Persberichten

Kruip in de huid van een kasteelheer in de omgeving van Parijs

30/10/2014ParisCultuur

De omgeving van Parijs bulkt van de prachtige kastelen die u als verliefd koppel kunt ontdekken. Met romantische tuinen en weelderige paleizen combineert u natuur en cultuur. Zes kastelen openen hun deuren voor nieuwsgierige bezoekers die een metamorfose willen ondergaan. Kiest u maar: wordt u de graaf van Monte-Cristo, Napoleon Bonaparte of de Schone Slaapster?

De kastelen in de regio Ile de France zijn levende getuigen van eeuwen geschiedenis. Zij dwingen bewondering af door het talent van de architecten, tuiniers en binnenhuisinrichters die de kastelen een uitzonderlijke uitstraling bezorgden. Zes kastelen vragen om uw aandacht vanwege hun bijzondere kenmerken:

1. De hoogste donjon van Europa beklimmen in Vincennes

Het Kasteel van Vincennes is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Europa. Het is elegant, indrukwekkend en ademt de geschiedenis van Frankrijk. Het kasteel werd in de loop der eeuwen verbouwd en uitgebreid en vertoont daarom een mengeling van architecturale stijlen die het pracht en allure geeft. Het verdedigingssysteem uit de 14e eeuw is fascinerend: het omvat een weergang, kantelen, torens, brede grachten en een ophaalbrug. De donjon van Vincennes is met zijn 50 meter de hoogste burchttoren van Europa. Naast het kasteel kunt u in het bos van Vincennes en in het bloemenpark een aangename wandeling maken.

2. Flaneren in de tuinen van het Kasteel van Vaux le Vicomte

Dit gebouw werd speciaal voor Nicolas Fouquet, hoofdinspecteur van financiën van Lodewijk XIV, opgetrokken door drie grote kunstenaars: de landschapsarchitect André Le Nôtre, architect Louis Le Vau en de schilder-decorateur Charles Le Brun. Dankzij hun genieuze ideeën is het kasteel één van de meesterwerken van de 17e eeuw. De Zonnekoning was er jaloers op en het zou als model gediend hebben voor de bouw van Versailles. Vooral een wandeling in de tuinen loont de moeite. Er worden ook bezoeken bij kaarslicht georganiseerd, in een romantische en sprookjesachtige sfeer. Die vinden elke zaterdagavond plaats, van 3 mei tot 4 oktober 2014, van 19 u tot middernacht. Mits reservering kunt u ook een maaltijd benuttigen en wordt de avond afgesloten met een vuurwerk en klassieke muziek.

3. De meesterwerken van het Kasteel van Fontainebleau bewonderen

Met meer dan 1500 tentoongestelde stukken is Fontainebleau, omgeven door 300 hectare tuinen, het enige koninklijk kasteel dat gedurende zeven eeuwen voortdurend bewoond was. Vorsten van de huizen Capet, Valois, Bourbons, Bonaparte en Orléans hebben er elkaar opgevolgd. Zij verfraaiden het kasteel en verrijkten de indrukwekkende verzameling kunst.

4. Een duik nemen in de wereld van Alexandre Dumas in het Kasteel van Monte-Cristo

Dit kasteel in renaissancestijl, afgewerkt in 1847, weerspiegelt met zijn gesculpteerde gevels en moreske salon, de grote verbeelding van de schrijver. Buiten in het Engelse park, de vijvers en de watervallen heerst er een romantische sfeer. Dankzij acteurs in historisch kostuum, kunnen bezoekers tijdens een geanimeerd bezoek het weelderige dagelijkse leven van het kasteel in de tijd van Alexandre Dumas opnieuw beleven.

5. Een sprookje beleven in het Kasteel van Breteuil

In dit gebouw uit de 17e eeuw staan bijna 50 wassen personages opgesteld, zoals Lodewijk XVI, Marie-Antoinette, Lodewijk XVIII, Léon Gambetta, Marcel Proust... De tuinen, het buxuslabyrint en de bijgebouwen bevatten scènes uit zeven tijdloze sprookjes van Perrault: Klein Duimpje, Roodkapje, de Gelaarsde Kat, Assepoester, Ezelshuid, de Schone Slaapster en Blauwbaard.

6. Het Museum van het Paard bezoeken op het Domein van Chantilly

Het Domein van Chantilly is één van de meest grandioze prinsenverblijven van Frankrijk, met een uitzonderlijke verzameling oude schilderijen en waardevolle manuscripten. Het heeft een park dat uniek is in zijn soort vanwege de diversiteit van de tuinen en het biedt spektakels met paarden in het Museum van het paard. Die vinden plaats in de ‘Grandes Ecuries’ van het domein, die geklasseerd worden bij de mooiste van Europa vanwege hun magistrale architectuur.

>> In de streek kunnen nog meer kastelen bezocht worden zoals de kastelen van Versailles, Dourdan en Auvers-sur-Oise.

>> Verblijfsideeën voor Sint-Valentijn: de vereniging ‘Bienvenue au Château’ groepeert een aantal charmante gastenkamers in kastelen en privéverblijven.

>> Meer informatie over:

Nota voor de redactie

Ziehier een korte beschrijving van de omgeving van Parijs en de belangrijkste interessepunten:

  • Departementen: Les Yvelines, L’Essonne, La Seine et Marne, Le Val d’Oise
  • Belangrijkste steden: Versailles, Fontainebleau
  • Niet te missen: het Huis van Emile Zola, de koninklijke steden van Les Yvelines, het kasteel en het museum van Dourdan, Provins, de Abdij van Royaumont, het Jean Gabin Museum in Mériel, de ‘guinguettes’ van de Val de Marne
  • Toeristische routes: de Route van de schrijvers, de Route van de Impressionisten
  • Sportieve activiteiten: ruitertoerisme, wandelen, fietsen, golf, watersporten
  • Riviertoerisme: cruises op de Oise en de Marne
  • Attractieparken: Parc des Félins (katachtige roofdieren), Disneyland Parijs, Sealife, La Mer de Sable.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg