Persberichten

Normandië: een zomer vol geschiedenis, verwondering en ontspanning

20/05/2019NormandieCultuur

Deze zomer schittert Normandië als nooit tevoren. Langs de hele kustlijn kun je festiviteiten bijwonen rond de 75e herdenking van de Slag om Normandië, de Armada meert aan in Rouen, de Normandische musea stellen hun nieuwe routes en tentoonstellingen voor en je kunt overnachten in tal van nieuwe en originele adresjes. Keuze bij de vleet!

De 75e herdenking van de Invasie

defile_vehicules_douvres_c_s.jpg

Tot 16 juni 2019 viert het D-Day Festival Normandy de herwonnen vrijheid. Een mooie gelegenheid om Normandië te (her)ontdekken. Op het programma: talloze herdenkingen in het bijzijn van staatshoofden (meer bepaald in Courseulles-sur-Mer en Ver-sur-Mer), gesynchroniseerd vuurwerk op de belangrijkste sites van de Normandische kust, enorme re-enactments, reuzepicknicks op Omaha Beach, Bevrijdingsbals voor al wie van een feestje houdt en zelfs simultane parachutesprongen uitgevoerd door meerdere honderden militairen boven Sainte-Mère-Eglise. Bovendien zal op 4 en 5 juni de tweede editie plaatsvinden van het Vredesforum van Normandië: een ontmoetingsplek om ideeën uit te wisselen over de actuele spanningen in de wereld. Bekijk de praktische informatie op de website.

De Armada van Rouen viert haar 7e editie

armada_rouenc_valerie_joannon.jpg

Al dertig jaar lang komen de mooiste zeilschepen samen aan de kades van Rouen, waar nieuwsgierigen en liefhebbers verrukt toekijken. Van 6 tot 16 juni 2019 zal de stad met haar 100 klokkentorens en 7 km kades 50 schitterende boten uit de vier uithoeken van de wereld ontvangen. Enkele van de meest prestigieuze schepen die je kunt bewonderen, zijn onder andere de Mir, de Marité, de Atlantis, de Thalassa, de Sedov (het grootste opleidingszeilschip ter wereld) en het mythische fregat Hermione, dat vanaf 7 juni het hele evenement lang in Rouen aangemeerd zal liggen. Animaties en toegang zijn gratis en wie wil, kan ook de boten langs binnen ontdekken. En tot slot zullen de muzikale avonden tot een apotheose komen met prachtig thematisch vuurwerk.

De Normandische musea stomen zich klaar

the_problem_we_all_live_with_1963.jpg

Ook voor de culturele instellingen van Normandië wordt het een belangrijk jaar. We beginnen bij het Memorial van Caen, dat een tentoonstelling wijdt aan de Amerikaanse schilder Norman Rockwell en tegelijkertijd haar eerste cinemazaal opent, met een film over de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en het ontstaan van het moderne Europa. Vlak bij La Manche, en na drie jaar renovatiewerken, opent de Cité de la Mer in Cherbourg 30 nieuwe bassins en een nieuw parcours: L’Ocean du futur (‘de oceaan van de toekomst’). In drie etappes en met 17 aquaria wordt een ware ode gebracht aan de pracht van de oceanen. Voor de iets glamoureuzere noot gaan we richting het Musée Christian Dior in Granville dat deze zomer (tot 17 november) een tentoonstelling organiseert rond het eeuwige icoon Grace van Monaco. Deze retrospectieve zet vooral de persoonlijkheid en de stijl van de prinses in de kijker. ’s Avonds loont het de moeite om je richting de abdij van Mont Saint-Michel te begeven, die een heuse transformatie ondergaat dankzij een prachtig licht-en geluidspel en videoprojecties, speciaal voor het tweede nachtelijke parcours van het spektakel ‘Les Mystères du Mont’.

Ontdek knusse nieuwe adresjes

c_domaine_des_butineuses.jpg

Etretat heeft er sinds kort een nieuw luxueus adresje bij. In het hart van een 20 hectare groot groen park vind je het etablissement Les Pins de César. Deze rustige, verzorgde en familievriendelijke haven telt maar liefst vier sterren, 14 kamers, een Nuxe-spa, een overdekt zwembad en een sauna. In Eure, nabij Giverny, weet La Musardière zich te onderscheiden met 11 lichtovergoten kamers en de bistronomische kookkunsten van sterrenchef David Gallienne. Noteer ook zeker het originele Domaine des Butineuses in Le Perche. In het regionale natuurpark van Le Perche kunnen natuurliefhebbers enkele nachten onder de sterrenhemel doorbrengen in een van de drie semitransparante bubbels van het hotel.  Het hemelgewelf en de Melkweg zouden hier extra goed zichtbaar zijn. We blijven nog even in de volle natuur, tussen Caen en Bayeux in, waar je de nacht kunt doorbrengen in een oude molen die volledig werd omgetoverd tot chambre d’hôtes. In Les Chambres de Capucine kun je dan weer genieten van een gezellige sfeer en volledig tot rust komen in de spa waar het gekabbel van de rivier de enige muziek is. Tot slot houden we nog even halt in het centrum van Sainte-Mère-Eglise (een belangrijke plek in de Slag om Normandië), in Le Cotentin, op een boogscheut van de stranden van de Invasie. Daar zal de Gîte de la Liberté je weten te charmeren met zijn uitzonderlijke palmentuin en karaktervolle huis, waar in de nacht van 6 juni 1944 een Amerikaanse parachutist verbleef die in de tuin geland was.

(c) Credits foto's

  • Mont Saint-Michel - Alexande Lamoureux et CRT Normandie
  • Défilé D-Day - S.Frère et CRT Normandie
  • L'Armada - Valérie Joannon
  • Norman Rockwell (1894-1978), Le problème qui nous concerne tous, 1963. Huile sur toile, 91,4x148,1 cm. Illustration pour Look du 14 janvier 1964. Collection du Norman Rockwell Museum.
  • Domaine des Butineuses

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg