementen: het Carnaval van Nice, het Feest van de Citroen in Menton, het Feest van de Mimosa in Mandelieu-La-Napoule, het Jazzfestival van Antibes.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg