Persberichten

Slow tourisme in de Franse steden voor een originele citytrip: een alternatief weekend in Rennes

15/10/2021BretagneMeest recent

Tijdens een citytrip kun je je helemaal onderdompelen in de lokale cultuur van een stad die makkelijk bereikbaar is en nieuwe plaatsen, exposities of restaurantjes ontdekken. En om deze korte tripjes zo ecologisch verantwoord mogelijk te maken, stellen we vijf Franse steden voor die makkelijk per trein bereikbaar zijn vanuit Brussel. Vandaag trekken we naar Rennes, hoofdstad van Bretagne, voor een weekendje op bezoek bij locals die duurzaamheid centraal plaatsen in hun bezigheden. Ontdek Rennes van haar ecologisch verantwoorde zijde.

Logementen in alle stijlen


hotels responsable durable rennes

Les Chouettes Hostel

Na een rechtstreekse treinrit vanuit Brussel van 4u30 kom je aan in Rennes, gelabeld als Stad van Kunst en Geschiedenis, klaar om door de gezellige straatjes te slenteren en de befaamde vakwerkhuizen te bewonderen. Voor een ecologisch verantwoord weekend in Rennes zijn er qua logement verschillende mogelijkheden. Kies je voor Le Garden**, dan krijg je een gezellige en comfortabele kamer en een stevig Bretoens ontbijt. Maar daarbovenop is het vooral een hotel dat vooruitstrevend werkt door in te zetten op waterbesparing, afvalsortering, lokale consumptie en acties voor diversiteit. Daarmee kreeg het al een Europees Ecolabel, maar meer nog dan dat is het hotel zelfs een door LPO (Ligue de Protection des Oiseaux) gecertifieerd toevluchtsoord voor vogels: de patio van het hotel is namelijk een kleine schuilplaats in het hart van de stad waar vogels zich kunnen nestelen. Als je liever een combinatie tussen hotel en hostel zoekt, raden we Les Chouettes Hostel aan. Dit buurthuis, dat dienstdoet als hostel-kruidenierswinkel-café, opent zijn deuren voor reizigers die een glaasje willen drinken, een aperitiefschotel willen proeven tegenover de Vilaine, lokale producten willen kopen of even willen uitrusten met de voeten in het water. Dit volledig gerenoveerde gebouw uit de 19de eeuw heeft 47 bedden verdeeld over slaapzalen en privékamers en ligt op slechts 10 minuten wandelen van het treinstation en het centrum van de stad.

Een derde alternatief, op 5 kilometer van het historische stadscentrum van Rennes, is de Camping des Gayeulles, voor een weekend in de natuur en de stad. Deze camping is het hele jaar door open en biedt comfortabele citylodges aan in een bebost park van 100 hectare, dicht bij het centrum. Deze oase van rust laat je toe om te genieten van het comfort van een hotel in de lodges die 2 tot 6 personen kunnen ontvangen, allemaal in een open en natuurlijke omgeving.

Een bruisende culinaire scène


restaurants durables rennes gastronomie

Bercail © Thomas Crabot

Wat zou een citytrip zijn zonder goede restaurants? Net zoals de stad zelf zijn de restaurants van Rennes bijzonder divers en zijn er vele zaken die je dringend geproefd moet hebben! Als het gaat over gastronomische restaurants kunnen we moeilijk om het restaurant Racines heen, waarvoor chef Virginie Giboire in 2019 bekroond werd met een Michelinster. Als symbool van de nieuwe Bretoense gastronomie zet ze lokale producten op de kaart aan een zeer toegankelijke prijs. En om nog duurzamer te gaan in deze culinaire ervaringen, kan je langsgaan bij Bercail. “Duurzaamheid zit in onze globale aanpak op vlak van producten en onze manier van koken, een aanpak die we nog steeds iedere dag proberen te verbeteren!”, klinkt het bij een van de chefs. Het restaurant biedt zelfs iedere dag een uniek menu aan, steevast samengesteld uit ingrediënten van Bretoense producenten. Ga voor een snelle lunch naar Petite Nature, hét vegetarische adresje van Rennes. Stoelen van formica, kussens en tafels in verschillende kleuren, muntkleurige muren en vooral een heerlijke vegetarische en biologische keuken: de perfecte halte voor je lunchpauze.

En omdat er nog een pauze is die we voor geen goud willen missen, stellen we je de Pâtisserie 16h30 voor. Zoals je wel kon raden, gaat het om een patissier waar je een heerlijk vieruurtje kan afhalen, vlak bij het Parlement de Bretagne. 16h30 wil verantwoord te werk gaan door met biologische en lokale producenten te werken en door verpakking, afval en verspilling te beperken. Je proeft er heerlijke cakes, koekjes, desserts en gebak. En om te bevestigen dat Rennes de titel van culinaire bestemming waardig is, ronden we af met een evenement dat iedere eerste zondag van de maand plaatsvindt: de Marché à Manger. Deze ‘food market met een Bretoens tintje’ lokt fijnproevers naar La Criée – de centrale markt van Rennes – voor een feestelijke en gastronomische zondag. De Marché à Manger brengt een veertigtal restauranthouders, brouwers, patissiers en foodtrucks samen voor een gezellige dag in het teken van street food en de ‘art de vivre à la Rennaise’, op de tonen van een lokale dj.

Duurzame en creatieve activiteiten


rennes activites shopping durable responsable

Le Belvedere des freres Bouroullec © Franck Hamon

En wat te doen in Rennes doorheen de dag? Als je de Bretoense hoofdstad een beetje kent, weet je dat een wandeling in het Parc du Thabor – de groene long van de stad – een absolute must is, net zoals de Marché des Lices. Dat is de tweede grootste markt van Frankrijk en die mag binnenkort zijn 400-jarige bestaan vieren. In Rennes zijn er echter ook een aantal nieuwigheden te ontdekken. De Belvédère des Frères Bouroullec biedt een uniek zicht op Rennes. Het is een nieuwe vuurtoren die uitkijkt over de rivier Vilaine, een poëtische belvedère ontworpen door de beroemde Bretoense broers en designers Ronan en Erwan Bouroullec. Een nieuwe plaats bedoeld om wat mijmering in de stad te brengen en inwoners en bezoekers aan te moedigen zich vaker naar de oevers van de Vilaine te begeven. Een kunstwerk dat ideaal te bezoeken is na een dagje met L’Embarcadère, waarmee je Rennes vanop het water kan verkennen per kajak, kano, SUP of elektrische boot.

Weer aan land kan je de Jardin des milles pas bezoeken in de periferie van Rennes, een educatieve en coöperatieve tuin door en voor iedereen. Naast het aanbod van biologische groenten en planten worden er ook pedagogische animaties voor kinderen en cursussen, workshops en stages voor natuurlijk tuinieren, permacultuur en wilde en aromatische planten georganiseerd. Rennes is bruisend, creatief en zonder twijfel modern, zo getuigen de projecten opgestart door de inwoners zelf. Le Mur Habité is een perfect voorbeeld van deze creativiteit: dit originele architecturale project dat zich naast de Ateliers du Vent bevindt, is een geluidswerende muur van hout en glas langs de spoorweg. Ze is zo ontworpen om plaats te bieden aan verschillende ateliers en boetiekjes voor kunstenaars en ambachtslieden. Van zeefdrukkers, naaiers, juweliers tot designers, stylers en zelfs lampenkappenmakers, je vindt er een hele resem aan creatievelingen met ambachtelijke knowhow! En als je in Rennes bent tussen 9 oktober ’21 en 9 januari ‘22, bezoek dan zeker de expo van de artiesten OX en IPIN, die zich de patio van het Musée des Beaux-Arts van Rennes toe-eigenen.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg