Persberichten

De herdenkingsritten van de Ronde van Frankrijk 2014

22/05/2014FrankrijkFietsen & sport

Om de 100e verjaardag te herdenken van het uitbreken van WO I, zal het parcours van de mythische wedstrijd die plaatsvindt van 5 tot 27 juli, tal van plaatsen doorkruisen die nog de sporen van de oorlog dragen. Na het vertrek in Yorkshire, zal de Ronde van Frankrijk de frontlijn volgen, doorheen Frans-Vlaanderen, de Artois, de Aisne, de Champagne, Verdun en de Vogezen. Rijsel, Arras, Reims, Epernay, Nancy en Mulhouse worden etappesteden.

Hoewel het peloton aan de zijlijnen bleef tijdens de Grote Oorlog, hebben heel wat actoren aan het front gevochten en de hel van de loopgraven gekend. Tal van hen zijn er gesneuveld, te beginnen met drie winnaars van de Ronde, François Faber, Octave Lapize en Lucien Petit Breton. De herinnering aan hen en aan de miljoenen gesneuvelde soldaten zal geëerd worden tijdens de volgende Ronde van Frankrijk.

Ontdek enkele grote evenementen en herdenkingssites van het jaar via 4 betekenisvolle ritten:

Etappe 1: 8 juli – Le Touquet-Paris-Plage – Rijsel

De regio Nord-Pas de Calais wordt dit jaar het toneel van drie ritten, met 2 steden waar het vertrek plaatsvindt (Le Touquet Paris-Plage en Arras) en twee steden van aankomst (Rijsel en Arenberg Porte du Hainaut). De eerste rit verbindt de meest Britse van de Franse badsteden met Rijsel, met onder meer een doortocht van de Monts des Flandres.

Niet te missen expositie in Rijsel:

Le Chemin des Hommes, van juni tot november in het LaM - Lille Métropole musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut

In 1985 maakte Éric Poitevin met een oud fototoestel het portret van bijna alle overlevenden van de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat is een verzameling van 100 uitzonderlijke foto’s.

Etappe 2: 10 juli – Arras – Reims

Deze etappe volgt de routes van de slag van de Somme en de Chemin des Dames, met aankomst in de ‘martelaar’-stad Reims die 1051 dagen gebombardeerd werd tijdens het conflict.

Niet te missen evenementen in Reims:

Klank- en lichtspel op de gevel van het stadhuis van Reims, vanaf de herfst.

Het stadhuis van Reims, dat vernield werd door een bombardement op 3 mei 1917, is een emblematisch gebouw van het patriottisch heldendom tijdens de oorlog. Het trad opnieuw de geschiedenis in op 8 juli 1962, ter gelegenheid van de Frans-Duitse verzoening.

1910-1925, dagen van oorlog en van vrede. Voor en achter de schermen van de Frans-Duitse kunst. Van september 2014 tot februari 2015 in het Museum voor Schone Kunsten van Reims

Deze tentoonstelling brengt de visie van Franse en Duitse kunstenaars met een selectie onderwerpen die de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog illustreren op het leven van mannen en vrouwen.

Etappe 3: 11 juli – Epernay – Nancy

De noordelijke Champagne, waar Epernay ligt, is bekend voor de twee veldslagen van de Marne (1914 en 1918) en de bittere gevechten die er zich afspeelden tijdens de Grote Oorlog. Voor Verdun was het in de omgeving van Nancy en op het Massief van de Vogezen dat Fransen en Duitsers elkaar bevochten. De Slag van Le Grand Couronné omvat de gevechten van Lunéville en Le Léomont, niet ver van Nancy. De Fransen behaalden er hun eerste overwinning van de oorlog.

Zomer 1914, Nancy en Lorraine in de oorlog, van 15 februari tot 21 september in het Musée Lorrain van Nancy

Deze tentoonstelling ontrafelt een sleutelmoment van de Eerste Wereldoorlog: de gevechten van de zomer van 1914, en meer bepaald de Slag van Le Grand Couronné en de context van het begin van de oorlog in Lorraine.

Etappe 4: 13 juli – Gérardmer – Mulhouse

Een rit in de Vogezen was in 14-18 het enige bergfront op Franse bodem. Vanaf 4 augustus 1914 kreeg het Franse leger opdracht om op te rukken in de Elzas om de belangrijkste valleien en steden te bezetten. Mulhouse werd bezet op 8 augustus, ‘s anderendaags geëvacueerd, terug ingenomen op de 17e en definitief opgegeven op 25 augustus.

Niet te missen site in de Vogezen:

De Hartmannswillerkopf

Het Massief van de Vogezen wordt gedomineerd door een indrukwekkende rotsheuvel die neerkijkt op het zuiden van de vlakte van de Elzas, de Hartmannswillerkopf, een van de vier nationale monumenten van de Grote Oorlog. Fransen en Duitsers leverden een harde strijd voor deze observatiepost. Zijn verovering moest het succes verzekeren van het Franse offensief in de streek van Mulhouse. Het precieze aantal doden is nooit bekend geworden, maar er sneuvelden minstens 30.000 soldaten. Een herdenkingsmonument met een crypte waar de beenderen rusten van 12.000 onbekende soldaten, brengt hen vandaag hulde.

>> Meer informatie over de herdenkingsplaatsen en -evenementen:

>> Voor meer informatie over de Ronde van Frankrijk 2014: www.letour.fr

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg