Persberichten

Niet te missen evenementen in Frankrijk, in februari 2024

14/12/2023FrankrijkMeest recent

Ook in februari zijn er heel wat evenementen gepland die je niet mag missen. Er staat heel wat cultuur op het programma, maar zeker ook wat sport - met de grootste langlaufwedstrijd van Frankrijk – en feestelijke parades tijdens het Fête du Citron, die je hopelijk niet zuur zullen opbreken! We lijsten ze hier al even op:

  • 3 februari tot 12 mei en 8 januari tot 20 april: Tentoonstellingen voor de release van de animatiefilm 'Léo' in Le Clos Lucé en het Château Royal d'Amboise
  • 8 tot 13 februari: Festival Invernale
  • 10 en 11 februari: De Trans Jurassienne, de grootste langlaufwedstrijd van Frankrijk in het Jurageberte
  • Vanaf 16 februari: Van Vermeer tot Van Gogh, de Nederlandse meesters in Bordeaux
  • 17 februari tot 3 maart: Fête du Citron in Menton

Centre-Val de Loire: Twee tentoonstellingen voor de release van de animatiefilm ‘Léo’, de regisseur van de film Ratatouille Jim Capobianco
Château Royal d'Amboise © V. Treney – CRT Centre Val de Loire

Het Château Royal d'Amboise stelt een tiental originele maquettes tentoon van de sets van de animatiefilm Léo, die de laatste jaren van Leonardo da Vinci in Amboise nabootst. Le Clos Lucé, de laatste woning van het Italiaanse genie, toont een groot deel van de decors en personages die gebruikt zijn bij het maken van de film. Deze tentoonstellingen nemen bezoekers mee achter de schermen van de creatie van de animatiefilm en belichten de creativiteit van de Foliascope animatiestudio. De ambachten, technieken en omgeving van de film doen denken aan de sfeer van een bottega (werkplaats) uit de Renaissance en brengen ons een beetje dichter bij de geest van Leonardo. De film zelf komt uit op 31 januari in Frankrijk en hieronder vind je de datums voor de tentoonstellingen : 

Van 8 januari tot 20 april: Château Royal d'Amboise

Van 3 februari tot 12 mei: Le Clos Lucé

Corsica: In de voetsporen van Napoleon en het Festival Invernale


visuels_france_news_be.png

Statue de Napoleon Empereur Place Foch Ajaccio © ATC

Als je door de film van Napoleon geboeid bent geraakt door zijn persoon, maak in februari dan een reis naar Corisca! Ajaccio, gelegen in het westen van het eiland, is namelijk Napoleons geboortestad. De stad, met zijn kronkelige straatjes en kleurrijke huizen, vormde Napoleons jeugd en zijn eerste ervaringen in de smalle straatjes van de oude stad hebben zeker een invloed gehad op zijn verbeelding. Zelfs na het veroveren van de wereld vergat Napoleon zijn geboortestad nooit en Corsica bleef altijd in een stukje van zijn hart. Er zijn heel wat monumenten, pleinen en musea die aan hem zijn gewijd, die je hier allemaal kan ontdekken! 

Voor een muzikale reis kan je in februari ook in Corsica terecht, maar dan in Calenzana, van 8 tot 13 februari! Op het Festival Invernale geniet je van vele concerten, maar ook cursussen en conferenties over wereldmuziek.

Bourgogne-Franche-Comté: De grootste langlaufwedstrijd van Frankrijk in het Jurageberte


transju_skate_c_ben_becker.jpg

Transju skta © Ben Becker

In het Juragebergte vindt op 10 en 11 februari de ‘Trans Jurassienne’ plaats tussen Lamoura en Mouthe, de grootste langlaufwedstrijd van Frankrijk sinds 1979! Meer dan 4.000 deelnemers nemen het tegen elkaar op over 70 km in freestyle stijl. Er is ook een wedstrijd van 20 km, 25 km en 50 km, zowel in klassieke als freestyle stijl. In ieder geval een spannende ervaring om te zien!

Nouvelle-Aquitaine: Van Vermeer tot Van Gogh, de Nederlandse meesters in Bordeaux


17.jpg

Bassins des Lumières © Vincent Pinson

In de voormalige onderzeebasis in Bordeaux huist sinds 2020 een gigantisch centrum voor digitale kunst: de Bassins des Lumières, waar de meest meeslepende exposities plaatsvinden. Vanaf 16 februari kan je je helemaal onderdompelen in de fascinerende wereld van kleur en clair-obscur van Vermeer tot Van Gogh via Rembrandt, Hendrick Avercamp en Jan Steen. Net als in de Carrières de Lumières in de Provence en in het Atelier des Lumières in Parijs wandel je te midden van indrukwekkende 360°-projecties van bekende kunstwerken die de gehele ruimte vullen. Ontdek zo op een originele manier hun authentieke schilderkunst, net zoals de natuur en de onderwerpen die hen inspireerden.

Provence-Alpes-Côte d'Azur: Fête du Citron in Menton


fete_du_citron_2023_c_ville_de_menton.jpg

Fête du Citron 2023 © Ville de Menton

Frisser en fruitiger dan dit wordt het niet: meer dan 15 dagen lang, van 17 februari tot 3 maart, kan je op het Fête du Citron in Menton genieten van parades met gouden citrusvruchten en pittig feestelijke avondparades (optochten met praalwagens met citrusvruchten en livebands). Verwen je zintuigen met onvergetelijke geuren op het bijhorende Orchideeënfestival en bewonder de tentoonstelling van citrusmotieven in de tuinen van Biovès. Kom deze fantastische wereld ontdekken op een onvergetelijk evenement!

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg