Persberichten

Marseille, dé bestemming voor een sprankelende zomer in 2021

12/03/2021ProvenceMeest recent

Levendig en veelzijdig. Het zijn maar enkele van de vele mogelijke woorden om Marseille te omschrijven en die reputatie wil de stad dit jaar nog eens in de verf zetten met een resem nieuwigheden voor de komende zomer. Cultuurliefhebbers, maak jullie klaar om (eindelijk) weer de kunst te kunnen aanschouwen in levenden lijve en bekijk de vele exposities waarvan deze parel aan de Middellandse Zee de gastheer is. De creativiteit van de stad uit zich ook in de gastronomie –  dit jaar geprezen door de toonaangevende Michelingids – of door de diversiteit van haar wijken, tussen Provençaalse tradities en biodiversiteit. Klaar om Marseille te ontdekken? We zijn vertrokken!

De grote comeback van de cultuur

Ongeziene exposities


MUCEM

© Fotolia Sergi Figumyi

Marseille viert de terugkeer van het culturele leven met enkele langverwachte tentoonstellingen. Eerste halte houden we in het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MUCEM), dat vanaf begin mei tot oktober de werken van Jeff Koons – wereldwijd gekende Amerikaanse artiest en ‘paus van de neopop’ – zal tentoonstellen. Deze expo wordt opgevat als een dialoog tussen de gigantische collectie van het museum en de werken van de artiest, een voormalige handelaar en superster van de hedendaagse kunst. Voor de volgende afspraak trekken we naar het Stade Orange Vélodrome voor een reizende tentoonstelling over de Rolling Stones, lopende van half juni tot half september 2021. Na Londen, New York, Chicago en Groningen is Marseille de volgende halte van de tentoonstelling. Gespreid over 2000 m² worden 400 gloednieuwe kunstwerken op een innovatieve, meeslepende en interactieve manier tentoongesteld. Deze werken vertellen het verhaal van de legendarische band in een veilige omgeving, de Orange Vélodrome verkreeg immers al het label “Safe and Clean”.

MSM: een nieuw niet te missen museum


MSM

© Wallis - MSM

Nog op de agenda in mei: de inauguratie van een museum uniek in zijn concept. Een artistieke, technische, wetenschappelijke, pedagogische prestatie om U tegen te zeggen: het Musée Subaquatique de Marseille (MSM). Om de 10 monumentale werken van het nieuwe museum te bezichtigen, trek je zwemvliezen en een duikpak aan. De werken zijn namelijk geïnstalleerd voor het Plage des Catalans … op 5 meter diepte! Antony Lacanaud, de bezieler van het project, wil de bezoekers op een vrije manier de schoonheid en de kwetsbaarheid van de lokale zeebodems laten ontdekken. Daarnaast worden ook workshops georganiseerd ter sensibilisering over het kwetsbare zeemilieu.

Marseille, groeiende gastronomische bestemming   

Sterrenstad met sterrenchefs


Alexandre Mazzia Marseille

© Alexandre Mazzia

De Cité Phocéenne huisvest veel getalenteerde chefs en dat is ook de befaamde Michelingids niet ontgaan. Marseille wordt in de gids van 2021 vertegenwoordigd door onder anderen Coline Faulquier, de eerste vrouwelijke chef van de stad die een ster krijgt. Daarnaast is ze zelfs met haar 31 jaar de jongste sterrenchef in de editie van 2021. Je kan de keuken van de vroegere deelneemster van Top Chef ontdekken in haar restaurant Signature, in het 8ste arrondissement van Marseille. Daarnaast werd chef Alexandre Mazzia afgelopen januari onderscheiden met een derde ster voor zijn restaurant AM, waarmee hij zich bij de exclusieve club van de andere 28 Franse driesterrenchefs voegt. Met Le Petit Nice van Gérald Passédat, die in 2008 zijn derde ster kreeg, is Marseille nu de thuishaven van twee driesterrenrestaurants. De poort naar het culinaire universum van Alexandre Mazzia bestaat momenteel in de vorm van foodtruck Michel, een concept dat hij tijdens de gezondheidscrisis bedacht en op poten zette. De foodtruck biedt een verfijnde keuken aan met lokaal geteelde seizoensgroenten tegen een zeer gangbare prijs.

Een uniek culinair concept in Frankrijk


guinguette solaire marseille

© Guinguette solaire

We blijven bij de sterren, want in de lente ontvangt Marseille de ‘guinguette solaire’ – een openluchtrestaurant en -café – in de wijk Château Gombert. Gerechten worden bereid in de zonneoven van Solar Brother, een oven die zonnestralen gebruikt om warmte te creëren. Deze constructie is een voorsmaakje van Le Présage, een restaurant dat enkel energie zal gebruiken die ter plaatse is geproduceerd aan de hand van een volledig zonnefornuis. Een uniek concept in Frankrijk dat in 2022 zijn deuren zal openen! Een deel van de voedselproductie zal plaatsvinden in het restaurant zelf, terwijl het hiermee gecreëerde restafval ook ter plekke opgewaardeerd wordt.

Een nieuwe wind doorheen Marseille

Op verkenning in de landschappen van Marseille


Malmousque Marseille

© OT Marseille

Marseille is een bruisende stad die blijft verbazen. De stad ontdekken kan aan de hand van nieuwe stadswandelingen, waarbij iedere wijk een eigen verhaal te vertellen heeft. In 2021 stelt het Office de Tourisme de Marseille voor om de biodiversiteit van Marseille te ontdekken via de ‘Balade Buissonnière’, een wandeling die je langs de natuur van Marseille voert. Natuur die spontaan, in tuinen of in het wild groeit en die vaak niet opgemerkt wordt. Natuurlijk en historisch erfgoed ontmoeten mekaar in deze wandeling waarbij de natuur de rode draad van het verhaal vormt. Een bezoekje aan ‘Malmousque, petit port de la Corniche’ werpt dan weer een blik op Marseille tussen land en zee, aan de hand van een stadswandeling die de Corniche Kennedy volgt. Deze prachtige promenade aan de kust voert je langs de ‘Folies de la Corniche’ – een resem knappe villa’s – spectaculaire rotsformaties, verborgen minihaventjes, het Monument aux Morts de l'Armée d'Orient, de getijdemeter, Villa Valmer en bijhorende tuin of tot aan de geërodeerde rotsen van Malmousque, een baai die de inwoners van Marseille na aan het hart ligt en geliefd is bij toeristen.   

In het spoor van Pagnol: historische wandeling in de Provence


Pagnol balade

© OT Marseille

Overweeg ook een reis terug in de tijd in de voetsporen van een icoon van Marseille: schrijver en cineast Marcel Pagnol. Bij een bezoek aan ‘Un village à La Treille, village raconté de Provence’ wandel je langs de adressen die een impact hebben gehad op het leven van de schrijver: la Bastide Neuve, een vakantiehuis van Pagnol; la Pascaline, een villa waar hij naartoe ging om te schrijven; en de grafsteen van ‘petit Marcel’ op het kerkhof van het dorp. Neem je pauze tijdens deze stevige wandeling op het terras van Le Cigalon en proef er een rundsstoofpotje of de lokale specialiteit van Marseille: ‘pieds paquets’, gemaakt van schapenpoten. 

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg