Persberichten

Bibber van plezier met Halloween!

26/09/2023FrankrijkMeest recent

Halloween staat voor de deur, tijd om je helemaal te laten betoveren … Frankrijk heeft tal van historische sites waar mythen en legenden elkaar kruisen en je diepste angsten wakkerschudden. Ontdek deze uitzonderlijke gebouwen met een erfgoed dat net zo rijk is als de verhalen die er al eeuwen sluimeren. (Her)ontdek deze Franse erfgoedpareltjes tijdens dit fascinerende feest waar alles mogelijk is!

Spookhuisavond in het Château des Rêves (Normandië)
© Château des Rêves

Er was eens, in Normandië, het duizend jaar oude Domaine de La Ferté-Fresnel. ‘In den beginne’ lieten de eerste baronnen een eerste en dan een tweede feodaal kasteel bouwen. Tot uiteindelijk, ongeveer 300 jaar geleden, baron d’Héricy de bouw van een derde kasteel begon: Le Château des Rêves. Hij wilde een herenhuis voor baronnen, al zie je de herinnering aan de eerste forten er nog in terug. Nu is het een plek  die je helemaal in vervoering brengt en je meeneemt op een reis door de verbeelding ...Van 21 oktober tot en met 5 november reis je terug in de tijd en beleef je een bewogen Halloweenavond in het hart van dit kasteel waar je emoties op de proef gesteld zullen worden!

Het sprookje van de Dame Blanche in het Château de Puymartin (Nouvelle-Aquitaine) 
Château de Puymartin © Déclicl&Décolle

Het kasteel van Puymartin, gelegen naast Sarlat, is al sinds jaar en dag onweerstaanbaar intrigerend. Door zijn geschiedenis en legende is Puymartin een belangrijke plek in de Perigord Noir. Zijn architectuur creëert een heel speciale sfeer waarin de beroemde legende van de Dame Blanche voortleeft. Deze legende vertelt het leven van Thérèse de Saint-Clar die gevangen zat in de noordelijke toren van het kasteel. Volgens de legende kun je nog elke avond rond middernacht een glimp van de witte dame opvangen… Zou jij haar geest ook ontwaren in de gangen van Puymartin?

Het Château de Combourg en het Forêt de Brocéliande met zijn duizend verhalen (Bretagne)
Chateau de Combourg © Pierre Holley

In Bretagne, op ongeveer 45 minuten van Rennes, ligt het bos van Brocéliande dat bekendstaat als een mytische plek, vol verbazingwekkende legenden, zoals die van Merlijn of de fee Morgane. Er zouden ook geesten rondwaren tussen de bomen en meer bepaald aan de fontein van Barenton. Het Château de Combourg, aan de rand van het bos, is de uitgelezen plek om even halt te houden en de verhalen te ontdekken die hier al eeuwenlang de ronde doen. Niets beters dan een uitje in het bos op Halloweenavond om jezelf de stuipen op het lijf te jagen!

Het Château de Veauce, het eeuwige verblijf van de jonge Lucie (Auvergne-Rhône-Alpes)
Chateau de Veauce © GUY Christian

Deze burcht werd gebouwd in de XIe en XIIIe eeuw en kijkt uit over het dorp Veauce, gelegen in de Bourbonnais. In de XVIe eeuw voltrok zich de tragedie die de geschiedenis van het kasteel zou bepalen. Baron Guy de Daillon, heer van Veauce, wordt verliefd op zijn jonge dienstmeid Lucie. Wanneer hij door een oorlog ver weg is van het kasteel, laat zijn door jaloezie verteerde vrouw het jonge meisje opsluiten in een van de torens van het kasteel. Sindsdien gaat de legende dat haar geest regelmatig rondwaart in de gordijnmuren …

Het Château de Brissac of de reus van Val de Loire (Pays-de-la Loire)
© Jonah Mucchiutti

Het Château de Brissac is een voorouderlijk landgoed van de hertogen van Brissac (1502). Met 204 kamers verdeeld over zeven verdiepingen is het ook het hoogste kasteel van Frankrijk. Het ligt in de wijngaarden ten zuiden van Angers en wordt ook wel ‘de reus van Val de Loire’ genoemd. Zijn ongeziene architectuur en levende ziel maken het uniek. Dit immense verblijf, waar ook nu nog een gezin woont, is een verzameling familieherinneringen waar portretten, foto’s, bloemen en kaarsen naast elkaar staan ... De ideale plek voor een bewogen Halloweenavond!

Het Château de Maulnes en de legende van fee Mélusine (Bourgogne-Franche-Comté)
© Château de Maulnes

Het Château de Maulnes, het enige vijfhoekige kasteel in Frankrijk, werd in de XVIe eeuw gebouwd door een adellijk echtpaar. Na het overlijden van haar man, regeert Louise de Clermont met ijzeren hand over het domein. Maar is zij het wel? Onder de inwoners van de regio gaat immers het gerucht dat het in werkelijkheid de fee Mélusine is die er zou wonen. Dit wrede wezen zou haar vazallen het leven zuur maken. Nadat ze in een vlaag van woede een van haar trouwe vriendinnen gedood had, zou ze zichzelf in de put van het kasteel gooien. Sindsdien zou ze klaaglijk rondspoken over de koer ... En jij, heb jij haar al gehoord?

Mocht je op 31 oktober verdwalen, vertrouw dan op je instinct en laat je leiden door de app Whatizis, ook wel de ‘Shazam van monumenten’: een eenvoudige, ludieke en slimme manier om elke bestemming te (her)ontdekken en tijdens je tocht meer te leren over de geschiedenis van de monumenten!
© Whatizis

Hoewel de Franse kastelen legendarische plekken blijven om Halloween te vieren, zit Frankrijk vol culturele sites die je bij het vallen van de nacht kan bezoeken!

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg