Persberichten

Inspiratie voor een lang weekend in de zomer

09/08/2023FrankrijkMeest recent

Een spontaan tripje in de zomer is altijd een goed idee! Om wat cultuur op te snuiven, voor een goede portie natuur of gewoon om eens (of enkele keren) lekker te gaan eten. Maar dan moet je natuurlijk ook weten waarnaartoe: liefst niet te ver, maar toch met het gevoel dat je er even tussenuit bent geweest. In Frankrijk zijn er gelukkig heel wat leuke opties op minder dan 6u rijden vanuit Brussel. Wij geven je alvast wat inspiratie!

Voor cultuurliefhebbers 

Het historische en multiculturele Straatsburg (Grand-Est) - 4u30 rijden




© MarinadeArt

Straatsburg, de hoofdstad van Europa en van de Elzas, is zeker eens een weekendje waard als je houdt van architectuur, geschiedenis en cultuur. Slenter door de bijzondere straten van ‘La Petite France’, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, klim naar de top van de Notre-Dame kathedraal die herkenbaar is aan zijn roze zandstenen, ontspan in het Parc de l'Orangerie of bezoek het Europees Parlement en zijn spectaculaire halve cirkel! Ondanks dat Straatsburg haar erfgoed zeer goed bewaard is gebleven, straalt de stad toch een erg jeugdige dynamiek uit. 

Leuke tip: Maak in het Orangerie park een haagbeukenwandeling die je op romantische plaatsen brengt zoals het gedeelte waar de bomen tot een prieeltje zijn gevormd.

Geschiedenis en architectuur in Rouen (Normandië) - 4u rijden




© rh2010

Rouen is een stad met een rijke geschiedenis die haar middeleeuwse erfgoed heeft weten te behouden. Je vindt er prachtige vakwerkhuizen, kasseistraten en gotische kerken. De kathedraal, ooit van alle kanten beschilderd door Claude Monet, is een juweeltje. Gelegen aan de oevers van de Seine heeft Rouen alle voordelen van een grote stad, maar zonder de nadelen. Alles kan te voet worden gedaan en dat is iets om te waarderen. In de kleine straatjes mag je het meest symbolische monument van de stad niet missen: het Gros Horloge en zijn klokkentoren, met een van de oudste klokmechanismen van Europa. Het is een bezoek waard, met als bonus een geweldig panoramisch uitzicht over de stad! 

Leuke tip: Elk jaar tijdens de zomer licht de kathedraal van Rouen op met een adembenemende geluids- en lichtshow na zonsondergang. Voor de show van dit jaar zijn twee thema's gekozen: ‘Nieuwe werelden’, over de verovering van de zee, en ‘Een rendez-vous met het licht’.

Voor natuurliefhebbers 

Actief en sportief in La Suisse Normande – 5u30 rijden




© Thomas.C

La Suisse Normande (ook wel Zwitsers Normandië genoemd) is een heuvelachtig gebied ten zuiden van Caen, dat bekend staat om zijn fantastische outdoor activiteiten. De streek dankt zijn naam aan zijn bosrijke gebied gevormd door kronkelende rivieren en heuvels die tot wel 300 meter hoog kunnen reiken. Op slechts 30 minuten ten zuiden van Caen kun je kanoën, fietsen, klimmen, paardrijden, paragliden en natuurlijk wandelen. Zo kan je bijvoorbeeld de GR® de Pays Suisse Normande doen, een rondwandeling die je meeneemt naar de meest bekende plekken in de regio. 

Leuke tip:  In het Pays de Vire - de heuvels van Normandië - bevindt zich het Viaduct van Souleuvre, een site waar je als sensatiezoeker zeker aan je trekken zal komen. Zo heb je er een railslee, een avonturenpark en een reusachtige zipline. Mag het voor jou nog wat avontuurlijker? Het Viaduct van Souleuvre is ook een bekende plek om te bungeejumpen.

Hoge kliffen en woeste duinen aan de Opaalkust (Hauts-de-France) - 2u30 rijden




© Stockwerk-Fotodesign

De Opaalkust betovert bezoekers al eeuwenlang. Op de hoge kliffen van de Grand Site des Deux Caps bevind je je op slechts 30 km van de Engelse kust. Het speciale licht waaraan de kust zijn naam dankt, kleurt het water en de rotsen in de mooiste pasteltinten en de schittering op het water is oogverblindend mooi. Langs de 120 km lange kustlijn worden uitgestrekte zandstranden afgewisseld met hoge kliffen en woeste duinen. Wandel tussen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez om de prachtige Baie de Wissant en zijn vele landschappen te ontdekken... Een must! 

Leuke tip: Sinds 2021 is er een nieuwe fietsroute geopend waardoor je de omgeving ook makkelijk per fiets kan ontdekken. De route, La Vélomaritime genoemd, gaat van Duinkerke tot Roscoff en je passeert onder meer in Calais, Boulogne, diverse badplaatsen en ook verschillende natuurgebieden.

Voor foodies 

De oudste wijnroute van Frankrijk: La route des vins d’Alsace (Grand Est – Alsace) - 5u rijden 




© JLS-Prod

Deze wijnroute in de Elzas is een unieke wijntoeristische route die je in verschillende etappes en op je gemak kan afleggen. De unieke bodems in de streek hebben geleid tot een onderscheidend karakter van de druivenrassen en Grands Crus in de Elzas, waarvan een kwart biologisch gecertificeerd is. Bij deze lekkere lokale wijn kan je genieten van een keuken die nu eens inventief, dan weer traditioneel is. Van de warme sfeer van de winstubs (traditionele wijnbars) tot de prestigieuze tafels van chef-koks met Michelinsterren, de wijnroute zit vol met goede plekken om te genieten van heerlijke lokale producten. Terwijl je je smaakpapillen verwent, ontdek je schilderachtige landschappen, middeleeuwse kastelen en authentieke dorpjes.  

Leuke tip: Het Syndicat des Vignerons Indépendants geven je de unieke kans om het wijnmakersvak en de handpluk zelf ontdekken. Na een korte uitleg over oogsttechnieken ga je zelf aan de slag met je snoeischaar in de hand. Ondertussen leer je het verschil tussen de zeven druivensoorten uit de Elzas en hun specifieke kenmerken.

Gezellig tafelen in Lille – 2u rijden




© Brad Pict

Lille staat bekend om haar rijke gastronomie, en dat is niet voor niets het geval: deze gezellige stad in het noorden van Frankrijk telt maar liefst meer dan 900 restaurants, bistro’s en bars – waarvan meer dan 600 terrassen! Wat je zeker niet mag missen zijn de zogenaamde estaminets: Deze gezellige cafés hebben voornamelijk traditionele regionale gerechten op de kaart. Gewoonlijk wordt er plaatselijk gebrouwen bier gedronken bij de stevige gerechten zoals Carbonnade Flamande (stukjes in bier gestoofd vlees), Potjevleesch (vleespastei) of Waterzooi (kip/vis en een roomsaus met groenten). Maar ook als je wil genieten van echte culinaire hoogstandjes is er in Lille meer dan keuze genoeg! 

Leuke tip: Het is nog even wachten, maar van 3 tot 8 oktober 2023 gaat het Lille Street Food Festival door. Ook al is het nog maar de derde editie, het feestelijke en gezellige festival heeft al een vaste plaats gekregen in de agenda’s van zowel de lokale bevolking als toeristen. Je vindt er de crème de la crème van de culinaire scene van Lille: microbrouwerijen, foodtrucks van overal, concerten, ontmoetingen met de topchefs van Lille, culinaire experimenten etc. 

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg