Persberichten

Een muzikaal weekend met het gezin in de Filharmonie van Parijs

31/03/2015ParisNatuur en gezin

De ‘Philharmonie de Paris’, toegankelijk sinds 14 januari 2015, heeft zich een ambitieus doel gesteld: de wereld van de muziek openstellen voor iedereen. Daarom verzorgt ze vooral haar aanbod voor gezinnen, en meer bepaald met weekendthema’s: concerten, spektakels, ateliers, exposities en bezoeken die aangepast zijn aan alle leeftijden, rond een zelfde onderwerp.

De Filharmonie van Parijs, gevestigd in het Parc de la Villette, is een nieuw complex dat volledig gewijd is aan de kunst van het charmeren van de oren. Het omvat twee gebouwen: de Filharmonie 1, gerealiseerd door Jean Nouvel en geopend voor het publiek op 14 januari 2015, en de Cité de la Musique (voortaan Filharmonie 2 genoemd), gerealiseerd door architect Christian de Portzamparc en ingewijd in 1995.

De Filharmonie combineert verschillende zalen om muziek in al zijn facetten te exploreren: drie uitzonderlijke concertzalen die toelaten van de repertoires te genieten in een aangepaste akoestiek, een Museum van de Muziek met één van de mooiste verzamelingen instrumenten ter wereld, tal van zalen gewijd aan educatieve en ludieke activiteiten, open repetitiezalen, een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, restaurants, een boekhandel en zelfs een bruikbaar dak dat werd ontworpen als een heuvel die het Parc de la Villette domineert.

Doen, begrijpen en zich verbazen op alle leeftijden

Op het gebied van pedagogie steunt de Filharmonie op één ambitie in het bijzonder: plezier laten beleven aan muziek zonder praktijk of voorafgaande kennis. Het is dus niet nodig om specialist te zijn om ervan te kunnen profiteren.

Gezinnen kunnen kiezen tussen een brede waaier activiteiten: educatieve concerten, een participatieve benadering, ateliers voor jongeren of generatie-overkoepelend... Alle repertoires komen aan bod, van westelijke klassieke muziek tot jazz en hedendaagse muziek, maar ook traditionele muziek van buiten Europa. De duur van de activiteiten overdag is vaak beperkt tot één uur, om de aandacht van de jongeren vast te houden, maar ook om de benaderingen te diversifiëren.

Enkele voorbeelden van activiteiten voor gezinnen

  • Het Bal van de Baby’s, waarbij de allerkleinsten dartelen te midden van muzikanten en dansers.
  • Ateliers ‘aandacht voor muziek’ vanaf 3 maand.
  • Ateliers ‘aandacht voor muziek’, verhalende bezoeken of ateliers in het Museum voor kinderen van 3 tot 7 jaar.
  • Collectieve en ludieke muzikale praktijken vanaf 8 jaar (elektrische gitaar, steel drum van de Caraïben, Afrikaanse percussie, beat box, enz.).
  • Participatieve concerten: na een of meerdere voorbereidende sessies, of onmiddellijk op de dag van het concert, wordt een deel van het publiek zanger of bespeelt een instrument tijdens een interactief spektakel dat een beroep doet op de zaal.
  • Promenadeconcerten in het Museum: musici, vertellers of dansers bieden in het Museum in de namiddag concerten en voorstellingen.
  • Muzikale recreatie: terwijl de ouders het concert bijwonen, worden de kinderen opgevangen door een team musici-animatoren die hen laten zingen en muziekinstrumenten laten ontdekken.
  • Pre-concert sessies: musicologen of muziekcritici leggen de werken uit van het concert (stijl, context, componist), zodat men zich nadien beter kan inleven in de muziek.

De weekends van de Filharmonie

Elk weekend is opgebouwd rond een thema (een concept, een plaats, een artiest, een muziekgenre, enz.) zoals bij een festival. Deze aanbiedingen die speciaal aangepast zijn aan gezinnen, laat hen toe dagen te organiseren die volledig gewijd zijn aan muziek, door een combinatie van de verschillende types van concerten met de hiervoor beschreven activiteiten. Voorbeelden van thema’s: liefdesverhalen, muzikale komedies, science-fiction en nieuwe werelden.

Alle educatieve activiteiten van de Filharmonie worden aangeboden aan aantrekkelijke prijzen. € 5 of € 8 voor de kinderen, € 7, € 8 of € 10 voor de volwassenen.

Ontspannen in openlucht na de ervaring

Terwijl de muziek nog naklinkt, kan men ook profiteren van de groene zones van de Filharmonie, om te picknicken op het gras, zich te ontspannen op de speelpleinen, de tuinen te ontdekken (de tuin van Plantin en de vegetale muur Sérurier) of te flaneren langs de oever van het kanaal van de Ourcq.

>> Voor meer informatie: philharmoniedeparis.fr

>> De ‘Philharmonie de Paris’ is vanuit Brussel bereikbaar op 3.15 u met de wagen.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg