Persberichten

Nuits Sonores

Zes aanraders voor mei

11/03/2019FrankrijkMeest recent

Waar april af en toe nog grillig kon zijn, neemt het weer in mei al iets zomersere vormen aan. De ideale setting dus om zorgeloos te tuinieren in de groene Oise (Hauts-de-France) of weg te zwijmelen bij de feeërieke bloemen in Nantes. Combineer muziek met cultureel en politiek bewustzijn tijdens een out of the box festival in Lyon of drijf je hartslag op met een marathon (of een halve) rond de Mont-Saint-Michel. Hijs de zeilen en zet koers naar de oevers van de Loire of neem een cultureel bad in een Franse stad naar keuze. Een bloemlezing.

Zet alvast in je agenda:

 • 8 tot en met 19 mei – Floralies Internationales van Nantes
 • 17 tot en met 19 mei – Journées des Plantes de Chantilly in de Oise
 • 18 mei - Europese Nacht van de Musea
 • 23 tot en met 26 mei - Débord de Loire
 • 26 tot en met 27 mei - Run in Mont-Saint-Michel
 • 28 mei tot en met 2 juni - Nuits Sonores in Lyon

Floralies Internationales van Nantes

Nantes

Elke vijf jaar verandert Nantes twaalf dagen lang in een vrolijke bloemendeken. Tijdens de Floralies Internationales kun je langs de oever van de Erdre van grote decoratieve installaties genieten die door professionals en gepassioneerde amateurs uit de hele wereld werden samengesteld. De paden van het Parc de la Beaujoire veranderen voor de gelegenheid in prachtige tijdelijke tuinen waar bezoekers kunnen wegdromen bij de uitzonderlijke bloemencreaties. Dit jaar wordt het parcours gekenmerkt door een feeërieke sfeer en kleurrijke explosies. Elke avond staat er ook een musical op het programma die muziek en bloemen samenbrengt: Natuyra. Moet je toch die trein naar huis halen? Dan heb je overdag nog altijd twee kansen om het kortere en gratis spektal ‘Les Contes de Natuyra’ bij te wonen.

Journée des Plantes de Chantilly (Hauts-de-France)

Plantes printemps Oise

Bijna dertig jaar geleden kwamen een aantal Franse tuinliefhebbers samen om hun groene passie met elkaar te delen en vandaag zijn de Journées des Plantes uitgegroeid tot een onmisbaar tuinbouwevenement op Europees niveau. En dat allemaal in Chantilly. 200 exposanten komen bijeen in het majusteueze park in het domein van Chantilly. Zeldzame planten, klassiekers, kunstobjecten voor de tuin, vakmanschap, tuingereedschap, het komt allemaal aan bod. Het thema van dit jaar: Les Sans-Souci, ofwel zorgeloos tuinieren. Ontdek welke planten tegen een meteorologisch stootje kunnen, op voorwaarde dat je ze in de juiste grond zet, natuurlijk. Een thema dat ook kadert binnen een meer milieubewuste manier van tuinieren en de zoektocht naar planten die opgewassen zijn tegen de uitdagingen van het veranderende klimaat.

Europese Nacht van de Musea in heel Frankrijk

Nacht van de Musea

Tussen al het groen, de muziek en het waterplezier van mei door, is er ook plaats voor een serieus streepje cultuur. Ter gelegenheid van de Europese Nacht van de Musea stellen op zaterdag 18 mei talloze musea in Frankrijk en heel Europa de deuren een avond lang gratis open. Jong of oud, groot en klein, dankzij gegidste rondleidingen, workshops, projecties, proeverijen, spektakels en nog veel meer ludieke activiteiten kan een breed publiek genieten van een gemoedelijke avond in de musea. Bovendien trekt dit evenement, sinds het 15 jaar geleden gelanceerd werd, een jaarlijks groeiend publiek naar een evenzeer groeiend aantal deelnemende musea. Zo kon de laatste editie van het evenement in Frankrijk rekenen op een goede 2 miljoen  bezoekers. Niet te verwonderen, als je uit  1800 musea kan kiezen om één avond te vullen ...

Débord de Loire

Débord

Voor alle waterratten is 2019 het jaar bij uitstek om het enorme nautische aanbod van Frankrijk te ontdekken. Hijs de zeilen en zet koers richting de Loire, waar deze maand de grote diversiteit aan boten in de kijker gezet wordt. Van oude havenboten en klassieke zeilboten tot moderne wedstrijdboten, alles komt aan bod tijdens Débord de Loire. En er zijn twee heel speciale eregasten ... De Belem, een emblematisch schip van Nantes en de Hermione, een replica van het fregat van Marquis De La Fayette. Aan wal wordt dit minutieus georchestreerde waterballet verdergezet met een artistiek programma dat vooral uit dans bestaat: traditionele bals en hedendaagse dans, ook hier is het diversiteit troef. Dus neem je lief, je grootmoeder of je nonkel bij de hand en gooi alles los op  de dansvloer. Débord de Loire neemt je mee op een ontdekkingstocht vol geschiedenis, erfgoed, fauna, flora en alles wat met de rivier te maken heeft!

Run in Mont-Saint-Michel

Run Mont-Saint-Michel

Tussen Bretagne en Normandië in, van Cancale tot Mont-Saint-Michel, wagen duizenden lopers uit heel Frankrijk, Europa en daarbuiten zich aan deze marathon. Meer dan zestig landen worden vertegenwoordigd op dit magische en sportieve moment in een uitzonderlijke omgeving: de baai van Mont-Saint-Michel, die ingeschreven staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Waar je tot vorig jaar misschien nog lichtjes ontmoedigd kon worden bij het vooruitzicht een hele of een halve marathon te moeten lopen, zul je dit jaar een goed excuus nodig hebben om je loopschoenen niet aan te trekken. Deze 22e editie organiseert namelijk voor het eerst een parcours van 10 kilometer waarlangs  je de mythische Mont-Saint-Michel kunt (her)ontdekken. Beloon jezelf achteraf met enkele heerlijke culinaire specialiteiten uit de streek.

Festival Nuits Sonores (Lyon)

Nuits Sonores

Dit grensoverschrijdende festival is een platform voor het onafhankelijke elektronische en digitale cultuuraanbod. Het heeft een gezonde allergie aan hokjesdenken en verkent alle mogelijke creatieve terreinen (design, beeld, grafische vormgeving, architectuur ... ) met zowel een dag- als een nachtprogramma. Nuits Sonores vestigt zich telkens in emblematische plaatsen van Lyon zoals straten, musea of verlaten industrieterreinen en is helemaal verweven met deze stedelijke achtergrond. Bovendien programmeert het festival dit jaar ook artistieke en muzikale voorstellingen die de debatten van het European Lab Forum afwisselen. Dit gezamenlijke project begint slechts 72 uur na de Europese verkiezingen en krijgt de toepasselijke naam ‘The Day Afyter Tomorrow’. Het doel? Cultureel en politiek bewustzijn balanceren met een feestelijke sfeer.

Credits foto's:

 • DAY 3 FOUR TET HD © Gaetan CLEMENT-014
 • L'apprentissage (Hall 2) © Le Comité des Floralies / SICLE / Atelier 360
 • Château de Chantilly, le jardin anglais © Jean-Pierre Delagarde
 • Palais de la Porte Dor - Le Musée National de l'Histoire de l'Immigration © Pierre Poitrat 
 • Belem © FondationBelem ®B.Decoin
 • Run In Mont Saint- Michel © G. Demouveaux - T. Gromik _ ASO
 • Nuit 3 NS 2018 11_05_2018 HD © BriceROBERT_12

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg