Persberichten

Climax Festival Bordeaux

Onze zes zomerse toppers voor september

12/06/2019FrankrijkMeest recent

Mooie liedjes duren misschien niet lang, maar onze zomer is nog niet voorbij. In september buigen we ons over het klimaat in Bordeaux en stellen we onze tuin helemaal op punt met de tips van professionele groene vingers in Nantes. We cruisen met rasechte oldtimers door Bretagne, we wanen ons wijnbouwer voor een dag in de Elzas, we tellen monumenten in het hele land en we laten ons meevoeren door symfonieën in Besançon. Ba de ya, dancing in September …

Noteer alvast in je agenda:

  • 5 tot 8 september – Climax Festival – Bordeaux
  • 6 tot 8 september – Coupe Florio – Bretagne
  • 6 tot 21 september – Festival International de musique – Besançon (Bourgogne-Franche-Comté)
  • 7 tot 8 september – La Folie des Plantes – Nantes
  • 15 tot 19 september – Vendanges touristiques –  Elzas
  • 21 tot 22  september – Open Monumentendagen - Frankrijk

Climax Festival (Bordeaux)

Climax

Vier dagen, 30.000 festivalgangers, 40 uur live muziek, 30 uur conferenties, 10 uur film, 3 ngo-dorpen, 480 m² zonnepannelen en 100 procent vegetarische en biologische maaltijden en dranken. Dat is, heel kort samengevat, het Climax Festival in Bordeaux. Het grote thema? Het Amazonegebied. Of je nu voor de zinderende muziek gaat of voor de prikkelende debatten en conferenties, dit hybride festival schopt je ecologische bewustzijn genadeloos wakker en geeft tegelijkertijd zelf het goede voorbeeld. Plaats van afspraak? Darwin, een oude militaire kazerne van Bordeaux die werd geherwaardeerd tot ecologische wijk.

Coupe Florio (Bretagne)

Coupe Florio

Onze tweede halte in september voert ons naar Bretagne, voor een kleine dosis gemotoriseerde klassiekers. In 1927 werd in Saint-Brieuc de legendarische race Coupe Florio in het leven geroepen, die een zweem van nostalgie achterliet in het collectieve geheugen. Een sprong vooruit in de tijd, naar 2011, wanneer eindelijk de tweede editie van de coupe georganiseerd wordt en ze voortaan elke twee jaar op de Bretonse kalender verschijnt.  Drie dagen lang neemt een veelvuldigheid aan antieke wagens het centrum en de haven van de stad over: een wedstrijd in elegantie, circuits tussen land en zee in, tijdritten ... Goed voor een geschatte 70.000 toeschouwers.

Festival International de musique (Besançon)

Besançon

Nog een evenement dat al enkele jaren op de teller heeft: het Internationaal Muziekfestival van Besançon. Het werd in 1948 opgericht en behoort tot de oudste en meest prestigieuze muziekfestivals van Frankrijk. Al 72 edities lang bouwt het aan een ijzersterk symfonisch repertoire met onder andere dirigenten zoals André Cluytens, Carl Schuricht of Igor Markevitch, maar biedt ook een platform voor recitals en kamermuziek. Heb je er altijd al van gedroomd om professioneel dirigent te worden (en ben je jonger dan 35 jaar)? Dan kun je deelnemen aan de 56e editie Le Concours de Besançon, de enige wedstrijd waarvoor geen specifieke vooropleiding vereist is, zolang je maar bij de eerste 270 ingeschreven kandidaten hoort en, vanzelfsprekend, kunt dirigeren.

La Folie des Plantes (Nantes)

Folie des Plantes

Onze groene vingers beginnen weer te jeuken en dus trekken we naar Nantes, waar in september de Folie des Plantes plaatsvindt. Dit evenement brengt plantenkwekers, tuinbouwverenigingen, liefhebbers en 40.000 bezoekers bij elkaar en is dus de uitgelezen kans om in contact te komen met professionelen uit de wereld van de tuinaanleg. Zo’n 180 exposanten zijn aanwezig op de paden en grasperkjes van het kasteel Le Grand-Blottereau om hun producten te verkopen en je met raad en daad bij te staan in het pamperen van je tuin of zelfs je binnenplantjes. Ziet dat vetplantje er wat verflenst uit of wil je nu eindelijk eens leren hoe je die varen in leven houdt? Dan weet je waar je moet zijn.

Vendanges touristiques (Elzas)

Vendanges

Een jaar lang hebben de wijnbouwers van de Elzas hard gewerkt om tot een prestigieus product te komen en in september breekt een spannende periode voor hen aan: de wijnoogst. Omdat we graag weten hoe deze godendrank tot stand komt, gaan we een halve dag met de hand druiven oogsten op een van de wijngaarden en treden we tijdelijk in de voetsporen van een wijnbouwer. Na een korte uitleg over de techniek van het druiven oogsten, passen we deze een paar uur toe in de praktijk. Vervolgens leren we hoe die druif juist in wijn verandert en vindt er natuurlijk ook een kleine degustatie plaats. Aan het einde van de dag gaan we voldaan naar huis met een diploma ‘wijnbouwer voor een dag’ op zak. Deze activiteit draait volledig om ontdekking en werpt een nieuw licht op de relatie tussen toerist en wijnbouwer. En misschien ontdek je wel een nieuwe carrière ...

Open Monumentendagen (Frankrijk)

Patrimoine

We ronden onze zomer in schoonheid af, met een portie erfgoed en cultuur op de 36e editie van de Open Monumentendag. Dit van oorsprong Europese initiatief vierde haar eerste editie in 1984 in Frankrijk en zag sindsdien het aantal deelnemers uitbreiden tot 50 landen. In Frankrijk en haar Overzeese Gebieden worden meer dan 17.000 monumenten opengesteld voor het grote publiek, dat hier ook in groten getale gehoor aan geeft. 12 miljoen bezoekers zijn jaarlijks van de partij om een nieuw facet van het Franse erfgoed te ontdekken, sites te verkennen die zelden toegankelijk zijn en deel te nemen aan unieke evenementen. Het thema van dit jaar? ‘Kunst en ontspanning’. Net wat we nodig hadden.

Credits foto's:

  • Climax Festival ©Nicolas Duffaure
  • Climax Festival ©Nicolas Duffaure
  • Coupe Florio ©Nathalie Lefèvre
  • Festival International de Musique ©Thibault de Puyfontaine (3)
  • Folie des Plantes ©Nantes
  • Vendanges touristiques ©AAA-Meyer
  • Sorbonne ©Journées du Patrimoine

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg