Persberichten

Header_Serre Chevalier

Winters genieten op en naast de piste in Serre-Chevalier

24/01/2022AlpesBergen

De sneeuw die kraakt onder je voeten, het geluid van voorbijglijdende ski’s en een zon die zachtjes brandt op je gezicht: wie zegt dat hij of zij het skiseizoen niet heeft gemist, moet wel een leugenaar zijn! Na een jaar afwezigheid gingen de Franse skigebieden weer open en hervonden we het plezier van de pistes en alles wat er buiten het skiën te beleven valt. Atout France kon een kijkje gaan nemen in Serre-Chevalier, een van de grootste skigebieden van Frankrijk, en zag dat het goed was!

Authenticiteit onder een stralende winterzon in Serre-Chevalier


visuels_francenews_10.png

© Jonathan Dupieux

Wie op skivakantie gaat in Serre-Chevalier kiest voor een van de uitgestrektere, maar ook authentiekste skigebieden van de Franse Alpen. De dorpen die samen het skigebied van Serre-Chevalier vormen, hebben immers bijzonder goed hun eigenheid kunnen bewaren. Het bekendste stadje van de vallei is Briançon, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst mag pronken met de vestingwerken van Vauban. Maar ook de andere gemeentes Chantemerle, Villeneuve en Le Monêtier-les-Bains ademen rust en authenticiteit. Wij kregen de kans om te verblijven in laatstgenoemde, in het hotel met bijpassende naam Le Monêtier. Het relatief nieuwe hotel heeft prachtige kamers ter beschikking met uitzicht op de gletsjers, en is ingericht met warme en ruwe materialen als hout, beton en wol. Je overnacht er dus in een rustiek kader in het hart van het dorpje én dicht bij de pistes die je naar de andere kant van de vallei kunnen brengen.

Le Monêtier-les-Bains ligt namelijk aan het ene uiteinde van de uitgestrekte vallei van Briançon, waarlangs de 81 skipistes van Serre-Chevalier lopen. Achtereenvolgens kom je dan Villeneuve en Chantemerle tegen, om te eindigen bij Briançon. Vanuit elk dorp vertrekken liften die je naar boven brengen, om van daaruit je tocht op de latten verder te zetten. Het zorgt ervoor dat je steevast skiet met een variërend en verreikend zicht op de omliggende bergen en de gehuchten in de vallei. Verreikend, want de hemel is er zelfs zo helderblauw dat ze haar eigen titel kreeg: ‘le bleu briançonnais’. De gunstige ligging van Serre-Chevalier, aan de zuidelijke kant van de Alpen en net voorbij de Col du Lautaret, zorgt er namelijk voor dat de zon er gemiddeld 300 dagen per jaar schijnt. Je hebt dus grote kans om er in uitstekende weersomstandigheden te skiën en een eventueel vitamine D-tekort weg te werken!

Gastronomie van de bovenste plank, op en naast de piste


2._igloo_food.png

© Igloo Food

Het zonovergoten skigebied zorgt ervoor dat je zelfs in de winter jezelf kan trakteren op een snelle hap of heerlijke maaltijd op een terras naast de piste, onder een uiterst aangename winterzon, zoals bij Café Soleil in Chantemerle of bij de Halte du Pré Chabert, aan de liften van Le Monêtier-les-Bains. In beide restaurants konden we genieten van een middagmaal om U tegen te zeggen. In 16âme kan je ’s avonds dan weer genieten van een zeer verfijnd gastronomisch menu aan heel democratische prijzen. Wij kozen voor het ménu découverte dat uit vier gangen bestaat en je een intense smaakbeleving bezorgt, samengesteld uit een knappe mélange van bergproducten, Franse vaste waardes en exotische smaken.  Ga je liever nog eens op avontuur en wil je je kroost trakteren op een onvergetelijke ervaring? Ga dan zeker langs bij Igloo Food, waar de sympathieke Yann en Alexandre je meenemen op een sneeuwschoenenwandeling in het donker, om erna toe te komen bij hun zelfgemaakte sneeuwiglo. Daar geniet je van een drankje aan het kampvuur en een lekkere kaasfondue in de iglo. Je rondt af met een dessert en marshmallows om boven het vuur te smelten. Een activiteit die zeker de jongsten van het gezin zal kunnen bekoren!

Plezier boven en naast de pistes


1._grand_bains_du_monetier.png

© Thibaut Blais

Ook de niet-skiërs komen aan hun trekken in Serre-Chevalier, want naast een culturele uitstap naar het versterkte fort van Briançon is er een mogelijkheid om volledig tot rust te komen in het natuurlijke warme bronwater van de Grands Bains du Monêtier. In deze thermen gun je je lichaam alle rust en reiniging die het nodig heeft, met onder meer een hamam, verschillende sauna’s en binnen- en buitenbaden. In het caldarium en frigidarium neem je de temperatuurverschillen beheerst in je op, om zo al je stress van je af te gooien. Onze aanrader is om vooral bij valavond langs te gaan, om in het buitenbad te genieten van het prachtige kleurenpalet dat zich aan de hemel gestaag voltrekt. Het skigebied mag sinds vorige zomer trouwens nog pronken met een nieuwigheid: een gigantische zipline waarmee je met een snelheid van om en bij de 100 km/u boven de pistes vliegt over een afstand van 1,1 km. Een gondel die vertrekt uit Chantemerle zorgt ervoor dat de Tyrolienne Géante ook bereikbaar is voor niet-skiërs.   

Innoveren met het oog op een groenere toekomst


visuels_francenews_11.png

© Thibaut Durand

Een van de grootste uitdagingen voor de skigebieden in de Franse Alpen is de ecologische voetafdruk van het winterseizoen verkleinen, zo liet ook Jean-Marc Silva van de overkoepelende organisatie France Montagnes al weten. Voornamelijk vervoer naar de bergen blijft een heikel punt op klimatologisch vlak. Daarom reisden we met een TGV van Brussel tot Lyon, om van daaruit met een wagen verder te gaan. Inmiddels bieden verschillende treinmaatschappijen zelfs ritten aan tot in de bergen, om de ecologische impact te beperken.

Maar ook de skigebieden zelf dragen hun steentje bij aan de omschakeling naar groene energie, en Serre-Chevalier neemt hierin het voortouw. In 2022 wil ze 30% van de gebruikte energie voor de ski-infrastructuur halen uit hernieuwbare energie die ze zelf produceert aan de hand van windturbines, watercentrales en zonnepanelen. Dat cijfer moet tegen 2025 zelfs stijgen tot 50%, om in 2030 de ecologische voetafdruk met 50% verminderd te hebben. Op termijn moet Serre-Chevalier dan ook het eerste volledig klimaatneutrale skigebied van Frankrijk worden. Een bijzonder ambitieus project waar ook Atout France volledig achter staat!

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg