Persberichten

Header

Onze zes aanraders voor de maand april

03/03/2020FrankrijkMeest recent

Vanwege de COVID-19-crisis zijn alle evenementen die in dit artikel vernoemd worden, geannuleerd. De meeste evenementen komen echter jaarlijks terug, dus laat je zeker inspireren. Tot volgend jaar!

  • 2 tot 5 april: Venetiaans carnaval van Remiremont (Grand-Est)
  • 11 tot 13 april: het vlieger- en windfestival van Chatelaillon-Plage (Nouvelle-Aquitaine)
  • 12 april: Run in Marseille (Provence)
  • 18 tot 19 april: Les Houblonnades in Dijon (Bourgogne-Franche-Comté)
  • 23 april: La Gouille in La Rosière (Auvergne-Rhône-Alpes)
  • 30 april tot 30 augustus: Villa Savoye - Habiter la Villa in Poissy (Île de France)

Venetiaans carnaval van Remiremont (Grand-Est)

Carnaval

Wat ooit begon als een passie voor verkleedpartijen van een jongeman genaamd Yves Chrétien, is door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardig Venetiaans carnaval in Remiremont. Jaarlijks palmen zo’n 400 kostuums deze stad in waar je geen kanalen en gondels zult vinden, maar wel fonteinen, de Grande Rue met haar arcades, standbeelden van mythologische figuren ... Vier dagen lang wordt er feest gevierd met maskers, hoeden, luisterrijke figuren en enkele duizenden bezoekers in een groen kader dat rijk is aan erfgoed.

Vlieger-en windfestival van Chatelaillon-Plage (Nouvelle-Aquitaine)

Festival

In Chatelaillon-Plage wordt het nieuwe sezoen feestelijk ingezet met kleurrijke vliegers die dansen op de wind. 3 dagen lang kan de hele familie op het strand genieten van een show op het ritme van de wind. Vrije vluchten, rokkakuwedstrijden, nachtelijke vliegerpartijtes en tal van animaties wachten je op. ‘Het Festival des cerfs-volants et du vent’ is dé ontmoetingsplek voor al wie gepassioneerd is door de wind: vliegers, kite surfers, mountain boards ...   Leer hoe je die vlieger nu moet besturen, volg een intitatie tot een van de talloze watersporten of waag je aan je allereerste ballonvaart.

Run in Marseille (Provence)

Run

Na alle tartiflettes van de afgelopen winter, kunnen we er niet meer omheen: tijd om het stof nogmaals van onze loopschoenen te kloppen. Geen betere motivatie om dit te doen dan met een run door het hart van de prachtige Franse havenstad Marseille. Geen paniek, de volledige marathons laten we nog even links liggen. We beginnen met een behapbare 10 kilometer die ons langs de historische wijken en de mooiste monumenten van de stad brengt.  En natuurlijk slijten we ook enkele kilometers langs het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Verse lucht en prachtige uitzichten, meer motivatie heb je toch niet nodig?

Les Houblonnades in Dijon (Bourgogne-Franche-Comté)

Houblonnades

Terwijl we nog uitpuffen van onze inspanning, richten we de blik al op onze beloning: het bierproeffestival van Dijon, ook wel gekend als Les Houblonnades. Dit festival van de smaakpapillen viert zijn vijfde verjaardag en brengt 20 artisanale bierbrouwerijen samen, waarvan 17 afkomstig zijn uit de regio Bourgogne-Franche-Comté. Bereid je maar al voor op onder meer een wedstrijd tussen bierexperts, breng je stem uit samen met het publiek, woon optredens bij van plaatselijke muziekbands en leer alles over het bierbrouwproces dankzij tal van activiteiten en conferenties. Deze vijfde editie wordt extra feestelijk!

La Gouille in La Rosière (Auvergne-Rhône-Alpes)

Gouille

Na alweer een geslaagd skiseizoen en onze eerste meters op de pistes van de lenteski, is het sneeuwseizoen nu toch officieel afgelopen. We blijven echter niet bij de pakken zitten en kiezen voor een spetterend feestje in La Rosière: de waterslide van La Gouille. Skiërs, snowboarders of allerhande glijdende figuren kunnen op deze slide het einde van het seizoen vieren voor het oog van een uitgelaten massa toeschouwers. Het spreekt voor zich dat een kleurrijk kostuum ten zeerste op prijs wordt gesteld ...

Habiter la Villa in Poissy (Île-de-France)

Tot slot trekken we nog wat tijd uit voor een culturele pauze in Poissy, waar de Villa Savoye een opmerkelijk voorbeeld is van de architecturale polychromie van Le Corbusier. En het is in dit pronkstuk van de moderne architectuur dat beeldend kunstenares Françoise Pétrovitch carte blanche kreeg van het Centre des Monument Nationaux. Zij zal nieuwe werken creëren die geïnspireerd zijn op de persoonlijkheid van Eugénie Savoye, stille vennoot van de villa in 1928, en daarbij in dialoog treden met Le Corbusier. Sinds de jaren negentig werk François Pétrovitch aan een sterk en opmerkelijk oeuvre waarmee ze een ambigu, stille en vaak verontrustende wereld creëert.

Ontdek ook onze kalender met de belangrijkste evenementen van 2020 in Frankrijk, hieronder bij 'downloads'.

 Credits foto's:

  • Header: D810 - 1 (61) ©Olivier Praver
  • Venetiaans Carnaval: Sous-lombrelle ©J.Monnin
  • Festival des cerfs-volants et du vent: 20180401_122535 ©Olivier Pravert
  • Run: Run in Marseille ©ASO
  • Bierfeesten: Les Houblonnades 55 ©Les Houblonnades

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg