Persberichten

Basilique Sainte-Thérèse de Lisieux

UNESCO zet Lisieux-Normandië in de kijker

21/06/2022NormandieCultuur

Lisieux ligt in hartje Normandië, op zo’n twee uur rijden van Parijs. De stad is wereldberoemd om zijn basiliek gewijd aan Sint-Theresia, wiens 150e verjaardag gevierd wordt door UNESCO. Ook de valleien in de buurt zijn schilderachtig, met typisch Normandische vakwerkhuizen langs kleine wegen, prachtige herenwoningen, kerken en eeuwenoude kastelen.

st_pierrecjboisard-lisieux_normandie-s.jpg

De authentieke dorpen in deze streek tellen tal van fantastische adressen om kennis te maken met ambachtelijke specialiteiten en lokale producten op basis van appels, zoals calvados en cider of beroemde Normandische kazen zoals Camembert, Livarot en Pont-L'Évêque. Ook de kust met zijn bruisende Normandische badplaatsen is dicht in de buurt voor een leuke uitstap.

Het Pays d’Auge is prachtig in elk seizoen. Bovendien is de warmte er tijdens de zomermaanden draaglijk. Kom er de bloeiende appelbomen bewonderen, geniet van heerlijke wandel- en fietstochten langs grazende schapen, Normandische koeien en renpaarden, bezoek de prachtige tuinen in de regio of geniet van een gezellige lokale of brocantemarkt.

Ontdek Lisieux-Normandië op video

UNESCO viert Sint-Theresia van Lisieux in 2022 en 2023

UNESCO herdenkt 150e verjaardag van Theresia van Lisieux (1873-1897)

Theresia van Lisieux werd wereldberoemd met haar autobiografische boek ‘Histoire d’une âme’ (Het verhaal van een ziel). De op 24-jarige leeftijd overleden Française toont zich daarin een vrouw met een grote culturele, didactische en wetenschappelijke interesse. In haar werk graaft ze diep in de menselijke ziel en biedt ze mogelijke antwoorden voor al wie in deze wereld op zoek is naar zingeving en innerlijke en universele vrede.

Het eerbetoon aan Theresia van Lisieux door UNESCO, op voorstel van Frankrijk en met de steun van België, opent nieuwe perspectieven om haar boodschap van vrede en liefde te verspreiden tot op “de meest afgelegen eilanden”, zoals Theresia van Lisieux het zelf uitdrukte, of “tot in de periferie”, in de woorden van paus Franciscus.

Lisieux, belangrijkste bedevaartsoord van Frankrijk na Lourdes

Met drie heiligen afkomstig uit hetzelfde gezin is Lisieux wereldwijd uniek! De ouders van Sint-Theresia, Louis en Zélie Martin, zijn in 2015 immers eveneens heilig verklaard.

Door de ogen van Theresia

Treed in de voetsporen van een heilig gezin en ontdek het 19e-eeuwse patrimonium van Lisieux aan de hand van een stadsroute en drie routes op het omliggende platteland. 

Het kasteelleven

Bezoek aan het Kasteel van Saint-Germain-de-Livet

st_germain_de_livet_c_jboisard-lisieux_normandie-s.jpg

Het kasteel van Saint-Germain-de-Livet is een waar juweel van het Pays d'Auge. Het is beschermd als historisch monument en valt vooral op door zijn architectuur. Naast een gedeelte van eind 16e eeuw in natuursteen en geëmailleerde baksteen uit Le Pré-d'Auge omvat het kasteel, dat omringd is door een slotgracht, ook een houten landhuis in vakwerkstijl uit het einde van de 15e eeuw. Een van de belangrijkste zalen is de ‘salle des offices’ (kantoorruimte), waar zich prachtige muurschilderingen bevinden uit het einde van de 16e eeuw.

Het kasteel draagt het certificaat ‘Musée de France’ en toont het meubilair en de collecties van de familie die het domein in 1958 aan de stad Lisieux heeft geschonken. Dankzij die combinatie van kunst en meubelstukken getuigt het interieur van de verfijnde levensstijl van de 19e eeuw aan de hand van het levensverhaal en de artistieke carrière van kunstschilder Léon Riesener, kleinzoon van meubelmaker Jean-Henri Riesener en neef van Eugène Delacroix.

Picknicken in het Kasteel de Canon

Het Normandische kasteel van Canon vormt een uitzonderlijke historische en landschapssite die dateert uit de 18e eeuw. Het complex verkeert nog volledig in de oorspronkelijke staat en draagt de Franse labels ‘Monument historique’ en ‘Jardin Remarquable’.

Rond het kasteel ligt een subliem park in Engels-Franse stijl van 15 hectare met beeldentuinen, dat tot de mooiste van Frankrijk behoort. Je vindt er niet alleen borders in Franse stijl met standbeelden in carraramarmer, maar ook bosgedeeltes in Engelse stijl met in 1773 aangeplante Oosterse platanen en tal van verfrissende bronnetjes, watervallen en kanaaltjes. 

Even verderop ontdek je als bezoeker het unieke Chartreuses-gedeelte: een geheel van 10 aangrenzende, ommuurde tuinen met een spectaculaire bloemenpracht en sinds kort ook een schitterende rozentuin.

Van 12 juli tot 25 augustus zijn de tuinen op dinsdag en donderdag bovendien prachtig verlicht. Dankzij de speciale avondopening om 20 uur ontdek je de site bij zonsondergang, waarbij je eerst geniet van een picknick aan de voet van het kasteel en vervolgens in het park getrakteerd wordt op sfeervolle 3D-projecties en lichtelementen.

Middeleeuws avontuur in Crèvecœur-en-Auge

Zin in een unieke ervaring? De ‘seigneurie rurale’ van Crèvecœur-en-Auge voert je mee terug naar de middeleeuwen! Dit vrijwel volledig intact bewaard gebleven kasteel bevindt zich op het Normandische platteland, midden in het Pays d’Auge.

 Het complex ligt in een uitgestrekt park van 11 hectare en zowel het buiten- als het binnenhof worden omringd door een slotgracht. In beide delen bevinden zich verschillende constructies: de vestingmuur en de kapel uit de 12e eeuw, het verblijf van de landsheer, de duiventil en de boerderij uit de 15e eeuw.

 Hier word je helemaal ondergedompeld in de middeleeuwen dankzij de reconstructie van verschillende gebouwen, zoals het verblijf van de heer en de boer, de schuur, de broodoven, het kippenhok en de stallen van de kinderboerderij! Je kunt het kasteel zowel vrij als met een gids bezoeken of kiezen voor een rondleiding met acteurs.

Een groot deel van de zomer (van 14 juli tot 14 augustus) komt het kasteel dankzij hen weer helemaal tot leven en valt er op elk moment van de dag iets te beleven: ambachtslieden aan het werk, riddertoernooien, middeleeuwse speurtochten, noem maar op!

 Voor natuurliefhebbers is er ook de ‘Chemin au Roy’ een avontuurlijke route die tijdens de middeleeuwen naar het kasteel voerde. 

Tot rust komen in de Tuinen van Boutemont

Het kasteel van Boutemont heeft heel wat historische periodes doorgemaakt, van de Middeleeuwen en de Renaissance tot de Franse Revolutie en de Slag om Normandië. Wandel door de prachtige steeg met ceders en steek de ophaalbrug over om de twee Historische Salons te ontdekken.

De tuinen werden ontworpen door befaamde landschapsarchitecten, waaronder Achille Duchêne. In juli en augustus kun je elke dag tussen 11u en 19u wandelen tussen de vormsnoeiparken, de Italiaanse tuin, de waterspiegel, de groene kamer, de bloembedden, de golven van buxus, het grote bomenpark, de kapel, de kasteelheuvel, ...

Neem contact met Lisieux-Normandie

Sandrine Papini

Authentic Normandy Tourism

11 rue d'Alençon 14100 LISIEUX
Tél. +33 (0)2 31 48 18 10 - +33 (0) 6 62 92 65 12

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg