Persberichten

Inhuldiging van de Cité internationale de la langue française

29/09/2023FrankrijkCultuur

Na vier jaar werk onder leiding van het Centre des Monuments Nationaux opent de Cité internationale de la Langue Française op 30 oktober haar deuren voor het grote publiek in het voormalige kasteel van François I in Villers-Cotterêts in Picardië. Dit eerste culturele centrum gewijd aan de Franse taal zal de rijkdom, het gebruik en de geschiedenis van de Franse taal door de eeuwen heen belichten.

La Cité, in het hart van een bijzondere regio
© Pierre-Olivier Deschamps – Agence Vu’  Centre des monuments nationaux

Het kasteel van François I, een juweel van de Renaissance, heeft verschillende levens gekend: het werd nationaal bezit tijdens de Franse Revolutie en werd door Napoleon omgevormd tot bedelaarshuis, gevangenis en gasthuis. In 1889 werd het omgebouwd tot bejaardentehuis, maar het raakte verschillende keren beschadigd en raakte geleidelijk in verval, totdat het in 2014 volledig werd achtergelaten.

In 2018 werd het kasteel van Villers-Cotterêts op initiatief van de Franse president Emmanuel Macron toegekend aan het Centre des monuments nationaux. Teams van het Centre des monuments nationaux hebben samen met honderden bedrijven, ambachtslieden en arbeiders keihard gewerkt om het kasteel in zijn oude glorie te herstellen, de gebeeldhouwde decoratie zijn oude finesse terug te geven en de ruimtes hun oude volume terug te geven. In minder dan vijf jaar en na een gigantisch project, is het kasteel van François I weer tot leven gebracht, met als doel een Internationale Stad van de Franse Taal te worden, in het hart van een gebied dat symbolisch is voor de Franse literaire geschiedenis.

Als eerste culturele centrum dat volledig gewijd is aan de Franse taal, zal het de rijkdom, diversiteit en levendigheid ervan delen en promoten, in nauwe samenwerking met tal van lokale, regionale, nationale en internationale partners, waaronder de Organisation internationale de la Francophonie, waarmee een partnerschapsovereenkomst is getekend vanaf 2021.

Een rijk cultureel programma

Het hele jaar door kunnen bezoekers een permanente rondleiding over de Franse taal ontdekken. Het parcrours "L'aventure du français" is een gezamenlijke inspanning van een groot aantal experts, waaronder taalkundigen, historici, schrijvers en komieken.

Niet-Franstalige bezoekers kunnen ook de tour verkennen, die in twee talen is vertaald (Engels en Duits). Een app maakt de rondleiding ook toegankelijk in vijf andere talen (Italiaans, Spaans, Nederlands, Arabisch en Chinees) en in Franse gebarentaal.

In de Cité internationale de la langue française vinden dagelijks tijdelijke tentoonstellingen, voorstellingen, concerten en debatten plaats in het auditorium, verschillende evenementen onder het glasdak en de " leeshemel ", maar ook trainingen, workshops, educatieve activiteiten, verblijven voor kunstenaars en onderzoekers en bedrijven die gespecialiseerd zijn in taaltechnologieën. Je kunt ook het kasteel bezoeken voor een gastronomische pauze in het café, de nieuwste literatuur in de boekwinkel bekijken of gewoon wandelen door het park en het bos van Retz, dat is uitgeroepen tot " bijzonder bos ". De buitenruimtes zullen vrij toegankelijk zijn en zorgen voor een perfecte verbinding tussen de stad, het kasteel, het park en het bos.

Ga voor meer informatie over de Cité internationale de la langue française naar https://www.cite-langue-francaise.fr/en.

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg