Persberichten

Geheimzinnigdoenerij en verrassingen in Parijs

19/06/2014ParisNatuur en gezin

Het ondergrondse Parijs, de spoken van Parijs, de geheime steegjes, de onverwachte wijngaarden... Achter de coulissen vergaart de lichtstad heel wat verrassingen die voor een vernieuwde aantrekkelijkheid zorgen. Voor wie denkt alles te hebben gezien van de Franse hoofdstad, geven we hier 4 atypische invalshoeken voor een verdere ontdekking van Parijs.

1) Het ondergrondse Parijs

Parijs is een stad die men zowel bovengronds als ondergronds kan verkennen. De ingewanden van de hoofdstad lichten een sluier op van zijn geschiedenis:

De Catacomben

De Catacomben vormen een echt onderaards labyrint in het centrum van Parijs. Het zijn voormalige galerijen waar de stenen werden gewonnen om de stad te bouwen. Langs een kluwen van obscure galerijen en nauwe gangen wordt men met de dood geconfronteerd door opeengestapelde beenderen in een romantisch-macaber decor.
Het ossuarium ligt 20 meter onder de grond en bevat de stoffelijke resten van miljoenen Parijzenaars, waaronder heel wat bekende namen uit afgelopen eeuwen, zoals de schrijvers François Rabelais en Jean de la Fontaine. 6 à 7 miljoen beenderen zouden een plaats hebben gevonden in de Catacomben.

De riolen van Parijs

De ingang van dit net van 2500 km bevindt zich bij de Pont de l’Alma. Tijdens het bezoek van een uur doorloopt men een gedeelte van het net en ontdekt men het rioolstelsel van de oudheid tot Belgrand, de 19e-eeuwse ingenieur die het huidige rioleringssysteem heeft ontworpen. Ook de watercyclus en het werk van de rioolarbeiders worden geëvoqueerd.

Wandeling langs het Canal Saint-Martin

Het Canal Saint-Martin ligt volledig in Parijs en is 4,5 km lang. Na een ondergronds parcours van twee kilometer dat vertrekt aan de port d’Arsenal, komt het kanaal bovengronds in de omgeving van de place de la République. Dat is het vertrekpunt van een droomwandeling tot aan het mythische Hôtel du Nord, dat bekend werd dankzij de film van Marcel Carmé die het kanaal als decor had.

Van deze waterloop gaat een poëtische sfeer uit, die geaccentueerd wordt door mysterieuze ondergrondse gewelven, romantische loopbruggen en de eeuwenoude kastanjebomen en platanen langs het kanaal.

2) De wijngaarden van Parijs

Momenteel zijn er in de regio Ile-de-France 132 wijngaarden, waarvan een tiental in Parijs. Een blik op de vier belangrijkste, die onderhouden worden door de stad:

Wijngaard van het Parc Georges-Brassens

Tot het einde van de 18e eeuw was er een grote wijngaard die het hele zuiden van het gehucht Vaugirard besloeg. Men produceerde er de Clos des Morillons en de Clos des Périchots, die hun naam hebben gegeven aan de aanpalende straten. Om opnieuw aan te knopen met de traditie werden in 1983 700 pinot noir wijnstokken geplant op 4 zonnige terrassen.

Wijngaard van Montmartre

De wijngaard van Montmartre werd al aangeplant in de Gallo-Romeinse tijd en is de oudste van de hoofdstad. De teelt nam steeds verder uitbreiding, tot ze verdween in de 18e eeuw. In 1932 besloot de stad Parijs op deze locatie 2000 wijnstokken aan te planten met de meest klassieke variëteiten van de Franse wijngebieden. Vanaf 1935 begon men in Montmartre wijnoogstfeesten te vieren. Ze vinden elk jaar plaats in oktober.

Wijngaard van het Parc de Bercy

De gemeente Bercy, gelegen aan de oevers van de Seine aan de rand van Parijs, trok vanaf de 17e eeuw wijnhandelaren aan. In het begin van de 20e eeuw sloegen de kleine handelsondernemingen de handen in elkaar om een groot bedrijf te vormen voor de distributie van courante wijnen. Vlakbij bevinden zich handelaars-telers van prestigieuze cru’s. De sporen van de wijnhal zijn vandaag nog steeds aanwezig in het Parc de Bercy. De wijnopslagplaats van de Cour Saint-Emilion, de plavuizen, de rails, de eeuwenoude bomen en uiteraard de wijngaard herinneren aan dit verleden.

Wijngaard van de Butte-Bergeyre

Deze jonge wijngaard van 600 m² op de flank van een heuvel ligt tussen de place Colonel-Fabien en het parc des Buttes-Chaumont.

3) De mooiste geheime straten van Parijs

Deze weinig of niet gekende straten, verborgen langs een boulevard of in een wijk waarvan men de verborgen schoonheid niet kon vermoeden, werden vaak door arbeiders bewoond en zijn fabelachtige getuigen van de geschiedenis. Hierna vermelden we enkele van de mooiste passages, straten, stegen en villa(straten) van Parijs:

Rue des Thermopyles

De straat vol charme in het stadscentrum, die gespaard blijft van het verkeer, toont een intimistisch Parijs in een levendige wijk. Het is een echte oase van rust en groen.

Villa Dietz-Monnin

Het 16e arrondissement heeft niet voor niets de reputatie het meest ‘bourgeois’ te zijn van Parijs. In de wijk Auteuil vindt men tal van villa’s en privédreven vol elegante kleine huisjes. De woningen van het gehucht van de Villa Dietz-Monnin zijn vandaag zeer gewild, maar oorspronkelijk waren het arbeidershuisjes.

Rue Crémieux

De rue Crémieux, op een steenworp van de Gare de Lyon, is een van de mooiste en meest ongewone van de hoofdstad, onder meer dankzij de gevels met hun aantrekkelijke kleuren.

Villa Léandre

De Villa Léandre, in het hart van Montmartre, is een geplaveide steeg met kleine huisjes in Angelsaksische stijl. Een echt vredige plaats die vaak wordt opgenomen in toeristische circuits.

4) Het bespookte Parijs

Spoken, heksen, vampiers en andere bloeddorstige monsters… Voor hen die gek zijn op onverklaarbare fenomenen: Parijs bulkt van de legendes en plaatsen die kippenvel bezorgen:

De heksenrots van Montmartre

Om de ‘Rocher de la sorcière’ te vinden, moet men een beetje aan stadsverkenning doen. De rots met de opgedroogde bron ligt in een beboste passage met de naam ‘Passage de la sorcière’. Te midden van de bomen en planten, rechtover de intrigerende rots, leidt een portaal naar een mooie woning, ooit het huis van een ‘heks’. De legende verhaalt dat een vrouw er eenzaam leefde in wat toen de’ Passage de la Sourcière’ werd genoemd. De kinderen van de wijk noemden haar ‘la sorcière’ (de heks) en die naam is gebleven.

Le Manoir de Paris

Le Manoir de Paris, dat zich situeert tussen een museum en een attractiepark, opent de poort naar de mysteries van de hoofdstad en zet 17 Parijse legendes in scène. Dit spookhuis, dat een nieuw concept hanteert, biedt op twee niveaus en een oppervlakte van bijna 1000 m², een interactief parcours dat de bezoeker sterke emoties laat beleven en hem acteur van de geschiedenis maakt.

>> Voor meer informatie:

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg