Persberichten

Escapade naar Parijs met de kleuren van Picasso

29/01/2015ParisCultuur

In Parijs heeft het Nationaal Picasso museum zijn deuren heropend op 25 oktober 2014. Het toont de meest volledige en meest gediversifieerde verzameling werken van Picasso ter wereld. In de wijk Le Marais, waar het museum gelegen is, ontdekt men ook heel wat statige herenhuizen, de beroemde Place des Vosges en het Huis van Victor Hugo.

Het Picasso museum vond onderdak in het Hôtel Salé en werd volledig heringericht door architect Jean-François Bodin. Het gehele gebouw, van de gewelfde kelders tot de zolders, is voortaan gewijd aan de werken van de visionaire kunstenaar. Wat de oppervlakte betreft, die gaat van 2.300 m² (waarvan 1.600 expositieruimte) naar ongeveer 5.500 m². Sommige delen van het gebouw zijn voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Een nieuwe tuin nodigt bezoekers uit voor een wandeling.

De belangrijkste publieke verzameling ter wereld met werken van Picasso

Het museum bezit de belangrijkste verzameling die gewijd is aan Picasso: 5000 door hem gemaakte werken, meer dan 200.000 persoonlijke archiefstukken en ongeveer 150 werken uit zijn privéverzameling. Het is ook de enige collectie die een panorama biedt van alles wat Picasso geschilderd, gebeeldhouwd, gegraveerd en getekend heeft.

Drie bezoekparcours

Met de heropening van het museum beschikken de bezoekers over drie parcours met 400 tentoongestelde werken:

  • Het magistraal Picasso parcours  (gelijkvloers en verdiepingen): een chronologische en thematische reis in tien etappes die het traject van de kunstenaar belichten van 1895 tot 1972, met schilderijen, beelden, tekeningen, collages en constructies.
  • De dialogen (zolders) : Picasso en zijn favoriete kunstenaars die ook in zijn eigen collectie vertegenwoordigd ware (Cézanne, Gauguin, Degas, Douanier Rousseau, Matisse, Braque, Derain, Renoir, Modigliani…).
  • De Ateliers (kelders):  ontdekking van de plaatsen waar Picasso gewerkt heeft en de werken die er ontstaan zijn (Bateau-Lavoir, een ateliercomplex in Montmartre, het kasteel van Boisgeloup, Les Grands-Augustins, villa La Californie, het landhuis Notre-Dame-de-Vie in Mougins).

Vanaf de lente en tot september 2015, zal de inaugurale tentoonstelling in schijven vernieuwd worden. Het museum zal dan zijn 30e verjaardag vieren met een thematisch parcours dat de archiefstukken van Picasso extra zal belichten.

Een ‘geïnspireerde pauze voor een hapje’

De trap en zijn geïriseerd aluminium lint brengt bezoekers naar een café op de eerste verdieping van het Picasso museum: ‘Le Café sur le toit’. Het etablissement nodigt uit om een hapje te eten rond een gezellige grote tafel of aan tafeltjes waar men rechtopstaand iets kan knabbelen. Het zomerterras biedt bezoekers een pauze ‘in de hoogte’ met een zicht op het Hôtel Salé.

Een wijk die een bezoek waard is

De wijk Le Marais was aanvankelijk een groot moerasgebied dat werd drooggelegd en dat zijn hoogtepunt kende in het begin van de 17e eeuw, toen koning Hendrik IV besliste om er een subliem plein aan te leggen waar men kon wandelen: de Place des Vosges. Nadien verrezen er rond het plein overal statige herenhuizen en was Le Marais een eeuw lang de meest gewilde locatie van de stad. Vandaag is het opnieuw één van de meest trendy wijken van de lichtstad en het is er aangenaam flaneren.

Het appartement dat Victor Hugo huurde van 1832 tot 1848, is een must op de Place des Vosges. Het museum nodigt uit om zijn leven te volgen en evoqueert daarvoor zijn geschriften. Het toont ook persoonlijke bezittingen zoals meubels, voorwerpen en kunstwerken.

Verblijfsidee in Le Marais

Niet ver van het Picasso museum stelt het Hôtel du Petit Moulin**** een weekend voor twee personen voor. Het arrangement omvat het logies (categorie naar keuze), het ontbijt, twee toegangstickets voor het museum en een kaart die het hotel maakte voor een ontdekking te voet van de schilderachtige wijk Montmartre, langs verschillende plaatsen waar de meester van het kubisme heeft geleefd.

>> Meer informatie over:

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg