Persberichten

Met deze evenementen beleef je een prachtige zomer in Frankrijk

29/06/2022FrankrijkMeest recent

Je vakantie in Frankrijk deze zomer nog wat meer opsmukken, kan door er een leuk evenementje aan toe te voegen. In iedere regio in Frankrijk valt er deze zomer wel wat te beleven, denk maar aan de talloze zomerfeesten in de kasteeltuinen in de Loirevallei of de regio rond Parijs, of aan de steden die met een creatief zomerprogramma de sfeer naar ongekende hoogtes tillen. Heel Frankrijk beweegt, en werpt daarbij niet zelden een blik op een (utopische) toekomst. Ontdek in dit artikel op welke plaatsen in Frankrijk heden, verleden en toekomst zich vermengen in een prachtig samenspel en resulteren in een onvergetelijk evenement.

Utopia, een urbaan spektakel in de culturele grootstad Rijsel


utopia_lille.png

Het openingsfeest van Utopia vond plaats in de straten van Lille op 14 mei - © Jonas Verbeke

Toen Rijsel de Europese Culturele Hoofdstad van 2004 werd, had dat een blijvende impact op de culturele dynamiek van de stad. Vanuit deze impact ontstond lille3000, de organisatie die erbij zwoor om het werk dat in 2004 verricht was met verve verder te zetten. Dat deed ze door eens om de zoveel jaar een cultuurfestival te organiseren, dat met Utopia dit jaar aan haar 6de editie toe is.

Tot 2 oktober, Utopia vormt dus het thema van het spektakel waarmee lille3000 de straten van Rijsel omtovert tot een waar openluchtmuseum. In deze tijd van klimaatverandering en milieu-uitdagingen buigt Utopia zich over de banden tussen de mens en alles wat leeft. In plaats van het antropocentristische wereldbeeld te bestendigen, wil Utopia de ideeën laten zien van kunstenaars, uitvinders, ontwerpers en wetenschappers die zich verdiepen in de hiërarchie tussen mens en natuur. Dat levert ambitieuze projecten op in de vorm van exhibities, live shows, sculpturen en originele evenementen die de stad een totale make-over geven. Daarnaast worden onder andere nog architecturale utopieën en innovaties die met de natuur te maken hebben voorgesteld.

Constellations de Metz

De ene utopie is de andere niet, zo bewijst het digitale kunstenfestival Constellations, al kan de lijn van Utopia in Rijsel wel worden doorgetrokken naar dit kunst- en lichtspektakel in Metz. Het festival is immers ook aan zijn 6de editie toe en staat eveneens in het teken van Nieuwe Utopieën, Illusies en Anamorfosen.


visuels_francenews_14.png

© Yannick Monget

De hele zomer lang doet het culturele erfgoed van Metz dienst als inspiratie voor en middel van artistieke expressie bij dertien kunstenaars die samenwerkten aan een nachtelijke kunstroute in de stad. Deze dertien kunstenaars geven op geheel eigen wijze hun artistieke visie op Nieuwe Utopieën door middel van video mapping, diepgaande audiovisuele kunstwerken, laserscenografie en interactieve digitale installaties, steevast tegen de prachtige achtergrond van de binnenstad van Metz. En ook overdag staat de stad niet stil, want dan kun je de kunstroute “Art & Jardins” volgen, een poëtische wandeling die je meeneemt langs de natuurlijke hoogtepunten in en rond Metz en waarlangs verschillende kunstwerken een mooie synergie vormen met hun omgeving.

Een blik op de toekomst, vervaardigd in het heden en geprojecteerd op gebouwen uit het verleden : een unieke ervaring te ontdekken tot 3 september. Een ideale citytrip dicht bij de Belgische grens, of een perfecte tussenstop op je weg naar het zuiden!

Expositie « Picasso : Effervescence des formes » in de Cité du Vin, Bordeaux


picasso_cite_du_vin_bordeaux.png

De Cité du Vin is een architecturaal meesterwerk in Bordeaux - © Mamie Boude - XTU Architects

De Cité du Vin is sinds zijn oprichting in 2016 een van de absolute hoogtepunten van Bordeaux. Het wijnmuseum is een architecturale parel in de wijk Les Bassins à Flot, een voormalige industriële wijk die onder meer met de komst van de Cité du Vin haar wedergeboorte zag en die nu floreert als hip eco-district. Maar de Cité du Vin is meer dan een wijnmuseum. De indrukwekkende permanente tentoonstelling wordt aangevuld met tijdelijke exhibities, zoals “Picasso: l’effervescence des formes” daar een van is.

Deze tentoonstelling pluist op originele wijze uit hoe meesterkunstenaar Picasso in al zijn kunstwerken wijn en andere dranken afbeeldt, en hoe dat mee evolueert met de verschillende stijlen die Picasso zich doorheen de jaren toe-eigende. Schilderijen, tekeningen, keramieken, films: met meer dan 60 werken van Picasso zelf en enkele aanvullende kunstwerken werpt de tentoonstelling een nieuw licht op de bruisende creativiteit die hem zijn leven lang heeft geïnspireerd. De tentoonstelling is nog tot 28 augustus te bekijken in de Cité du Vin, Bordeaux.

Bruisend Parijs

Zoals iedere zomer is er ook dit jaar in Parijs weer bijzonder veel te beleven. De eeuwige hoofdstad van de cultuur doet haar naam alle eer aan, met expo’s in het Louvre, Musée d’Orsay en andere musea in de stad.


vaux_le_vicomte.png

Het kasteel van Vaux-le-Vicomte bij kaarslicht 
© CRT IDF/Tripelon-Jarry

Daarnaast zijn er de talrijke monumenten en impressionante kastelen in de regio die in een zomers jasje van licht- en geluidspelen worden gestoken. Zo is er vanaf 16 juli tot 1 september La Nuit aux Invalides op de binnenplaats van het Hôtel national des Invalides, dit jaar toe aan zijn 10de editie en in het teken van “Napoleon, de vlucht van de Adelaar”. Of rep je naar het indrukwekkende kasteel van Vaux-le-Vicomte ten zuiden van Parijs voor de avonden met kaarslicht en vuurwerk, geïnspireerd op de weelderige feesten die er ten tijde van Louis XIV gegeven werden. De hele zomer lang op vrijdag- en zaterdagavond tot 1 october te bezoeken! En ook aan het Paleis van Versailles kun je de epische festiviteiten van Louis XIV herbeleven met de Grandes Eaux Nocturnes tot 24 september. Dat is een feeërieke wandeling door de tuinen van het domein van Versailles, waarbij de bosjes, paden en vooral de vijvers en fonteinen prachtig verlicht worden.

Alle verdere info rond het zomerprogramma van Parijs, vind je in dit artikel.

Het Internationale Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire viert zijn 30ste verjaardag


jardins_de_chaumont.png

© French Wanderers

In 1992 ging de eerste editie van het Internationale Tuinenfestival van start in Chaumont-sur-Loire, en ook hier vormt utopie de rode – of groene – draad in het verhaal. Ter ere van de dertigste verjaardag van het festival werpt de organisatie een terugblik op het verleden, maar kijkt het eens te meer vooral naar de toekomst van de ideale tuin, en welk gevoel deze moet kunnen teweegbrengen.

Tuinkunstenaars over de hele wereld werden uitgenodigd om hun ideale tuin voor te stellen, vol met nieuwe materialen, technieken, planten of installaties. Dat levert een knap schouwspel op van ecologie en esthetiek, van filosofie en biologie en vooral van kennis en kunde. 24 onuitgegeven tuinen zijn nog tot 6 november te bezichtigen aan het Kasteel van Chaumont-sur-Loire, dat tevens UNESCO Werelderfgoed is.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg