Persberichten

Festival de Danse van Cannes

Onze zes aanraders in Frankrijk voor november

20/08/2019AllierMeest recent

Leg je agenda nog niet opzij, want ook november belooft een drukke maand te worden. Parijs dompelt ons onder in eigentijdse, artistieke fotografie, Normandië verleidt ons met verse zeevruchten, in Beaune en Beaujeu staat november in het teken van wijn, Martinique daagt alle vrouwen uit tot een sportieve beproeving en in Cannes kun je genieten van het neusje van de zalm in hedendaagse dans. Noteren maar!

 • 7 tot 10 november: Paris Photo in Parijs
 • 9 en 10 november: Le Goût du Large in Port-en-Bessin-Huppain (Normandië)
 • 17 november: Vente des Vins des Hospices (Bourgogne-Franche-Comté)
 • 21 november: Beaujolais Nouveau (Auvergne-Rhône-Alpes)
 • 26 november tot 1 december: de Raid des Alizés op Martinique
 • 29 november tot 15 december: het Festival de Danse van Cannes (Côte d’Azur)

Paris Photo in Parijs

Paris Photo

November start met een gezonde dosis cultuur in Parijs. Onder het glazen dak van het Grand Palais vindt dit jaar de 23e editie van Paris Photo plaats: een jaarbeurs die gericht is op de promotie van artistieke fotografie, met de nadruk op eigentijdse creatie. Voor de gelegenheid worden drie dagen lang bijzondere werken geëxposeerd die uit de hele wereld komen. Zo’n 200 exposanten uit 33 verschillende landen stellen werken open voor het grote publiek. Hier vind je gevestigde waarden naast opkomend talent. Treed in gesprek met de aanwezige artiesten en critici, dompel je onder in collecties uit publieke en privé-instellingen of leer iets bij over de rijke geschiedenis van dit medium. Zoek je nog een zeldzame editie van een boek rond kunst? Grote kans dat je dat hier vindt.

Le Goût du Large in Port-en-Bessin-Huppain (Normandië)

-rport_en_bessin_huppain_-_le_gout_du_large_4.jpg

Van de metropool trekken we naar een iets rustigere omgeving: het Normandische plaatsje Port-en-Bessin-Huppain. In november vindt hier het jaarlijkse sint-jakobsschelpfestival plaats, dat in twee dagen tijd zo’n 50.000 bezoekers weet te trekken. Proef de heerlijkste recepten met verse sint-jakobsschelpen en andere zeevruchten, kijk toe terwijl een vakman een visnet herstelt of leer hoe je zelf jakobsschelpen kunt vissen. Speciaal voor de gelegendheid opent de professionele vismarkt haar deuren voor het grote publiek. Ben je niet zo’n liefhebber van zeevruchten? Niet getreurd, er is ook het Europees festival van zeemansliedjes, laat je rondleiden op de vissersboten of geniet eenvoudigweg van de vele straatanimaties.

Vente des Vins des Hospices in Beaune (Bourgogne-Franche-Comté)

Vente des Vins des Hospices

Voor ons volgende evenement gaan we naar Bourgogne-Franche-Comté, waar wijnliefhebbers hun hart kunnen ophalen tijdens de Vente des Vins des Hospices. Op 17 november verandert Beaune in het hart van een heus traditioneel, rabelaisiaans feest dat zijn oorsprong vindt in de constructie van een armenhospitaal in 1443 : Hôtel Dieu, dat bovendien over een eigen wijndomein beschikt, wel 60 hectare van de beste wijnen uit de Bourgogne. Het oorspronkelijke gebouw doet intussen dienst als museum, maar jaarlijks houdt de organisatie haar bekende veiling van wijnen voor het goede doel en voor de financiering van de gebouwen. Het hele weekend lang vinden er festiviteiten plaats en degustaties, kun je wijnkelders bezoeken ...

Beaujolais Nouveau in Beaujeu (Auvergne-Rhône-Alpes )

Vignoble du Beaujolais

Elke derde donderdag van november wordt in heel Frankrijk de Beaujolais Nouveau gevierd: het moment waarop de nieuwe beaujolaiswijn verkocht mag worden. De druiven werden amper twee maanden eerder geplukt, wat leidt tot een wijn van eerste persing met een fruitige smaak waarin de echte liefhebbers de kwaliteit van dat jaar en dat huis al kunnen herkennen. In de Beaujolais kun je een hele week lang van de festiviteiten genieten: alle dorpen vieren deze jaarlijkse gebeurtenis met tal van heerlijke streekproducten en evenementen, en wijnbouwers openen hun kelders en laten je tot laat in de nacht hun nieuwste wijn proeven. Zoals altijd wordt het startschot gegeven in Beaujeu, waar om middernacht de eerste vaten worden aangebroken.

Le Raid des Alizés op Martinique

Raid des Alizés

We maken nog een kleine omweg naar een van onze geliefde overzeese gebieden: Martinique, waar we onze borst natmaken voor de jaarlijkse sportieve raid voor vrouwen. Deze wedstrijd is toegankelijk voor beginnende en doorgewinterde sportievelingen en bestaat uit een afwisseling van verschillende sporten: mountainbike door bananenplantages, glijd vervolgens in een kayak en race over riviertjes of langs zwarte stranden om tot slot uitgeteld te bivakkeren onder de betoverende sterrenhemel. Deze vijfde editie telt maar liefst 75 ploegen van telkens drie avontuurlijke deelneemsters. De hele race staat in het teken van natuur en vooral solidariteit: elk team doet mee in naam van een goed doel, dat een schenking krijgt al naargelang het klassement.

Festival de Danse in Cannes (Côte d’Azur)

Festival de Danse

Op naar de Côte-d’Azur, waar het dansfestival van Cannes ons zachtjes meetroont naar een  nieuwe maand. Nadat de vorige edities in het teken van water en lucht stonden, is het nu tijd voor vuur. Het dansfestival van Cannes werd opgericht in 1984 en behoort tot de grootste internationale dansfestivals.  Sinds 1993 vindt het elke twee jaar plaats en kreeg ook haar identiteit vaste vorm: dit festival kiest resoluut voor hedendaagse dans en laat ons kennismaken met nieuw en opkomend talent, naast uitvoeringen van enkele van de grootste internationale danscompagnieën. Verwacht je alvast aan 21 voorstellingen, waaronder tal van premières, die tegelijkertijd eclectisch en coherent aandoen.

Credits foto's:

 • Yeah Yeallow Dos Au Mur © Dan Aucante
 • YS_RememberRoyalty2018_1 © This Is No Fantasy
 • Le Goût du Large © Port-en-Bessin-Huppain
 • Vente des Vins des Hospices © Beaune Tourisme – M. Joly
 • Vignoble du Beaujolais (69) © Région Urbaine de Lyon
 • Raid des Alizés © TV Sport Events / Raid des alizés Martinique
 • Festival de danse © Nina Flore Hernandez 2

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg