Persberichten

De Franse steden gaan voor originele citytrips in ‘slow tourism’-modus: Straatsburg, pionier van het slow tourism in Frankrijk

21/10/2021AlsaceMeest recent

Deze herfst gaan we er een weekendje tussenuit in de grote Franse steden. Om deze citytrips zo verantwoord mogelijk te maken, nodigt Atout France je uit om deze steden in ‘slow tourism’-modus te ontdekken. Straatsburg, een topbestemming voor slow tourism in Frankrijk, is een pionier op het gebied van zachte verplaatsingen en beschikt over alle troeven voor een succesvolle verantwoorde citytrip. De stad is in 3 uur en 40 minuten bereikbaar met de trein vanuit Brussel en zal zowel gepassioneerde fietsers als liefhebbers van verrassende activiteiten aanspreken.

Verantwoord overnachten in Straatsburg


slow tourisme strasbourg hotel durable

© Hôtel Tandem

Het ecologische engagement van Straatsburg valt op in alle sectoren, ook in de logeergelegenheden. Het eerste voorbeeld van deze knowhow op het vlak van slow tourism is Hotel Tandem aan het Place de la Gare, het eerste milieubewuste hotel van Straatsburg. Zoals de naam al doet vermoeden, staat alles hier in het teken van de fiets, met een verfijnde decoratie waarin het stalen ros centraal staat. Hier geniet je van een heerlijk locavoor ontbijt en kun je meteen je fiets of tandem reserveren om de stad te verkennen. Het hotel noemt de belangrijkste fietsstad van Frankrijk met trots zijn thuis en het personeel geeft je dan ook graag advies over de beste fietsroutes in Straatsburg. Tandem biedt ook een coworkingruimte en een restaurant waar verse en seizoensgebonden producten in de kijker worden gezet. En aangezien we het hebben over pioniers op het gebied van respect voor het milieu, stellen we je hier graag het Best Western Plus Monopole Métropole voor, het eerste hotel in Straatsburg dat zijn gasten warm water aanbiedt dat is geproduceerd met hernieuwbare energie. Op dit hotel, een van de oudste charmehotels van Straatsburg, werden 36 zonnepanelen geïnstalleerd die rechtstreeks zijn aangesloten op de boilers voor warm water voor huishoudelijk gebruik. Een ideaal gelegen hotel met comfortabele kamers, een fitnessruimte en een coworkingruimte dat bovendien een heerlijk ontbijt met de smaken van de Elzas aanbiedt. Tot slot raden we je aan om te zoeken naar hotels met het label ‘Clef Verte’, het eerste label voor duurzaam toerisme dat het milieu-engagement van de hotels bevestigt. Een van deze hotels is het Hilton Strasbourg in de buurt van de Europese instellingen. 

Eten dat traditie en duurzaamheid combineert


restaurants durable responsable strasbourg

© Restaurant Les Chauvins

Op het gebied van verantwoorde restaurants is er keuze te over in Straatsburg, waar je een verscheidenheid aan eetgelegenheden vindt voor elke smaak en elk budget. Wat gastronomische restaurants betreft, is het restaurant La Casserole een duidelijk voorbeeld van het engagement van de nieuwe generatie op het gebied van duurzaamheid en seizoensgebondenheid. Cédric Kuster was pas 28 jaar toen hij dit restaurant overnam en vervolgens een 26-jarige chef-kok aan het hoofd van zijn team zette die moderne Franse gerechten creëert waarbij de voorkeur wordt gegeven aan de korte keten en seizoensgebonden producten. Ook het ontdekken waard is Le 1741, dat één Michelinster heeft. Le 1741 ligt in het hart van het historische centrum van Straatsburg en is een oase van Franse elegantie en verfijning, een plek die in het teken staat van de kunst van lekker eten en drinken. Het restaurant beschikt ook over een goedgevulde wijnkelder met flessen die zorgvuldig werden geselecteerd door Michael Wagner, een echte Straatsburger die in 2010 werd verkozen tot beste sommelier van Luxemburg. Voor een authentieke Elzasser ervaring ga je naar La Maison des Tanneurs in het hart van de beroemde wijk Petite France. Dit restaurant is sinds 1927 een beschermd historisch monument en serveert de beroemde Elzasser zuurkool en meer in het algemeen authentieke Elzasser gerechten, maar net dat tikkeltje anders, zonder dat de originele smaak verloren gaat. Voor een originele Elzasser ervaring ga je tot slot naar restaurant Les Chauvins in de buurt van de beroemde kathedraal van Straatsburg. Hier deel je verrassende tapas uit de Elzas, bereid met verse kwaliteitsproducten afkomstig uit de biologische landbouw en de knowhow van lokale producenten.

Straatsburg met de fiets, met de boot ... en nog veel meer!


strasbourg vélo activité durable responsable

© Nicolas Wevelsiep

Zoals we eerder al zeiden, is Straatsburg de belangrijkste fietsstad van Frankrijk. Je kunt de eilanden, de grachten, de bruggetjes en de idyllische kades dan ook gemakkelijk met de fiets verkennen. En om optimaal te profiteren van deze vele fietspaden, biedt One City Tours je een ruime keuze aan georganiseerde tochten, met de fiets, maar ook met de segway. Ben je op zoek naar een nog originelere manier om de stad te bezoeken, kies dan voor een themarondleiding: Magic Morning, One City By Night, 19th Century Tour enz. Tal van trajecten waarop je de segway kunt uitproberen voor een onvergetelijk bezoek aan de stad! Wil je je liever niet te moe maken, ga dan voor een ritje met de fietstaxi en laat je door de karakteristieke wijken van Straatsburg leiden. Kies een van de vijf aangeboden routes, overdag of ’s nachts, en laat je meevoeren door de straten van de hoofdstad van de Elzas. Je kunt ook zonder vaarbewijs een elektrische boot huren bij Marin d’Eau Douce om Straatsburg vanaf de grachten te bewonderen. Via de talrijke armen van de rivier Ill kun je verschillende routes in Straatsburg volgen: de route ‘Architecture’, een rondvaart van zes uur die je langs de belangrijkste monumenten van Straatsburg voert, de route ‘Nature’, een 100 % groene en ecologische route over de Ill en langs parken, vijvers en kastelen, of de route ‘Center Petite France’ voor een vier uur durende vaartocht door het beroemde Petite France. Tot slot biedt het Office de Tourisme de Strasbourg vijf leuke rondleidingen en speurtochten aan om de stad op een andere manier te verkennen. Zo zullen bierliefhebbers het ongetwijfeld leuk vinden om L’Echappée Bière Strasbourg uit te proberen, een speurtocht die je de kans biedt om Straatsburg te (her)ontdekken en tegelijk lokale bieren te proeven.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg