Persberichten

Eolienne à Serre Chevalier

Skioorden kiezen voor duurzaamheid

28/10/2022FrankrijkBergen

Smeltende gletsjers, steeds minder sneeuw, grondverschuivingen: de klimaatopwarming spaart de bergen allerminst. Om deze prachtige natuurlijke omgeving te beschermen hebben de verantwoordelijken van verschillende skigebieden eind 2020 de handen in elkaar geslagen om 16 milieudoelstellingen te verwezenlijken in 5 categorieën. Ontdek hun nieuwe duurzame initiatieven!

Serre-Chevalier produceert voortaan groene stroom

Als pionier op het vlak van duurzame ontwikkeling heeft skigebied Serre-Chevalier onlangs een waterkrachtturbine geïnstalleerd die gebruikmaakt van het netwerk voor de productie van kunstsneeuw. In de praktijk kan er op die manier elektriciteit opgewekt worden zolang er geen kunstsneeuw nodig is, wat neerkomt op tien maanden per jaar. Het nieuwe systeem komt bovenop de 1722 m² aan zonnepanelen en de twee windturbines waarover het gebied eerder al beschikte. In 2023 wil Serre-Chevalier op die manier 30 % van zijn jaarlijkse energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen.

Alle initiatieven van Serre-Chevalier: https://www.tousengages-serrechevalier.com/notre-engagement-pour-demain/.

100 % elektrische shuttles in Les Deux Alpes

Sinds dit jaar beschikt skioord Les Deux Alpes over 100 % elektrische shuttlebussen. Doel: bezoekers – en met name mindervaliden – gratis vervoer bieden doorheen het skioord. Bovendien zijn er recent ook verschillende laadpalen geplaatst voor hybride of elektrische voertuigen: voor het gemeentehuis, aan de toeristische dienst en in het dorpje Venosc. Bovendien volgen er binnenkort nieuwe exemplaren aan privéwoningen.

Ecologisch verantwoorde architectuur in Avoriaz

Hoewel Avoriaz gebouwd werd in de jaren 60, is de gemeente altijd al visionair geweest: het 1800 meter hoog gelegen skioord is 100 % autovrij en bevindt zich op een plateau dat heel de dag in de zon ligt. De zuidelijk georiënteerde gebouwen worden zo gratis opgewarmd, terwijl de dubbel geïsoleerde daken bescherming bieden tegen de sneeuw. Avoriaz gaat echter veel verder. Nadat eerder al de Proclou-lift uitgerust werd met zonnepanelen, was dit jaar de Chaux Fleurie-lift aan de beurt (16 panelen). Bovendien wordt sinds deze zomer het afvalwater van het waterpretpark gebruikt om fietsen te reinigen en de bloemen en het golfterrein van de gemeente water te geven.

Alle initiatieven van Avoriaz: https://www.avoriaz.com/nl/ontdek/het-station/verantwoorde-bestemming/.

Beter beheer van hulpmiddelen in La Rosière

Om zijn koolstofafdruk te beperken heeft La Rosière besloten om zijn infrastructuur en voorzieningen onder handen te nemen. Tal van woningen en gebouwen, die vaak onderhevig zijn aan extreme temperaturen, zijn daarom grondig gerenoveerd, waardoor ze niet alleen aangenamer geworden zijn, maar vooral ook veel energiezuiniger. Bovendien heeft het skioord zijn medewerkers opgeleid om zuiniger te werken met voertuigen en machines. Bij een lage bezettingsgraad worden bepaalde liften bijvoorbeeld gesloten of vertraagd, en ook de breedte van de skipistes zal worden beperkt.

Alle initiatieven van La Rosière: https://www.larosiere.ski/en/domaine-skiable-la-rosiere/developpement-durable.

Stiltegebieden in Les Contamines

Les Contamines-Montjoie beschikt over het hoogst gelegen natuurgebied van Frankrijk en de enige beschermde zone in het Mont Blancmassief. Door de klimaatopwarming hebben verschillende bergbewoners, zoals korhoenderen en gemzen, hun leefgewoonten tijdens de winter moeten wijzigen. Om die kwetsbare soorten te beschermen bakenen de teams van het natuurgebied sinds 2020 elke winter samen met vrijwilligers speciale zones af met behulp van koorden, vlaggen en infoborden voor de skiërs en wandelaars.

snowflake1-150x150.pngSpeciaal label voor duurzame skioorden
De eerder vermelde skigebieden zijn overigens lang niet de enige die actie ondernemen. In 2011 creëerde Mountain Riders samen met meer dan 70 partnerinstellingen uit het bergtoerisme en de duurzame ontwikkeling het label ‘Flocon Vert’ voor bestemmingen die zich inzetten op het vlak van duurzaamheid. Sinds 2022 maken ook Les Belleville en Combloux deel uit van dit selecte kransje ecologische Franse skistations. Wie met vakantie gaat naar een Flocon Vert-bestemming, ondersteunt met andere woorden het duurzame toerisme!

Thalys Sneeuw voor een lagere koolstofafdruk

Tijdens een reis zorgen de verplaatsingen natuurlijk nog altijd voor de grootste uitstoot. De trein biedt op dat vlak dan ook een heel interessante oplossing. Van 24 december 2022 tot 8 april 2023 zoef je met de Thalys Sneeuw-treinen in enkele uren stressvrij naar Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Ideaal om perfect uitgerust aan je vakantie te beginnen!

Op zoek naar meer informatie? Inspiratie nodig voor een van uw artikels?

Contacteer onze ploeg