Persberichten

Feest van de Narcissen in Gérardmer, op zondag 12 april

05/03/2015LorraineNatuur en gezin

Sinds 1935 tooit Gérardmer zich om de twee jaar met narcissen, de emblematische bloemen van de vallei van de meren. In 2015 viert het evenement zijn 80 lentes met de 47e editie.

De organisatie van dit traditioneel feest vraagt een jaar voorbereiding. Alles begint met het concept en de bouw van de praalwagens, wat 5 à 6 maanden in beslag neemt. De hele bevolking is in de weer: verenigingen, scholieren en studenten, vrijwilligers, de technische diensten van de stad,…
Op de vooravond van het defilé, op zaterdagavond, beginnen de feestelijkheden met de ‘Nuit du Piquage’, waar ook bezoekers kunnen aan deelnemen. Dan versiert men de spectaculaire praalwagens die op zondagnamiddag ieders bewondering zullen opwekken tijdens het defilé.

Wanneer het feest dichterbij komt…

Verschillende weken voor het evenement, worden tijdens een groot bal de ‘Narcissenkoningin’ en haar twee eredames verkozen.
Later, wanneer de heuvelhellingen bedekt zijn met miljoenen gele vlekjes, komt de tijd van het plukken. Dit titanenwerk van drie dagen wordt uitgevoerd door de kinderen van het kanton. Zij zijn met meer dan 1.500. Voor de optocht worden ongeveer 6 miljoen narcissen geplukt. En dat is nodig want per vierkante meter versiering zijn er 2.500 à 3.000 narcissen nodig, hetzij 350.000 bloemen voor een gemiddelde praalwagen.

De‘Nuit du Piquage’, om in de sfeer te komen van de zaterdagavond

Op zaterdag 11 april, vanaf 19 uur, begint de Nuit du Piquage en alle bezoekers worden gratis uitgenodigd in de ateliers van de stad. Zij nemen deel aan de laatste zorgvuldige voorbereidingen in een sympathieke en feestelijke sfeer, die gepaard gaat met muziek, folklore en warme wijn.

De dag met de goudgele weerkaatsingen

Op zondag begint het feest dat Gérardmer de bijnaam gaf van ‘Parel van de Vogezen’. Iedere inwoner neemt actief deel aan het evenement en versiert ook zijn huis, balkon of gevel met narcissen. Vrienden en families komen samen aan tafel en om samen te genieten van de feestelijke zondag.
Vanaf 10 uur worden de praalwagens tentoongesteld langs het circuit (2,5 km), zodat iedereen ze kan bewonderen en de nodige foto’s en films kan maken.
Om 14u30 stipt begint de bloemencorso met zijn 20 tot 30 praalwagens. Zij trekken door de straten van het centrum in gezelschap van internationale muziekgroepen. De Narcissenkoningin en haar twee eredames sluiten de stoet af op een praalwagen die speciaal voor hen werd ontworpen.

Verblijfsaanbod ‘Feest van de Narcissen’

Vanaf € 45 / persoon (arrangement op basis van 4 personen):

  • 2 nachten in een gemeubileerd verblijf voor 4 personen
  • 4 toegangstickets voor volwassenen voor het ‘Fête des Jonquilles’.

Geldig: van 10 tot 12 april 2015

Reservering: www.gerardmer-reservation.net

>> Gérardmer is vanuit Brussel bereikbaar op 5 uur met de auto.

>> Voor meer informatie: www.gerardmer.net

>> Meer informatie over het toerisme in Lorraine: www.tourisme-lorraine.fr

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg