Persberichten

Onze tips voor een ecologisch verantwoord verblijf op de eilanden van Guadeloupe

16/06/2021AllierNatuur en gezin

Mangroves, koraalriffen, zandbanken en grasbedden. Het zijn slechts enkele van de vele kwetsbare natuurgebieden en ecosystemen die de archipel rijk is. Iedere bewoner doet hier zijn uiterste best om deze paradijselijke archipel in stand te houden, en ook als toerist kan je hier je steentje toe bijdragen door te kiezen voor ecologisch bewuste logementen en activiteiten. Deze lijst kan als een nuttige gids dienen voor een duurzaam verblijf op de eilanden van Guadeloupe. Geniet ervan!

Duurzaam verblijven in het hart van de natuur
Het Parc aux Orchidées is volledig omgeven door Creoolse tuinen en inheemse vegetatie

Verspreid over de verschillende eilanden komen we enkele verblijfsmogelijkheden tegen die je een volledig Caribische sfeer bieden. Een van de beste voorbeelden hiervan is het Parc aux Orchidées in Pointe-Noire op het eiland Basse-Terre. Je huisje hier is volledig omgeven door Creoolse tuinen en tropische vegetatie, zoals orchideeën, wasbloemen, koffie- en cacaoplanten en pepers. Leg je op een massagetafel of in een jacuzzi in het midden van deze wildernis en kom volledig tot jezelf in deze oase van rust.
Een Creoolse boomhut van Rêve de Robinson

Toeristen kunnen ook hun dromen najagen in de huisjes van Rêve de Robinson op het eilandje Terre-de-Bas in de Archipel des Saintes. De huisjes bevinden zich in het hart van de natuur op een eilandje dat er uitstekend in geslaagd is zijn authenticiteit en omgeving te bewaren. Een paradijs dus voor wandelaars en natuurliefhebbers. Slapen doe je in een ‘Kaz créole’ (Creools huis) of een opgewaardeerde Caribische boomhut. Het adembenemende zicht op de Baie des Saintes – een van de mooiste baaien ter wereld – krijg je er gratis bij! 
La Kabane, stijlvol én ecologisch. 

De paalwoningen van La Kabane op Marie-Galante zijn dan weer bijzonder stijlvol, én grotendeels vervaardigd uit natuurlijke materialen. Omgeven door tropische tuinen enerzijds en de ‘lagon des basses’ – een prachtige, azuurblauwe lagune – anderzijds, maken van de hutten van La Kabane een verblijfplaats van ongeziene schoonheid. Overnachten in La Kabane maakt van je vakantie in Guadeloupe dus een prachtig, maar daarom niet minder duurzaam verblijf!

Ontdek de rijke ecosystemen van dichtbij

In navolging van bovenstaande logementen die een gezonde dosis ecologisch bewustzijn nastreven, lijsten we ook enkele activiteiten op die de nadruk leggen op de beschermde ecologische gebieden in en rond de eilanden van Guadeloupe.

Op excursie naar Guadeloupes eigen Great Barrier Reef
Ook vanuit de lucht ziet de Grand Cul-de-Sac Marin, het grootste koraalrif van de kleine Antillen, er fantastich uit

Met de Cata Banana Excursion trek je er een dag op uit om in drie etappes verschillende natuurspektakels van dichtbij te bewonderen, allemaal in de azuurblauwe baai van ‘Grand Cul-de-Sac Marin’, gekend om zijn koraalriffen en maar liefst 17.300 hectaren groot. Dit gigantische onderwaterparadijs herbergt ecosystemen waar het krioelt van het leven, maar die helaas ook dreigen te verdwijnen. De excursie laat je de gebieden van dichtbij verkennen, met de nodige voorzichtigheid om de omgeving zo goed mogelijk te behouden. Zo zie je respectievelijk de zandbank van het eilandje Caret en de grasbedden eronder, snorkel je bij het grote barrièrerif en ga je verder naar de mangrove van het eilandje Fajou. Hier planten honderden soorten vissen, vogels, schaaldieren en schildpadden zich voort. Een hele wereld op zich bevindt zich dus in zo’n mangrove. De hele excursie staat in het teken van respect en bewondering voor de natuur en het belang van de instandhouding van de ecosystemen. De uitstap is een echte eyeopener en die komt enorm van pas, want ogen kom je gegarandeerd tekort in dit wonderbaarlijke onderwaterparadijs.

Een familie-uitstap naar de zoo van Guadeloupe
Een ringstaartmaki en een poema zijn slechts enkele van de inheemse diersoorten die hun onderdak vinden in de Zoo de Guadeloupe

Wie het water liever links laat liggen, kan ook vanop het land de bijzonder diverse natuur van de eilanden van Guadeloupe en omgeving bekijken, in de Zoo de Guadeloupe bijvoorbeeld. Deze zoo fungeert als een soort van moderne Ark van Noah, waarin ze enkel dieren herbergt die van nature voorkomen op de Caraïben en in Guyana. De dieren zitten zo nooit ver verwijderd van hun natuurlijke leefomgeving en groeien op in een weelderige groene omgeving met meer dan 1000 inheemse plantensoorten. Enkele van de diersoorten zijn bedreigd en maken deel uit van een kweekprogramma dat de toekomst van hun soort moet verzekeren. Met een bezoekje aan de zoo krijg je dus niet alleen panters, kleine panda’s, ringstaartmaki's, poema's, apen of leguanen te zien, maar draag je ook je steentje bij aan de instandhouding van de ecosystemen in en rond de archipel. Een ideaal bezoek om met de hele familie te doen!

Air Belgium hervat zijn vluchten

Vanwege de huidige geldende veiligheidsmaatregelen in verband met Covid-19 zal Air Belgium zijn vluchten naar de Franse Antillen hervatten vanaf 2 juli. Om een veilige reis te verzekeren, zullen aan boord van het vliegtuig en op de luchthavens de geldende sanitaire maatregelen nageleefd worden. Alle informatie hierover is te vinden op de website van Air Belgium. Ook op de eilanden van Guadeloupe zal alles gedaan worden om reizigers een veilige, maar ook vrije ervaring te bieden conform de sanitaire maatregelen.  

Bekijk regelmatig de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de geldende maatregelen voor reizen in het algemeen of op de plaats van bestemming.

Informatie over de gezondheidsmaatregelen in Guadeloupe: https://www.lesilesdeguadeloupe.com/tourisme/fr-fr/etre-fin-pret/mesures-sanitaires

Copyrights foto's

  • Header: © Comité du Tourisme des Îles de Guadeloupe/AurélienBrussini/2020
  • Parc aux Orchidées: © Comité du Tourisme des iles de Guadeloupe/Parc aux Orchidées/2021
  • Rêve de Robinson: © Comité du Tourisme des Îles de Guadeloupe/Les RêvesdeRobinson/2021
  • La Kabane: © Comité du Tourisme des Îles de Guadeloupe/LaKabanedeMarie-Galante/2021 
  • Grand Cul-de-Sac Marin: © Comité du Tourisme des Îles de Guadeloupe/AurélienBrussini/2020
  • Zoo de Guadeloupe: © Comité du Tourisme des Îles de Guadeloupe/ZoodeGuadeloupe–Canva /2020

Téléchargements

Downloads

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg