Persberichten

Wat te doen langs de Napoleonroute deze zomer?

17/03/2015Côte d’AzurPraktische info

Tijdens het zomerseizoen zullen wedersamenstellingen, tentoonstellingen, klank- en lichtspelen, rally’s en rondleidingen de 200e verjaardag van de Napoleonroute herdenken. De animaties vinden plaats langs het hele parcours, van Golfe-Juan (bij Cannes) tot Grenoble.

De Napoleonroute, 314 km lang, doorkruist grandioze landschappen. Ze volgt in grote lijnen het traject dat de Keizer aflegde na zijn terugkeer van het eiland Elba.

Onderstaande agenda somt de belangrijkste evenementen op die plaatsvinden tijdens de zomer van 2015:

NIET TE MISSEN

Vrijdag 17 in Malijai, zaterdag 18 in Volonne en zondag 19 juli in Sisteron – Historische wedersamenstelling: Napoleon in Malijai

Diverse animaties staan op het programma: defilés van Napoleontische legers, schermutselingen en gevechten, demonstraties van artillerie, de school van de soldaat, retraite met fakkels, bezoek aan het bivak en de keizerlijke tent, cavalcades, animaties, tochten langs de GR406, exposities, lezingen, vuurwerk, avondspektakels en nog meer animaties. Er worden 200 deelnemers aan de wedersamenstellingen verwacht.

Van zaterdag 18 tot dinsdag 21 juli – De Revolutionaire Feesten in Vizille

Historisch en cultureel evenement op het thema van Napoleon. Bezoekers krijgen twee dagen met animaties, historische evocaties, theatercreaties en spektakels.

Vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus – Klank- en lichtspel ‘Napoleon’ op het meer van Sautet, in Corps.

DE OVERIGE EVENEMENTEN

Het hele jaar in Upaix

In 2015 biedt de vereniging ‘Castrum de Upaysio’, op reservering, een rondleiding in het dorp op het thema van Napoleon. Bezoekers zullen zich op de middeleeuwse toren kunnen vergapen aan de schoonheid van het erfgoed en het weergaloze uitzicht op de Napoleonroute.

De 7e van elke maand, van 7 maart tot 7 oktober in Grenoble

Theaterwandelingen op het thema van Napoleon.

Van mei tot oktober in La Mure d’Isère

Tentoonstelling ‘Napoleon in het land van La Mure’ in het Musée Matheysin, met iedere maand een rondleiding op de 15e.

Van 26 juni 2015 tot 26 maart 2016 in het Musée de la Révolution Française in Vizille Tijdelijke tentoonstelling ‘Ontmoeting met Napoleon, een keizer te paard om voort te leven in de herinnering

Sinds 1988 beleeft de ‘Assemblée’ van Vizille de 200e verjaardag van de Franse Revolutie en het keizerrijk in real-time. Deze historische cyclus eindigt in 2015 met de nederlaag van Napoleon in Waterloo (18 juni 1815). Enkele maanden voordien, op 7 maart 1815, verzamelde de afgezette Keizer die was teruggekeerd van Elba, een Frans leger aan de ingang van Laffrey, op het plateau van Matheysin, niet ver van Vizille...

Van juni tot september - Site ‘Prairie de la rencontre’ in Laffrey

Tijdelijke installatie die de ontmoeting evoqueert van 2 legers, dat van Napoleon en dat van de royalisten, met ondersteunende teksten.

Van juni tot september - Castellane

Tentoonstelling op het thema van Napoleon in het Maison Nature et Patrimoines.

Juli en augustus – Permanente tentoonstellingen in La Grange, in Gap

- ‘Bonaparte en de Egyptische campagne’, gerealiseerd door de Médiathèque van Gap en door Jean-Pierre Jaubert die zijn werk synthetiseerde.
- ‘Napoleon en de Hautes-Alpes, van evenement naar mythe, gerealiseerd door de Archives Départementales des Hautes-Alpes.

Zondag 19 juli – Concertavond van de Garde Républicainein Sisteron

Concertavond in het groentheater, in het kader van de opening van het Festival ‘Les Nuits de la Citadelle’ in Sisteron.

Zaterdag 25 en zondag 26 juli in Barrême

Op zaterdag ‘Maaltijd van de Keizer’ en op zondag ‘Feest van de Lavendel’ en rondleiding op het thema van Napoleon.

Van zondag 23 tot dinsdag 25 augustus – Ruiter-rally georganiseerd door Isère Cheval Vert de Corps in Grenoble

Woensdag 16 september - Napoleon-rally met oldtimers in La Mure

‘Sème ton Jazz’, georganiseerd door de Jazz club Grenoble op een ongewone plaats in La Mure, sluit de dag van de samenkomst af, vóór het vertrek van de Napoleon-rally van La Mure naar Golfe-Juan.

>> Om het persdossier te raadplegen dat gewijd is aan de 200e verjaardag van de Napoleonroute: www.pressetourismepaca.fr/2015/01/29/bicentenaire-de-la-route-napoleon-1815-2015

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg