Persberichten

Feest van de Narcissen

Zes aanraders voor april

11/03/2019FrankrijkMeest recent

De lente moet nog beginnen en onze agenda barst al uit zijn voegen met alle kleurrijke activiteiten en evenementen. Duizenden narcissen zorgen voor een extra vrolijke noot, Parijs bewijst nog maar eens dat het ook verstand heeft van design, eeuwige twijfelaars hoeven niet te kiezen uit wit, rood of rosé, maar vinden de beste wijnen in Mâcon, het ouderlijk huis van Christian Dior brengt een ode aan prinses Grace, de Côte d’Azur blaast je omver met ecologische tuinen en het nationaal park Le Mercantour blaast veertig kaarsjes uit. Een fleurig overzicht ...

Zet alvast in je agenda:

 • 30 maart tot en met 28 april – Festival des Jardins – Côte d’Azur
 • 6 en 7 april – Feest van de Narcissen – Gerardmer
 • 11 tot en met 14 april – Les Puces du Design – Parijs
 • 26 tot en met 28 april – Concours des Vins – Mâcon
 • 27 april tot en met 19 november - Expo ‘Grace de Monaco : Princesse en DIOR – Normandië
 • Het hele jaar lang – Les 40 ans du Parc du Mercantour – Provence-Alpes-Côte-d’Azur

Festival des Jardins (Côte d'Azur)

Promenade Paillon

Na een succesvolle eerste editie, waar een indrukwekkende 450.000 bezoekers op afkwamen, vindt dit jaar de tweede editie van dit ecologische tuinenfestival plaats. In het hele departement Côte d’Azur kun je een maand lang van activiteiten en animaties genieten en in vijf gemeenten kun je de tijdelijke creaties van de beste groene vingers bewonderen: 15 tijdelijke tuinen van 200 vierkante meter. Bovendien valt dit festival onder de GREEN Deal, een initiatief dat van het departement Alpes-Maritimes een voortrekker op het vlak van duurzame ontwikkeling wil maken, niet alleen door het grote publiek te sensibiliseren, maar vooral ook door zelf het goede voorbeeld te geven. Geen pesticiden en veel gelukkige bijtjes, dus!

Feest van de Narcissen in Gerardmer (Massief van de Vogezen)

Narcis Nessy

Elke twee jaar zet Gerardmer de lente in de bloemetjes, en dat mag je letterlijk nemen! Verschillende plaatsen in de Vogezen kleuren rond april helemaal geel door de miljoenen bloeiende narcissen en sinds 1935 wordt dit fenomeen in Gerardmer elke twee jaar gevierd met animaties, muziek en praalwagens. Het kleurrijke Feest van de Narcissen zet de hele bevolking in beweging: kinderen en scholieren plukken de duizenden bloemen die gebruikt worden om de ‘karkassen’ te versieren van de praalwagens, die op hun beurt met veel zorg door echte vakmannen gebouwd worden. En vergis je niet, om één praalwagen volledig te bedekken, zijn er gemiddeld zo’n  350.000 narcissen nodig. En dat voor 20 tot 30 praalwagens ...

Designbeurs Parijs

Designbeurs Parijs

Wat begon als een kleinschalige vlooienmarkt groeide al heel snel uit tot een volwaardige beurs, volledig in het teken van design uit de jaren 50 tot 2000. Ga op schattenjacht in het vintage design-dorp met exposanten uit heel Europa, verken de dunne lijn tussen vintage en hedendaags design of ontdek vintage pareltjes in kleding, horloges, brillen, authentiek leerwerk ... Dankzij de zorgvuldige selectie van zeldzame en iconische objecten is deze Parijse beurs een gevestigde waarde op het vlak van origineel design en vakkennis. Bovendien viert ze dit jaar haar 20-jarige bestaan en brengt speciaal voor de gelegenheid een eerbetoon aan de immer actuele ontwerpen van het designerduo Charles en Ray Eames.

Concours des Vins de Mâcon (Bourgogne-Franche-Comté)

Concours des Vins

Wat zou een Franse lente zijn zonder een heerlijk glaasje wijn te proeven ... of 10.000? In kleine porties, welteverstaan, want op de wijnwedstrijd van Mâcon stellen 2000 wijnproevers met kennis van zaken hun smaakpapillen op de proef. Niet minder dan 10.000 wijnen uit heel Frankrijk worden aan een gedetailleerde smaaktest onderworpen! Deze vaste waarde voor wijnkenners vierde haar eerste editie in 1954 en kon toen rekenen op 68 deelnemende wijnen. Sindsdien groeide het aantal deelnemende wijnen en wijnproevers exponentieel tot de duizelingwekkende getallen van de laatste edities. En de winnaar ? Die krijgt een medaille.

Expositie 'Grace de Monaco: Princesse en Dior' (Normandië)

Grace

De legendarische prinses Grace van Monaco blijft ook 37 jaar na haar overlijden een waar mode-icoon. Haar elegante, moderne en sobere uitstraling sloot naadloos aan bij de visie van modehuis Dior, waar ze vaak mee samenwerkte. Dit jaar stelt het Musée Christian Dior in samenwerking met het vorstendom Monaco kledingstuks tentoon die aan Grace Kelly toebehoorden. Aan de hand van niet minder dan 90 stuks uit de zorgvuldig bewaarde garderobe in het Paleis van Monaco schetst deze expo een dubbele visie op de prinses: enerzijds een geraffineerd publiek persoon en  anderzijds een moderne vrouw en liefdevolle moeder. Naast de kleding ontdek je op deze tentoonstelling ook talloze portretten, foto’s, filmfragmenten, parfumflesjes, briefwisseling tussen de prinses en het modehuis ... Allemaal getuigen van haar tijdloze elegantie!

De 40e verjaardag van het Nationaal Park Le Mercantour (Auvergne-Rhône-Alpes)

Le Mercantour

Al veertig jaar lang wordt de ongelofelijke rijkdom aan planten en dieren van dit gebied beschermd. Naast de rijke fauna en flora vind je hier ook talloze sporen uit de bronstijd terug: duizenden ingekerfde tekeningen van dieren, mensen, wapens en werktuigen. Twee toeristische treinen nemen je mee op verkenning in de 700 vierkante kilometer van dit gebied. Tijdens de zomerperiode kun je je aan boord bovendien laten vergezellen van een gids die alle geheimen van dit prachtige erfgoed in geuren en kleuren onthult.

Credits foto's:

 • mail du 07 02 2019 (2)© Société des Fêtes Gerardmer
 • Promenade du Paillon © A.Issock/OTM
 • DSC_1559-1024x683[1] © Société des Fêtes Gerardmer
 • DFP Nov 2018 © Deerstedt - Design Vintage
 • Concours des Vins de Mâcon © Comité des Salons & Concours de Mâcon
 • Portrait de la princesse de Grace de Monaco © Yousuf Karsh, 1956
 • 03222_PNM © Parc National du Mercantour

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg