Persberichten

Ronde van Frankrijk 2020

De Ronde van Frankrijk 2020: een ongeziene 107e editie

27/08/2020Côte d’AzurFietsen & sport

Deze zaterdag 29 augustus schiet de 107e editie van de Tour de France uit de startblokken. Dit jaar wordt het startschot van deze legendarische wedstrijd in Nice gegeven. 2020 markeert bovendien een ongewone editie, die ondersteboven werd gehaald door de Covid-19-pandemie en alle bijhorende hygiënemaatregelen.

Ongeziene hygiënemaatregelen

tdf2019-etape21-a.s.o._alex_broadway.jpg

Oorspronkelijk was de Grand Départ voorzien op 27 juni. Nu vertrekt de Ronde van Frankrijk vanuit Nice, de hoofdstad van de Azuurkust, op zaterdag 29 augustus. Een primeur in de geschiedenis van de Ronde. Een die bovendien vergezeld wordt van een hele reeks sanitaire maatregelen om het hoofd te bieden aan de dreiging van Covid-19.

De mythische competitie zal onder meer beschikken over een mobiel lab waar dagelijks PCR-testen kunnen worden uitgevoerd. Elke ploeg zal in totaal vier keer getest worden: twee keer voor de grand départ en een test op elke rustdag. Indien een renner symptomen vertoont, zal deze vanzelfsprekend tijdens de koers al getest worden. In het geval van een besmetting zal de renner de race moeten verlaten en zich isoleren. Iedereen die met deze persoon in contact is gekomen, zal ook meteen getest worden. Indien twee personen van dezelfde ploeg (renner of omkadering) positief testen in een tijdspanne van 7 dagen, zullen zij worden uitgesloten van de hele ploeg. Volgens de A.S.O. (Amuary Sport Organisation, het bedrijf dat de Ronde van Frankrijk 2020 organiseert), zal het mobiele lab zo’n 300 testen per dag kunnen uitvoeren waarbij het resultaat binnen de twee uur bekend zal zijn.

Beperkte toegang tot het publiek

tdf2019_etape8-a.s.o._pauline_ballet_bis.jpg

Bovendien zal iedereen die rond de Ronde van Frankrijk cirkelt een reeks veiligheidsmaatregelen moeten naleven om de verspreiding van het virus te beperken. Bezoekers kunnen de wedstrijd nog steeds bijwonen, maar met mate en gezond verstand. Aan de start en de aankomst van de etappes zullen gecontroleerde zones ingelegd worden. Het aantal toegelaten personen zal evolueren naargelang de Ronde zelf. In de bergen zullen sommige cols enkels te voet, met de fiets of met speciaal hiervoor ingelegd openbaar vervoer te bereiken zijn. Het dragen van een masker zal verplicht zijn in de gecontroleerde vertrek-en aankomstzones en aanbevolen voor de rest van de Ronde, al zal deze beslissing afhangen van de prefect van elke afzonderlijke etappe.

Toeschouwers zullen in de strikte zin van het woord de toegang niet ontzegd worden, maar zullen geen selfies kunnen nemen met de renners of handtekeningen vragen, ze zullen een zekere veilige afstand moeten bewaren, etc.

De Ronde van Frankrijk 2020: een dynamisch en bergachtig parcours

tdf2019-etape10-a.s.o._alex_broadway.jpg

De sanitaire situatie zorgt dan wel voor een heleboel aanpassingen in de organisatie van de Tour, het parcours zelf blijft onveranderd, met 9 vlakke etappes, 3 heuvelachtige etappes en 8 bergetappes. De renners vertrekken vanuit Nice, steken de vijf bergmassieven van Frankrijk door, waarbij ze 4 ongeziene beklimmingen afleggen (de col de la Lusette et de Suc au May in het Centraal Massief, de col de la Hourcère in de Pyreneeën, de col de la Loze in de Alpen, en ook de col de la Madeleine), met de apotheose in Parijs, op de Champs-Elysées. 12 etappe-steden voegen zich bij het zeer begeerde rijtje etappes van de Ronde van Frankrijk, zoals Chauvigny, Mantes-la-Jolie ou zelfs Châtel-Guyon. Kortom, een bergachtig en dynamisch parcours dat, ook zonder de massa mensen van de voorbij jaren op de been te brengen, tal van toeschouwers zal weten te interesseren.

Fotocredits

  • Tour de France 2019 - Etape 14 © A.S.O./Pauline BALLET
  • Tour de France 2019 - Etape 8 © A.S.O./Pauline BALLET
  • Tour de France 2019 - Etape 10 © A.S.O./Alex BROADWAY
  • Tour de France 2019 - Etape 21 © A.S.O./Alex BROADWAY

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg