Persberichten

Originele citytrips in ‘slow tourism’-modus in de Franse steden: Gastronomie en duurzaamheid in Lyon

15/10/2021LyonMeest recent

Citytrips zijn een zeer welgekomen onderbreking van de dagelijkse sleur, en laten toe om een bestemming te (her)ontdekken tijdens een weekendje weg. Atout France stelt je deze herfst een reeks Franse steden voor – allen per trein bereikbaar vanuit Brussel – om al hun troeven en duurzaamheidsinitiatieven te onthullen. Eerste halte: Lyon, dat we kennen van haar bouchons, de Halles Paul Bocuse of het Parc de la Tête d’Or. We stellen je hier echter enkele alternatieve adresjes en ideeën voor om de stad op een andere manier te beleven.

Cocons in het hart van de stad


Lyon hotels responsables

© Fourviere Hôtel

Het behoeft geen betoog meer dat Lyon de wereldhoofdstad is van de gastronomie. De stad, die op slechts 3u30 per trein vanuit Brussel ligt, houdt niet op met zichzelf heruit te vinden om haar reputatie als duurzame en gastronomische bestemming hoog te houden. Deze herfst gaan we dus op zoek naar de nieuwigheden die je moet gezien hebben in Lyon. Op vlak van verblijf raden we zeker het ietwat ongewone Fourvière Hôtel aan. Haar centrale ligging zorgt ervoor dat vele interessante culturele hotspots op wandelafstand liggen, maar het is voornamelijk het buitengewone kader van dit voormalige klooster dat een verblijf waard is. De verwondering begint al zodra je aankomt en de receptie betreedt, die gevestigd is in de oude kapel van het klooster. Bovendien heeft het hotel een officiële C-rating gekregen voor zijn milieuprestaties en zet het zich in om de ecologische impact zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kun je ook het Globe et Cécil Hôtel ontdekken, dat op een steenworp ligt van de Place Bellecour en dus over een perfecte ligging beschikt. Het is het eerste hotel van les Aubergistes Lyonnais, is geclassificeerd als UNESCO Werelderfgoed en het is vooral een herberg waar rust heerst.

Een nieuwe blik op de gastronomie van Lyon


lyon gastronomie durable

Halles martinière

Rep je naar de food court van les Halles de la Martinière voor een originele culinaire ervaring die initieel op poten werd gezet door de inwoners van de wijk, en nu gedragen wordt door organisaties die zich inzetten voor duurzame voeding. We proeven er lokale en biologische seizoensproducten, zoals bijvoorbeeld bij El Bar des Halles, een inventieve tapasbar gecreëerd door la Cuisine Itinérante. Zet je gastronomische reis voort met de food tour “Very Gone Trip” met Praline & Rosette: een wandeling van 2.30 à 3 uur die je meeneemt langs de lokale ambachtslieden die je de geheimen van de gastronomie van Lyon zullen onthullen. Laat je tot slot verleiden door een 100% vegetarische ervaring in het gastronomische restaurant Culina Hortus, verkozen tot beste vegetarische restaurant ter wereld in 2020. Je geniet er van uitgebreide vegetarische gerechten, samengesteld met lokale seizoensproducten in een modern en verfijnd kader.

Duurzame en originele activiteiten


lyon shopping responsable

Village des Créateurs © Loic Benoit

De gastronomie is niet de enige troef van deze stad, die je ook kan ontdekken aan de hand van thematische wandelingen. Lyon staat inmiddels ook internationaal op de kaart als een symbool van muralisme, en de gegidste wandeling ‘Des murs peints au street art’ (‘Van beschilderde muren tot street art’) neemt je mee naar het hart van de wijk Croix-Rousse, dé thuishaven van de straatartiesten van Lyon. Om Lyon vanuit een ander perspectief te bekijken, kan je gebruik maken van de elektrische fietsen van de Lyon Bike Tour, die verschillende gegidste fietstochten door de stad aanbiedt en die je vooral laat genieten van de vele fietspaden die de stad rijk is. Wie graag wil shoppen bij winkels met aandacht voor lokale productie en duurzaamheid kan terecht in Le Village des Créateurs. Deze organisatie heeft als doel het opsporen, begeleiden en stimuleren van ontwerpers van mode, decoratie en designobjecten uit de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Ga tot slot langs bij Les Curieux, een ruimte die volledig toegewijd is aan ecologische verantwoordelijkheid met ethisch verantwoorde kledij voor mannen, vrouwen en kinderen, een kapperszaak die streeft naar nul afval en cosmetica op plantaardige basis gebruikt.     

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg