Persberichten

De Franse steden gaan voor originele citytrips in ‘slow tourism’-modus: Rijsel, de meest landelijke metropool van Frankrijk

21/10/2021Hauts-de-FranceMeest recent

Wat dacht je van een weekendje weg op slechts dertig minuten van Brussel? Rijsel is gemakkelijk bereikbaar met de auto of met de trein. De ideale bestemming dus voor een verantwoorde citytrip: je bent er even helemaal tussenuit, maar je blijft toch dicht bij huis! Rijsel werd uitgeroepen tot de meest landelijke metropool van Frankrijk en biedt tal van zachte activiteiten waarin zijn natuurlijke troeven centraal staan om citytrips en duurzaamheid zo goed mogelijk te verenigen. In 2018 werd de stad nog verkozen tot meest ‘vegan friendly’ bestemming van Frankrijk. Fijnproevers die op zoek zijn naar nieuwe smaken zullen hier dan ook zeker aan hun trekken komen. Mode, gastronomie en natuuractiviteiten, dat zijn de milieubewuste belevingen die je zeker niet mag missen in Rijsel!

Een uiterst modern verblijfsaanbod


hotel responsable lille

Okko Lille © Jérome Galland

Verantwoord maar comfortabel overnachten: dat is wat veel Rijselse logeergelegenheden bieden. Een van deze adresjes is Eklo met zijn innovatieve concept dat het midden houdt tussen hotel en jeugdherberg. Je hebt hier de keuze tussen een privékamer, een familiekamer of een slaapzaal. Maar het zijn vooral de gemeenschappelijke ruimtes van Eklo die je zullen bekoren. Ze werden ontworpen door Studio Janréji en kregen van het Institut Français du Design het kwaliteitslabel Janus de l’Espace de vie. Klanten en bezoekers kunnen er iets drinken, in de loungehoek werken, tafelvoetbal of petanque spelen, in het restaurant eten en zelfs een kleine maaltijd bereiden in de gezamenlijke keuken. Bij Eklo willen ze hun klanten milieubewuster maken en je zal je dan ook meteen thuis voelen in dit energiezuinige gebouw (Bâtiment Basse Consommation of BBC) met een volledig houten geraamte. Eklo ligt op 15 minuten wandelen van een metrostation, maar je kan er ook fietsen huren om de stad te verkennen zoals een local! Een nieuwigheid is Okko, een viersterrenhotel met 120 kamers in het centrum van Rijsel, dat esthetiek, functionaliteit en elegantie combineert. Dit modern ingerichte hotel op een boogscheut van de beroemde Grand Place is het perfecte adresje voor een weekendje weg in het hart van de hoofdstad van Frans-Vlaanderen. Okko biedt verschillende extraatjes die het verschil maken, zoals elke avond een aperitief, een vroege check-in vanaf 14 uur en een late check-out tot 14 uur in het weekend! Je vindt er milieuvriendelijk beddengoed, zachte donzen dekbedden en hoofdkussens die ecologisch behandeld zijn tegen allergieën, en een fitnessruimte en sauna die toegankelijk zijn van 7 uur tot 22 uur zodat je nog even kunt ontspannen nadat je de hele dag de stad hebt verkend!

De Rijselse gastronomie: lekker en gezellig, maar vooral ethisch


restaurant responsable florent ladeyn

Bloempot © CasparMiskin

Zoals we eerder al zeiden, kan Rijsel er prat op gaan de meest landelijke metropool van Frankrijk te zijn. De toegewijde restauranthouders van de stad kunnen dan ook gebruikmaken van ultralokale producten om moderne, rijkelijke en ecologisch verantwoorde gerechten aan te bieden. Of je nu een vleeseter of een veganist bent, je vindt er tal van kwaliteitsvolle adresjes. De meest ‘vegan friendly’ stad van Frankrijk is de thuisbasis van heel wat geëngageerde restaurants, zoals La Clairière, dat zichzelf omschrijft als een restaurant met een ‘lekkere en gezonde keuken waarbij de voorkeur wordt gegeven aan biologische en lokale producten. Gegarandeerd zonder palmolie en zonder producten van dierlijke oorsprong’. Het is dus duidelijk, hier geniet je van vegetarische en/of veganistische gerechten, met een menukaart die wekelijks verandert. In dezelfde geest vind je in Rijsel ook Hopen Source, een geëngageerde lunchroom waar je zeker eens moet langsgaan. Geen microgolfoven en geen diepvriezer hier, maar wel verse producten afkomstig uit de biologische landbouw en bijzondere aandacht voor seizoensgroenten! Je kunt hier genieten van de legendarische Rijselse gezelligheid en van lekkere gerechten die regelmatig veranderen met de seizoenen. Hopen Source organiseert regelmatig tentoonstellingen, concerten of conferenties en is ook de ideale plek voor een koffiepauze op een van de comfortabele zitbanken. En voor een volledig veganistische ervaring ga je naar Annie’s Kitchen waar zeer traditionele gerechten zoals ragout, stoverij, ramen, poutine of zelfs tartaar in een nieuw 100 % plantaardig jasje worden gestoken! Proef tot slot de smaken van Frans-Vlaanderen bij Bloempot, het Rijselse restaurant van chef Florent Ladeyn, een geëngageerde kok die trots is op het erfgoed van zijn geboortestreek. Bij deze ‘Vlaamse keuken’ wordt uitsluitend gewerkt met lokale producten afkomstig uit de kleinschalige biologische landbouw of ‘wild farming’. Laat je verleiden door de formule ‘Les yeux fermés’ voor een complete Vlaamse ervaring.

De natuur van Lille, een veelzijdige speeltuin


activités nature, responsable, durable lille

© Lille Tourisme

Met 1.300 hectare natuurgebied en een netwerk van waterwegen omzoomd door jaagpaden biedt Rijsel veel mogelijkheden om een frisse neus te halen en te genieten van de natuur. Te voet, met de fiets, met de boot of met de historische tram, het is in ‘slow tourism’-modus dat je de landelijke plekjes het best kunt ontdekken. De metropool telt tal van parken en groene ruimtes waar diverse activiteiten plaatsvinden. Ga eerst naar het Bois de Boulogne en de Citadel. Een paradijs voor joggers, maar ook populair bij mountainbikers dankzij de fietspaden. Sinds kort is er ook het Cita-Parc, een klein pretpark voor kinderen met vijftien attracties. Jong en oud kan zich hier, in het hart van Rijsel, ook aan boomklimmen wagen! Sluit je bezoek af met een drankje in het Quartier Libre, een voormalige militaire bioscoop die werd omgebouwd tot coffeeshop, loungebar en klein restaurant in industriële stijl. In het Parc de la Citadelle kun je ook zonder vaarbewijs op de Deule varen aan boord van kleine elektrische bootjes. Marin d’Eau Douce biedt een traject van een uur aan op de Bras de Canteleu die langs de Quai de l’Ouest in de wijk Bois Blancs naar EuraTechnologies loopt, of een traject van twee uur om de omgeving rond Rijsel te ontdekken zoals je ze nooit hebt gezien, waarbij je je tot 20 kilometer buiten Rijsel waagt om natuurlijke en stedelijke landschappen te bewonderen. Om de stad op een leuke en sportieve manier te ontdekken, ga je naar Le Grand Huit voor een al dan niet ludieke fietstocht doorheen de stad, zowel overdag als 's avonds! Ze hebben er gewone fietsen, maar evenzeer steps, supboards en ... gekke fietsen: hele kleine of hele grote fietsen, rug-aan-rugtandems en vele andere verrassende soorten fietsen. Een leuke en ecologische manier om de stad te ontdekken.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg