Persberichten

Tournus en zijn gastronomie, het nieuwe Franse “EDEN”

09/07/2015BourgogneGastronomie & wijn

Op 3 juni werd de EDEN 2015 prijs toegekend aan het Office de Tourisme de Tournus et du Tournugeois, voor het originele project ‘Francos Gourmandes’, dat concerten combineert met proeverijen. Een mooie erkenning voor één van de steden met het hoogste aantal sterren per inwoner…

De wedstrijd ‘European Destinations of Excellence’ (EDEN) werd in 2007 gelanceerd door de Europese Commissie. Hij heeft als doel minder bekende bestemmingen die zich engageren voor duurzaam toerisme, meer in de kijker te stellen. Elke editie heeft een thema dat als rode draad fungeert. Voor 2015 was dat ‘Toerisme en lokale gastronomie’. Het gastronomisch initiatief moest nieuw zijn, origineel, een accent leggen op de toeristische aantrekkelijkheid van de bestemming, maar tegelijk beantwoorden aan de noden van de lokale bewoners.

En de winnaar is…

Tournus, 6.200 inwoners, centrum van een microregio met de naam Le Tournugeois. Die streek bevindt zich in het zuiden van Bourgogne, tussen en op gelijke afstand van Dijon en Lyon (100 km). Met vier sterrenrestaurants is Tournus één van de steden met het hoogste aantal sterren per inwoner. Het is ook de toegangspoort tot het wijngebied van Mâcon.

les_francos_gourmandes_show_culinaire.jpgHet cultureel en gastronomisch festival ‘Francos Gourmandes’ werd gelanceerd in 2012. Gedurende twee dagen in juni brengt het bijna 20.000 festivalgangers samen. Het concept? De deelnemers laten genieten van het optreden van tal van artiesten en hun tegelijk lekker en kwaliteitsvol eten aanbieden. Men kan er lokale producten proeven, aangeboden door producenten of bereid door sterrenchefs. Daarnaast worden tal van demonstraties georganiseerd op een aanpalende scène, door sterrenchefs uit heel Frankrijk.

En dit festival is niet het enige lekkerbekkenevenement dat georganiseerd wordt door Tournus. Een producentenmarkt in de kerstperiode, ‘Puces des Cuisinières, ‘Fantastic Pic Nic’, kooklessen en andere proeverijbezoeken richten zich tot liefhebbers van lekker eten.

De overige troeven van Tournus

Tournus is een ideale bestemming voor fietsers (MTB-circuits en routes voor fietstoeristen). Het is ook een havenstadje waar riviercruiseboten aanleggen. Kunstberoepen staan er in de kijker tijdens het ‘Salon des Antiquaires de Tournus’ en het ‘Salon régional des Métiers d’Art’. De stad en zijn omgeving tellen ook enkele opmerkelijke sites: een romaanse abdij uit de 12e eeuw die uniek is in Europa, een goed bewaard gebleven en gerenoveerd ‘Hôtel-Dieu’, een fietsmuseum met meer dan 200 stukken, een oud stadsdeel en het middeleeuwse dorp Brancion, op 12 km van Tournus.

Drie andere Franse gastronomische paradijzen met een eervolle vermelding

Voor deze editie van de wedstrijd kregen nog 3 andere bestemmingen een eervolle vermelding:

  • Guillestre – Regionaal Park van Le Queyras (Hautes-Alpes) voor ‘Les Ateliers Consom’acteurs’
  • Baai van Saint-Brieuc Paimpol (Bretagne) - Les Caps voor het festival « Rock’n Toques »
  • Les Routes du Comté (Montagnes du Jura), kandidatuur aangebracht door het Comité Interprofessionnel de Gestion du Comté.

>> Raadpleeg het persdossier EDEN 2015​

>> Voor meer toeristische informatie over Tournus en Le Tournugeois: www.tournugeois.fr

>> Tournus is bereikbaar:
  • Op 1.20 u met het vliegtuig van Brussel naar Lyon + 1.15 u met de auto
  • Op 6 u met de trein vanuit Brussel Zuid, met overstap in Lyon Part Dieu
  • Op 6.30 u met de auto vanuit Brussel
>> Copyrights voor de foto’s :
  • Tournus © Tournus et le Tournugeois
  • Les Francos Gourmandes : show culinaire © LoLL WILLEMS
Nota voor de redactie

Frankrijk neemt sinds 2008 deel aan de EDEN wedstrijd en 5 andere laureaten werden in die periode bekroond:

  • de ‘Route Touristique des Vins du Jura’ in 2008,
  • het ‘Parc Naturel des Vosges du Nord’ in 2009,
  • de ‘Grand Site du Marais Poitevin’ in 2010,
  • de ‘Piscine de Roubaix’ in 2011,
  • het ‘Parc Naturel Régional du Morvan’ – Morvan pour tous’ in 2013.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg