Persberichten

Tomorrowland

8 evenementen in maart

28/11/2018FrankrijkPraktische info

De lente komt stilaan weer in zicht en onze agenda barst van de nieuwe lading evenementen die Frankrijk voor ons in petto heeft. Voor wie de winter niet lang genoeg kan duren, zijn er de meeslepende beats van Tomorrowland Winter in Alpe d’Huez. Zin in een snuifje cultuur? Les Beaux-de-Provence en Parijs weten daar wel raad mee. Een nieuw seizoen, een nieuw interieur? Dan is de internationale designbiënnale in Saint-Etienne the place to be. En nog zo veel meer...

Noteer alvast deze events in uw agenda: :

  • Van 1 februari tot 5 maart – Carnaval de Granville (Normandie)
  • Van 1 maart tot 5 januari 2020 – Van Gogh, La nuit étoilée – Carrière de Lumières, Les Baux-de-Provence (Provence-Alpes-Côte d’Azur)
  • 3 maart – Carnaval de Paris, Promenade du Bœuf Gras (Parijs)
  • Van 9 maart tot 16 maart– Tomorrowland Winter – Alpe d’Huez (Auvergne-Rhône-Alpes)
  • Van 15 maart tot 17 maart – Carnaval Vénitien d’Annecy (Alpes)
  • Van 15 maart tot 25 augustus – Picasso et l’exile – Les Abattoirs, Musée- Frac Occitanie Toulouse (Occitanie)
  • Van 21 maart tot 22 april – Biennale Internationale Design – Saint-Étienne (Auvergne-Rhône-Alpes)
  • Van 26 maart tot 14 juli – Le Modèle Noir, De Géricault à Matisse – Musée d’Orsay (Parijs)

Carnaval de Granville 

Carnaval GranvilleVolgens de overlevering liggen de vissers van Granville aan de oorsprong van het carnaval. Elk jaar rond Mardi Gras vaarden ze af naar de rijke visgronden van Newfoundland en voor ze deze lange en levensgevaarlijke oversteek maakten, wilden ze nog even genieten van de vrolijke sfeer. Ook al varen de vissers tegenwoordig niet meer tot Newfoundland, de inwoners van Granville vieren nog altijd vijf dagen lang vol overgave carnaval. Met meer dan 30 satirische praalwagens, zo’n 120.000 carnavalisten en bergen confetti is dit dan ook een van de grootste carnavals van West-Frankrijk.

Van Gogh, La nuit étoilée – Carrière de Lumières, Les Baux-de-Provence

Carrières de Lumières

Deze nieuwe, digitale tentoonstelling dompelt de bezoeker onder in de wereld van Vincent Van Gogh. Zijn belangrijkste werken worden geprojecteerd op de enorme stenen muren van Carrières de Lumières, in Les Baux-de-Provence. Aan de hand van zijn vele meesterwerken reis je door de verschillende fases uit het leven van Van Gogh. Tegelijkertijd wordt de nadruk gelegd op zijn manier van werken, met de eeuwige wisselwerking tussen schaduw en licht, die je terugziet in zijn pennenstreken en de intensiteit van de kleuren waarmee hij schilderde.

Carnaval de Paris – Promenade du Bœuf Gras – Paris

Carnaval de ParisOok Parijs viert carnaval en doet dit naar eeuwenoude traditie met “de parade van de vette koe”. Op 3 maart, niet toevallig de zondag voor Mardi Gras, komen duizenden mensen op straat om deze kleurrijke parade te zien. En het is niet zomaar een show, het is een echt carnaval waar het iedereen vrij staat om deel te nemen. Ongeveer een maand later, op 31 maart, doen we dit nog eens over met het Carnaval des Femmes.  Een feestelijke maand!

Van 9 maart tot 16 maart 2019 – Tomorrowland winter – Auvergne-Rhône-Alpes

Tomorrowland

Nog geen sneeuw gezien? Niet getreurd! Dit jaar opent het beste dancefestival ter wereld de deuren op meer dan 2000 meter hoogte, met een speciale wintereditie in het skigebied Alpe d’Huez. Dit evenement, dat gewoontegetrouw elk jaar de Belgische zomer trotseert, zal nu tussen de 25.000 en 30.000 festivalgangers ontvangen van over de hele wereld in een winters wonderlandschap. Gesp die ski’s vast en glij naar je favoriete dj!

Van 15 maart tot 17 maart 2019 – Carnaval Vénitien d’Annecy

Carnaval AnnecyDankzij haar doolhof aan straatjes en pittoreske waterlopen wordt Annecy ook weleens het Venetië van de Alpen genoemd. Heel toepasselijk vindt hier dan ook jaarlijks een Venetiaans carnaval plaats waarbij meer dan 500 gemaskerde mensen in stilte door de straten defileren en zich maar wat graag laten fotograferen. Geen luide fanfaremuziek dus, maar wel een heus festijn voor de ogen.

"Picasso et l’exil" – Les Abattoirs Musée - Frac Occitanie Toulouse

PicassoIn Les Abattoirs van Toulouse vindt voor het eerst een tentoonstelling plaats die dieper ingaat op de zelfgekozen ballingschap van Picasso. Verspreid over twee etages van dit voormalige slachthuis, verkent de expositie in welke mate Picasso en veel van zijn tijdgenoten door hun ballingschap beïnvloed werden. Picasso et l’exil is een vervolg op de tentoonstelling “Guernica” in het Picassomuseum te Parijs en kadert binnen het internationale programma “Picasso Méditerranée”, een culturele samenwerking van meer dan 60 instellingen rond het “hardnekkig mediterrane” werk van Picasso.

Biennale Internationale de Design – Saint-Etienne

Biennale design Saint Etienne

"Wat is vandaag design?” Deze elfde editie van de internationale designbiënnale in Saint-Etienne verplaatst de focus van objecten naar de rol die ze spelen in het creëren van omgevingen en ervaringen. Hedendaags design probeert een antwoord te bieden op een samenleving waar snelheid, interesses en standpunten steeds meer ruimte innemen en waar het welzijn van individuen onlosmakelijk verbonden is met de gemeenschap waartoe ze behoren. Leuk om te weten is dat deze biënnale al sinds het prille begin mee georganiseerd wordt door de studenten van de plaatselijke kunstacademie.

"Le Modèle Noir – De Géricault à Matisse" – Musée d’Orsay

Géricault

Het Musée d’Orsay snijdt een zwaarder thema aan met een expositie waarin esthetische, politieke, sociale en raciale kwesties worden aangekaart. Aan de hand van visuele kunstwerken uit de periode van de afschaffing van de slavernij in Frankrijk tot meer recent, ofwel van Géricault tot Matisse, zien we hoe het collectieve beeld over “de zwarte figuur” mee evolueerde. De grootste aandacht gaat daarbij uit naar de dialoog tussen de kunstenaar en zijn model en de evolutie in de manier waarop zwarten werden voorgesteld in de belangrijkste werken van onder andere Théodore Géricault en Henri Matisse.

Credits photos:
  • Header: Tomorrowland (1) © Tomorrowland
  • 7407-Carnaval de Granville (2) -® B. Collier - CRT Normandie--® B. Collier - CRT Normandie
  • carrieres_simulation_van_gogh_2019_1 © Gianfranco Iannuzzi
  • Carnaval de Paris 2 mars 2014 14 © Malandrin isabelle
  • TOMORROWLAND_WINTER_ARTISTS © Tomorrowland
  • Masque au Carnaval Vénitien © Philippe Royer
  • Picasso sur un escabeau peignant « Guernica » dans l’atelier des Grands-Augustins", mai-juin 1937, épreuve gélatino-argentique, 20,5 x 19,3 cm collection Musée national Picasso - Paris, © Succession Picasso, Paris © ADAGP, Paris, 2017 ; photo. © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / image RMN-GP
  • 2013-03 Biennale Design St Etienne 0068 © Franck ROUDET
  • manet_olympia_1863 © ErgSap

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg