Persberichten

Carnaval de Nice

5 evenementen in februari

28/11/2018FrankrijkPraktische info

Voor wie van afwisseling houdt, wordt februari een topmaand. Kunst, cultuur, geschiedenis en sport, het zit er allemaal in. Laat u meevoeren op de kleuren van het impressionisme in Parijs, geniet van de uitgelaten sfeer op het carnaval van Granville en Nice, dompel u onder in de wereld van de fiets in Avignon, vier de 150-jarige herdenking van Alphonse de Lamartine in Saint-Point of ontdek de nieuwste filmparels op het jaarlijkse kortfilmfestival van Clermont-Ferrand.​

Noteer alvast deze events in uw agenda:

  1. Van 1 februari tot 3 februari – Avignon Vélo Passion (Provence)
  2. Van 1 februari tot 9 februari – Festival de Court Métrage de Clermont-Ferrand (Auvergne)
  3. Van 16 februari tot 2 maart – Carnaval de Nice (Côte d’Azur)
  4. Van 20 februari tot 17 juni  – Fondation Louis Vuitton // La collection Courtauld (Paris)
  5. 28 februari  – Journée de commémoration pour les 150 ans de la mort d’Alphonse de Lamartine (Bourgogne)

Van 1 februari tot 3 februari – Avignon Vélo Passion (Provence)

Een uniek evenement in Frankrijk, volledig in het teken van de fiets. De eerste editie lokte al meer dan 10.000 bezoekers en dat is niet verwonderlijk: Vélo Passion verwelkomt iedereen. Jong en oud, beginners en professionelen, iedereen vindt zijn gading op dit salon. Naast de vele exposanten staan er een heleboel clubs en verenigingen klaar om antwoord te geven op al uw vragen. De iets actievere bezoekers kunnen bovendien de indoorpiste van Avignon uittesten of de omgeving verkennen met de mountainbike. En na het succes van de vorige editie wordt ook dit jaar de Kids Rider Bike Challenge georganiseerd: de enige wedstrijd in Europa voor kinderen van 2 tot 5... op een houten loopfiets.

Van 1 februari tot en met 9 februari - Festival International du Court Métrage de Clermont-Ferrand (Auvergne)

Al meer dan veertig edities op rij komen filmmakers uit alle hoeken van de wereld hun kans wagen in deze internationale competitie. Extra naambekendheid is dan ook een vaak voorkomend neveneffect voor deelnemende regisseurs. Animatiefilms, documentaires, komedies, hedendaagse films, de beste eindwerken van studenten, werkelijk alles passeert hier de revue. Bovendien biedt de filmmarkt van het festival ook de uitgelezen mogelijkheid om te netwerken met meer dan drieduizend professionelen uit de filmindustrie. Kortom, het mekka van de kortfilm.

Van 16 februari tot 2 maart – Carnaval de Nice (Côte d’Azur)

Het carnaval van Nice is op zijn beurt een van de grootste evenementen aan de Côte d’Azur in de winter, waarbij de stad gedurende vijftien dagen leeft op het ritme van de festiviteiten. Een extra vrolijke noot is de bloemenparade, la Bataille de Fleurs, die zo’n vijf keer georganiseerd wordt in de loop van het carnaval. Meer dan 100.000 voornamelijk plaatselijke gekweekte  bloemen, zoals mimosa’s, lelies en margrieten, worden vanaf de praalwagens naar het publiek gegooid. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Van 20 februari tot 17 juni – La Collection Courtauld // Fondation Louis Vuitton (Parijs)

CourtauldDe Engelse industrieel en kunstverzamelaar Samuel Courtauld legde in de loop van zijn leve-Rhônen een van de belangrijkste kunstcollecties van het impressionisme aan en stichtte onder meer de Londense Courtauld Gallery. Voor het eerst in zestig jaar wordt deze uitzonderlijke collectie nu tentoongesteld in Parijs, in samenwerking met de Fondation Louis Vuitton. Deze tentoonstelling van een honderdtal werken werpt haar licht over Samuel Courtauld als een van de belangrijkste kunstverzamelaars uit de twintigste eeuw. Allen daarheen dus!

28 februari – Journée de commémoration pour les 150 ans de la mort d’Alphonse de Lamartine (Bourgogne)

In Saint-Point vindt dit jaar de 150e herdenking plaats van het overlijden van Alphonse de Lamartine: Frans dichter en historicus, met eveneens een indrukwekkend palmares als vooruitstrevend politicus. Hij brak met zijn adellijke afkomst en voerde onder meer een verbeten strijd voor de afschaffing van de slavernij. Op literair vlak bracht hij vernieuwing door verschillende invloeden te combineren en stond zo mee aan de wieg van de romantiek in Frankrijk. In zijn nagedachtenis worden het hele jaar door evenementen georganiseerd en op 28 februari wordt hij herdacht in Saint-Point, waar hij ook begraven is. Bovendien wordt op dezelfde dag ook de expositie over de afschaffing van de slavernij ingehuldigd.

Credits foto's:
  • Header: BMX57 © Franck Mariotti
  • SQPaffiche2019H © Rémi Chayé
  • Carnaval 2018 Corso Illumine © HLagardeOTCN
  • Courtauld © The Samuel Courtauld Trust, The Courtauld Gallery London
  • Lamartine et ses chiens - Decaisne - A.86 © Musées de MâconEvenementen

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg