Persberichten

Slow tourisme in de Franse steden voor een originele citytrip: Nantes, groene stad bij uitstek

21/10/2021Val de LoireMeest recent

In onze serie Franse steden die makkelijk bereikbaar zijn met de trein vanuit België, stellen we je nu Nantes voor, de historische stad van de hertogen in het zuiden van Bretagne. Op minder dan 5 uur van Brussel kun je deze stad heel eenvoudig ontdekken door de 15 km lange groene lijn op de grond te volgen, de gidsende lijn van het fameuze Voyage à Nantes, het artistieke en culturele parcours door de stad. Deze creatieve en ecologisch bewuste stad werd in 2013 tot Groene Hoofdstad van Europa verkozen en heeft alles in huis voor een duurzame citytrip.

Slapen in Nantes


nantes durable hotel amiral

DREAM JUNGLE, HÔTEL AMIRAL © JEAN-DOMINIQUE BILLAUD _ LVAN

Voor je overnachting in deze stad kiezen we een verblijf dat ecologie centraal zet. Hôtel Amiral is hierbij een heuse voortrekker, zeker sinds het de prijs voor duurzame ontwikkeling ontving tijdens de uitreiking  van de ‘Palmes de l’hôtellerie français’ in 2015. Het hotel engageert zich sinds 2006 actief in de verschillende ecolabels en verkrijgt in 2011 het Europese ecolabel. Een muur vol exotische en vetplanten biedt niet alleen een groen intermezzo in het hart van het hotel, hij regenereert ook op natuurlijke wijze de binnenlucht. Het ontbijt bestaat uit lokale producten en het hotel is perfect gelegen om te voet of met de fiets de groene lijn te volgen. Verwacht je aan het onverwachte tijdens je verblijf in Nantes: het hotel biedt zelfs een kamer van een artiest van de Voyage à Nantes: ‘Dream Jungle’, van Makiko Furuichi. Wil je in een idyllische omgeving overnachten, kies dan voor het Hôtel de La Régate, vlak bij de Vallee de l’Erde. Dit etablissement ligt pal in het groen, tegenover het kasteel van La Gascherie, en versmelt helemaal met de omringende natuur die ze tegelijk respecteert dankzij een verantwoorde en duurzame aanpak. Het ecologische aspect van dit etablissement, dat perfect in zijn omgeving is geïntegreerd, zie je terug in het groene dak, de extra isolatie dankzij een buitenmuur in met bamboe gewapend beton en ook zonnepanelen. Het ligt naast de Manoir de la Régate, een restaurant bekroond met Michelinsterren. En voor een verblijf in de natuur trekken we naar de Camping de Nantes, die zich over 8,5 hectare uitstrekt en waarvan 2,5 hectare als onbebouwd bosgebied is aangemerkt. Deze camping ligt op slechts 10 minuten van het stadscentrum van Nantes en biedt een hut op palen, design vakantiehuisjes en chalets te midden van zijn 250 bomen. Slaap ’s avonds in een chalet midden in de natuur en geniet overdag van de stad, dat is pas een unieke citytrip! Bovendien vind je op deze camping ook ruime staanplaatsen voor tenten, caravans en campers.

Eten in Nantes


nantes durable restaurants

© Restaurant Omija

De keuken van Nantes is veelzijdig en wordt gekenmerkt door haar veelzijdigheid en het belang dat ze hecht aan de plaatselijke producten die in overvloed aanwezig zijn dankzij de ligging van de stad, tussen land en zee in. Om deze culinaire diversiteit in de kijker te zetten, werd een gids van restaurants in Nantes gecreëerd die je toelaat om kwaliteitsvolle etablissementen te vinden om de honger te stillen: een lunch met de schoonouders of een diner voor twee? Een vegetarisch restaurant of een wijnkelder? Op lestablesdenantes.fr vind de je beste adresjes in Nantes, die geselecteerd werden volgens precieze criteria: versheid, kwaliteit, herkomst van de gebruikte producten en het respect waarmee deze behandeld worden, culinaire vakkennis, originaliteit, waardering van de Muscadetwijnen. Zo is er bijvoorbeeld Omija, dat producten gebruikt die uit een straal van 200km rond Nantes komen: algen uit Croisis, lam uit Plessé, wilde planten van de Atlantische kust, niet-overbeviste vissen die gehengeld worden … De chef zorgt voor een moderne aanpak en het etablissement kreeg het label Ecotable, dat restauranthouders in de kijker zet die een ecologisch verantwoorde inzet tonen en sociale waarden verdedigen. Voor een ongedwongen moment is er Chacha, een plek die zichzelf omschrijft als ‘eco-respectvol’: hier worden zowel het milieu, de natuur als de mens gerespecteerd – in hun werkwijze en op het bord.

Hoewel de gerechten voornamelijk vegetarisch en veganistisch zijn, vind je er ook charcuterie van kleine biologische boerderijen uit de omgeving. De gerechten veranderen dagelijks en je kunt er ook heerlijke tapas eten die evolueren naargelang het seizoen. Om de meest kwalitatieve voedselhandelaars te ontdekken in Nantes, biedt het toerismebureau van de stad van 27 oktober tot 2 maart 2022 een ‘Balade Gourmande’ in de stad, degustatie van de befaamde ‘gateau nantais’ inbegrepen!

Nantes van een andere kant


nantes durable activités

Voyage à Nantes © F.Tomps

Voyages à Nantes mag je niet missen en kun je ontdekken door de groene lijn op de grond te volgen die je langs de belangrijkste monumenten, kunstwerken en opvallende elementen van de stad voert.

Een kunstwerk van de hand van een bekende hedendaagse artiest, opmerkelijk erfgoed, een historisch straatje of uitzonderlijke architectuur: in Nantes bevindt de kunst zich in de straat. De stad is bovendien het kruispunt van twee bekende Eurovélo-routes, de Loire à Vélo en de Vélodyssée, en is aldus een etappe op deze beide routes. Nantes is ook een liefhebber van de fiets, waarvan getuige de 596 kilometer aan fietsroutes en de 7000 fietsenstallingen. De stad zet hard in op de fiets, met onder meer een gids die volledig aan fietsen gewijd is. Hierin vind je ideeën voor routes om de stad op een andere manier te ontdekken, zoals een parcours door de Vignoble Nantais, of adresjes om allerlei soorten fietsen te huren: klassieke, elektrische, atypische …

Je kunt er ook te water gaan met een cruise van Bateaux Nantais, om de rijkdommen van de Erde te ontdekken, de onmisbare rivier van Nantes. Neem tot slot ook enkele plaatselijke souvenirs mee naar huis door even halt te houden bij Tribü, een gezamenlijke winkel van plaatselijke creatieve ambachtslieden.

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg