Persberichten

3 ontspannen dagen op een uur van Parijs

20/02/2019OiseMeest recent

Af en toe is het tijd voor een verandering van omgeving. Wanneer de dagen stilaan langer worden en de lente om de deur komt kijken, kunnen onze geest en ons lichaam wel een kleine opsteker gebruiken. Op minder dan 1 uur van Parijs en 3 uur van Brussel kun je weer op krachten komen in de charmante dorpjes en de grandioze bossen van de Oise. Wij planden alvast drie dagen om van de eerste zonnestralen te genieten!

Dag 1: richting Chantilly, gourmandische stad vol kunst en geschiedenis

creme_chantilly_credit_n._moreau_bilendi.jpg

Alleen al voor de koninklijke uitstraling, het sublieme kasteel en de verzorgde natuur, is het domein van Chantilly een ervaring op zich. Wie al eens van een drafje houdt, kan een halve dag te paard op verkenning gaan. Eenmaal terug op vaste grond, moet je zeker ook een kleine omweg maken langs de Potager des Princes. Hier vind je niet minder dan 25 verschillende tuinen en een dierenpark! Sluit je dag af in het restaurant Le Vertugadin, waar je de beste crème chantilly kunt proeven. Nu we het toch over crème (de la crème) hebben, raden we je meteen ook hotel Le Chantilly aan voor je eerste nacht. Pal in het historische centrum van de stad vind je deze voormalige pleisterplaats die in 1722 werd opgetrokken. De grootste troef van dit knusse adres is het evenwicht in het tegelijk antieke en hedendaagse decor.

Dag 2: richting Chaalis, in het spoor van de Franse schrijvers

abbaye_chaalis_oise_tourisme-r2017_brunobeucher_040.jpg

Chaalis, nog een stad die de moeite waard is. Ze ligt op slechts dertig minuten rijden van Chantilly en is vooral gekend voor haar schrijversroute. Deze tocht verbindt het Parc Jean-Jacques Rousseau met de abdij van Chaalis en haar opmerkelijke rozentuin. Laat je leiden door de teksten van Gérard de Nerval, Etienne Pivert de Senancour en Rousseau, terwijl je de architectuur en de bloemen bewondert en spring ook even binnen in het musée Jacquemart-Andre, midden in het park van de abdij. Laat je verrassen door een heerlijk middagmaal in de lieflijke Auberge de la Fontaine, waar elk gastronomisch menu vernoemd is naar een schrijver uit de regio.  Zodra het donker wordt, kun je volop genieten van het luxueuze hotel met verwarmd zwembad. L’Aunette Cottage is een van de mooiste adresjes van de regio, aan de rand van het bos van Ermenonville, vlak bij Senlis. Hier kun je kiezen uit 14 kamers en 5 huisjes, allemaal met zicht op de tuin, de koer of het zwembad.

Dag 3: richting Gerberoy, op ontdekking in de tuinen 

la_cour_et_latelier_du_peintre.jpg

Begin bij Le Jardin des Ifs, een weelderige, klassieke, groene tuin – een favoriet van Hendrik IV door zijn Théâtre de l’Agriculture et Mesnages des Champs, bron van inspiratie voor Le Nôtre (tuinman van Louis XIV). Voor een biologische lunch met kwaliteitsvolle streekproducten kun je je riching het Restaurant des Ifs begeven, vooral als je ervan houdt om Franse culinaire klassiekers een mediterrane twist te geven. En dat allemaal in een unieke setting. De tuin van schilder Henri le Sidaner biedt dan weer een heel ander zicht. Dit rustige toevluchtsoord onderscheidt zich door monochrone tuinen: de witte tuin, de rozentuin met het zomeratelier en de unieke geel-blauwe tuin zijn kleine wonders. Er wordt weleens gezegd dat de schilder zelf de inwoners zou hebben aangemoedigd om rozen te planten voor hun huis. Voor je zelf ook weer naar huis toegaat, kun je nog een zoete tussenstop maken in het Atelier Gourmand de Sarah. Midden in het dorp, op slechts een boogscheut van de tuinen van Henri le Sidaner, ligt dit idyllische cafeetje met taarten en cakes waar je van achterover valt.

© Credits foto's

  • Oiste Tourisme pour Domaine de Chantilly
  • N. Moreau pour la crème chantilly
  • Bruno Beucher pour l'Abbaye de Chaalis 
  • Oise Tourisme pour la cour et l'atelier du peintre du jardin Henri le Sidaner à Gerberoy

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg